Obavijesti

News

Komentari 276

Izjava državne odvjetnice je skandalozna! Tražimo sjednicu Vlade zbog nasilja nad ženama

Izjava državne odvjetnice je skandalozna! Tražimo sjednicu Vlade zbog nasilja nad ženama

Neprihvatljiva i skandalozna, tako su u Autonomnoj ženskoj kući Zagreb reagirali na izjavu općinske državne odvjetnice Tatjane Šimunić Adamović koja je rekla: 'Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici'

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb u svojoj izjavi za medije najoštrije su osudile, kako pišu, "skandaloznu i potpuno neprihvatljivu izjavu općinske državne odvjetnice Tatjane Šimunić Adamović:

'Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici'".

Pogledajte video: Ovo je osumnjičenik za strašan zločin u Gospiću

Pokretanje videa ...

Izbo svoju ženu i njezinog prijatelja

Šimunić Adamović to je izjavila u utorak za Hinu, pojašnjavajući ranije priopćenje za medije o nepritvaranju obiteljskog nasilnika J. M. iz Gospića nakon što je prošli tjedan napao, zatočio i vezao suprugu.

Ovo je muškarac osumnjičen da je izbo svoju suprugu i njezinog prijatelja: Skrivao je svoje lice
Ovo je muškarac osumnjičen da je izbo svoju suprugu i njezinog prijatelja: Skrivao je svoje lice

Sramotna izjava

Istog čovjeka sad sumnjiče da je upao u kuću, izbo svoju ženu i njezinog prijatelja. 

Kako navodi Hina, državna odvjetnica kazala im je kako se "procjena se donosi od slučaja do slučaja, uz procjenu raznih okolnosti, jer 'kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici'".

- Autonomna ženska kuća Zagreb očekuje hitnu reakciju Vlade RH, pravosuđa i policije kako bi se poslala jasna poruka da je nasilje protiv žena zabranjeno, da se neće tolerirati u našem društvu te da će biti sankcionirano maksimalno zakonom propisanim kaznama. Konkretno, u ovom slučaju radilo se o nasilniku recidivisti, o kontinuitetu nasilja istog muškarca nad istom ženom. Policija je tjedan dana prije pokušaja ubojstva već intervenirala radi nasilje i prijetnji ubojstvom, no usprkos toga pušten je na slobodu - upozorava Autonomna ženska kuća, koja je uputila apel premijeru Plenkoviću da hitno sazove tematsku sjednicu Vlade RH na temu prevencije i sprječavanja raznih oblika nasilja nad ženama, a s ciljem rigoroznog sankcioniranja nasilnika.

- Pitamo se zar je zaista poruka države: "Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici"? Došli bismo do toga da bi se frekvencija raznih oblika muškog nasilja protiv žena smanjila, ali bi i stopa femicida bila znatno manja - upozorile su po tko zna koji put aktivistice za ženska prava.

Sramotna izjava državne odvjetnice: Kud bi došli da se svi obiteljski nasilnici pritvaraju
Sramotna izjava državne odvjetnice: Kud bi došli da se svi obiteljski nasilnici pritvaraju

Tko je kriv što je nasilnik bio vani?

Predsjednica AŽK Neva Tölle za Dnevnik Nove TV komentirala je kako je teško jednostrano odgovoriti na pitanje tko je u sustavu pogriješio.

- Dio policijske odgovornosti mogao bi ležati u tome koliko je kvalitetno napravljen prijedlog kaznene prijave. Ako je policija napravila kaznenu prijavu tako kvalitetno i poslala ju istražnom sudu, a istražni sud donio procjenu da nema veće opasnosti, tada dio odgovornosti snosi istražni sud - kazala je Tölle, dodajući kako je zabrana pristupa od 50 metara smiješna, te je pitanje je li takva mjera učinkovita, odnosno treba li ju postrožiti.