Obavijesti

News

Komentari 13

Ivoru sude da je općio sa svojim psom, svjedočio je i veterinar: 'Imao je čudnu kliničku sliku...'

Ivoru sude da je općio sa svojim psom, svjedočio je i veterinar: 'Imao je čudnu kliničku sliku...'

Bože sačuvaj, rekao je svjedok na pitanje je li u rodu s Ivorom Ivanišević kojega terete da je spolno općio sa svojim psom ženkom rodezijskog goniča nanoseći joj bol i patnju

VIDEO

Znam koji je to pas jer u životu nisam vidio takve promjene na psu i jer nismo uspjeli odgonetnuti u čemu je problem. S obzirom na napredak veterinarske medicine i dijagnostike ja danas sumnjam je li postavljena dijagnoza alergije bila ispravna, kazao je svjedok veterinar Branimir Repselj, koji je u jednom periodu u veterinarskoj ambulanti Dia-vet liječio kuju rodezijskog goniča Ivora Ivaniševića. 

Na pitanje je li u kakvom rodu s optuženikom kratko je kazao: "Bože sačuvaj!".

Podsjetimo, Ivoru sude zbog optužbi da je od 2009. do rujna 2015. godine na različitim lokacijama seksualno općio sa svojim psom, ženkom rodezijskoga goniča, nanoseći joj bol i patnju. 

Optužen za silovanje psa: Ivoru nastavili suditi u odsutnosti, MVEP kaže da nema imunitet
Optužen za silovanje psa: Ivoru nastavili suditi u odsutnosti, MVEP kaže da nema imunitet

Repselj, koji je u Dia-vetu radio do početka 2013. godine kazao je da ne poznaje vlasnika sporne kuje jer je s njim više kontaktirao vlasnik ambulante. 

- Cijela priča oko tog psa je bila tako čudna. Klinička slika psa je bila čudna. Promjene na koži su bile vrlo specifične, pas je kružno gubio dlaku, izgledalo je kao da ga je nešto pojelo, a u jednom trenutku je kompletno izgubio dlaku. U veterini kako biste postavili dijagnozu morate raditi određene pretrage. U to vrijeme uzorci su se slali na pretrage u neki laboratorij izvan Hrvatske ili u humani laboratorij. Zbog toga i ta dijagnoza alergije na gljivicu, koju smo postavili, je upitna - kazao je svjedok. 

Na psu tijekom pregleda nije primijetio nikakve znakova zlostavljanja, prijelome, hematome ili slično, jer bi to sigurno, kazao je, naveo u dokumentaciji.

- Tamo nismo imali rentgen pa prijelome nismo ni mogli vidjeti, a što se tiče hematoma, oni se obično vide kratko vrijeme nakon nastanka, a poslije nestanu. Pas je došao zbog alopecije pa nismo ni tražili lomove ili ozljede. Promjene na koži mogle su se javiti i zbog stresa - kazao je Repselj. 

Tjeralica za silovateljem pasa: Belgijska policija sad tvrdi da ne znaju ima li Ivor imunitet
Tjeralica za silovateljem pasa: Belgijska policija sad tvrdi da ne znaju ima li Ivor imunitet

Svjedočio je i veterinar Aleksandar Stojanovski iz veterinarske ambulante Kastor i Dar. Rekao je da Ivora poznaje iz ambulante gdje je dolazio sa svoja dva psa, odnosno dva pacijenta.

- Među prvima sam u bivšoj Jugoslaviji imao rodezijskog ridgebacka pa, kad su ih počeli nabavljati drugi, svi su dolazili kod mene. U karijeri sam liječio valjda 300 ridgebacka - pohvalio se svjedok.

Prisjetio se da je jedan od ta dva psa imao problema s alergijom, no nije se mogao sjetiti je li to bila ženka ili mužjak.

- To su bili jako dobro odgojeni i njegovani psi te se vlasnik dobro brinuo o njima - pričao je svjedok. Kao i njegov kolega prije njega potvrdio je da se psa može naučiti da ne uzima hranu od stranaca, a potvrdno je odgovorio i na pitanje je li za psa stresno da ga se nakon pet godina odvojio od vlasnika i odvede u azil.

- Naravno da je, karikirat ću, ali moj bi "krepao" od tuge - dodao je. 

Na pitanje obrane može li alergija biti posljedica zlostavljanja, rekao je da ne može.

- Neurodermitis se može javiti od psihe, od stresa, no ovo je bilo alergijski. Prepisivali smo mu kortikosteroide jer se oni koriste u liječenju alergije - kazao je Stojanovski te završno odgovorio da ni on nije primijetio nikakve tragove zlostavljanja na psu.

Ivor Ivanišević ima funkcionalni imunitet koji ne štiti od progona za djela poput silovanja psa
Ivor Ivanišević ima funkcionalni imunitet koji ne štiti od progona za djela poput silovanja psa

U nastavku je tužiteljica podsjetila da u spisu, osim nalaza i mišljenja vještaka, postoji cijeli niz drugih dokaza o Ivorovoj krivnji, između ostalog njegova email korespodencija vezano za seksualno zlostavljanje psa te fotografije.

- Predlažem da ga se osudi na najstrožu kaznu koja je predviđena zakonom jer s obzirom na način počinjenja zaslužuje najveću moralnu osudu - istaknula je.

Inače, maksimalna kazna zapriječena Kaznenim zakonom za djelo mučenja ili ubijanja životinja je godinu dana zatvora.

Ivorovi branitelji Ivan Orešković i Boris Vinčić ustvrdili su da smatraju kako provedenim postupkom nije do kraja utvrđeno činjenično stanje te pozvali sud da ga zbog toga i procesnih propusta oslobodi optužbi.

- Cijeli postupak obilježile su postupovne pogreške, a krenulo je s državnim odvjetništvom. Sud je to pokušao ispraviti pa mo na ročištu zaklinjali vještakinju, no odbijen je naš prijedlog za provođenjem kontrolnog vještačenja. Nakon ovako provedenog postupka jedina pravedna odluka bila bi osloboditi ga - kazao je Vinčić.

Inače, Ivor je i dalje nedostupan hrvatskom pravosudju iako mu je poznata adresa u Belgiji i zna se da radi u Europskom parlamentu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.