News

Komentari 33

Iz Srbije u Hrvatsku htjeli ući s radioaktivnim gromobranom. Upalili se svi alarmi. Uhićeni su

Iz Srbije u Hrvatsku htjeli ući s radioaktivnim gromobranom. Upalili se svi alarmi. Uhićeni su

Srpska policija uhitila je trojicu Hrvata koji su pokušali preko granice prenijeti radioaktivnu glavu gromobrana: Bila je skrivena u prtljažniku

Na graničnom prijelazu Bezdan u subotu oko 20.30 između Srbije i Hrvatske detektirana je opasna radioaktivna tvar u autu u kojem se vozilo troje Hrvata. Policija navodi da su u prtljažniku Audija, na izlazu iz zemlje, pronašli radioaktivnu glavu gromobrana. 

- Policija je uhitila tri osobe koji su građani Republike Hrvatske zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo unošenja opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Granična policija ih je zatekla na graničnom prijelazu Bezdan u autu marke Audi, a u prtljažniku auta je pronađena radioaktivna glava gromobrana. Oni su privedeni uz kaznenu prijavu javnom tužilaštvu u Somboru - rekli je srpska policija. 

Glava gromobrana pronađena je u prtljažniku u rezervnom kotaču u autu hrvatskog državljanina L.M. (49), javlja Kurir.

Prisustvo radioaktivnih materijala, alarmirali su postavljeni senzori na graničnom prijelazu. Prema neslužbenim informacijama, senzori su se oglasili upozoravajući na visok nivo zračenja i prisustvo „ozbiljne količine” radioaktivnog materijala. Vozač i dvoje putnika uhićeno je na graničnom prijelazu, a spraska policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu. 

Radioaktivni gromobrani koriste radioaktivno zračenje za ionizaciju zraka. Time se povećava vodljivost zraka pa se tako usmjerava i pomaže pražnjenje atmosferskog elektriciteta na željenom mjestu. Sam gromobran nije opasan dok stoji okomito, ali kad se nagne prema dolje ili padne, ionizirajuće zračenje se proteže 300 metara u smjeru u kojem je okrenut. U Hrvatskoj je zabranjeno korištenje takvih gromobrana. 

Najčitaniji članci