Obavijesti

News

Komentari 15

Tone kamenih gromada zatrpale cestu kod Omiša: Mogao sam poginuti, slavit ću 2. rođendan

Tone kamenih gromada zatrpale cestu kod Omiša: Mogao sam poginuti, slavit ću 2. rođendan
2

Jutros prije 8 sati zatvorena je državna cesta D70 zbog jednog odrona. Ekipe županijskih cesta su na terenu, pokos će se pregledati i onda će se pustiti promet, rekao je Petar Vuletić iz Županijskih cesta

VIDEO

 Prošao sam lokaciju autom neposredno prije nego se dogodio odron. Slikao sam odron i objavio na društvenim mrežama. Iskreno, danas slavim drugi rođendan jer da sam prošao koju minutu prije bilo bi svega. Svi koji su se tamo našli u to vrijeme vidjeli su o kakvoj pogibeljnoj situaciji se radilo - rekao je za Dalmaciju Danas vozač koji je snimio odron.

Rano jutros dogodio se veliki odron na cesti Zakučac – Omiš. Kako doznaje Dalmacija Danas izbjegnuta je tragedija jer u vrijeme odrona u blizini se nalazio automobil.

Sudeći prema fotografijama ogromne gromade kamenje srušile su se na lokalnu cestu i blokirale promet. Naime, radi se o dionici ceste koja se nalazi ispod tunela na kojem traju radovi. 

- Jutros prije 8 sati zatvorene ja državna cesta D70 zbog jednog odrona. Ekipe županijskih cesta su na terenu, pokos će se pregledati i onda će se pustiti promet - rekao je Petar Vuletić iz Županijskih cesta Splitsko-dalmatinske za Radio Dalmaciju.

Nije poznato kada bi prometnica moga biti otvorena jer će pregled pokosa potrajati. Svi vozači se pozivaju da koriste zaobilazni pravac preko Žrnovnice ili autocestom prema Makarskoj.

Dobili smo odgovor na upit iz Grada Omiša, Prenosimo ga u cijelosti.

- Gradonačelnik Ivo Tomasović već je stupio u kontakt s Hrvatskim cestama te je inzistirao na što hitnijem saniranju odrona, kao i na sanaciji svih opasnih dijelova litice od strane Hrvatskih cesta, kako ubuduće ne bi došlo do neželjenih posljedica - napisali su iz Grada i poslali dopis Hrvatskih cesta.

- Danas, u jutarnjim satima, na dionici državne ceste D70, kod Omiša uslijed obilnih padalina i vjetra dogodio se odron koji za posljedicu nije imao materijalnu ili drugu štetu. Cesta je zatvorena do daljnjega, kako bi alpinisti uklonili preostali nestabilni materijal iz zone odrona koji je ostao na litici.

Lice predmetnog pokosa se redovito čisti od nestabilnih blokova i materijala, a zadnji put u mjesecu srpnju ove godine kada je uklonjeno više od 200 kubnih metara nestabilnog materijala. Unatoč tome, upravo zbog geološke strukture stijenske mase i mnogobrojnih diskontinuiteta koji je ispresijecaju, pojavljuje se osipanje kamenog materijala sa lica pokosa, i to obično nakon nevremena, jačeg vjetra ili potresa.  

U cilju rješavanja navedene problematike, Hrvatske ceste  su u planu nabave predvidjeli izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju državne ceste na dionici Omiš-Zakučac, od km 0+150,00 do km 1+400,00, duljine cca 1.25 km. Navedeni projekt će pored rekonstrukcije same prometnice, predvidjeti metode sanacije, odnosno zaštite, na ovom dijelu državne ceste DC 70.

Isto tako bitno je napomenuti kako su izvršeni radovi na obaranju i čišćenju nestabilnih blokova na državnoj cesti D70 u sklopu projekta izgradnje obilaznice Omiša. Naime, radovi na obaranju i čišćenju nestabilnih blokova izvršeni su pod svim sigurnosnim parametrima zaštite te je istima litica kanjona stabilnija i sigurnija od eventualnih odrona, budući da je prevezeno preko sto kamiona oborenog kamenog materijala.

Sve navedene aktivnosti, izvedene i planirane kao rezultat imat će u potpunosti povećanje razine sigurnosti prometa predmetne dionice - pisalo je u dopisu Hrvatskih cesta Gradu Omišu.

Uskoro više..

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.