News

Komentari 1

Izrael i kraljevina Butan uspostavili diplomatske odnose

Izrael i kraljevina Butan uspostavili diplomatske odnose

Kraljevina Butan peta je zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom ovaj mjesec, Izrael nastavlja širiti popis zemalja saveznika

Izrael je uspostavio diplomatske veze s kraljevinom Butanom smještenom na istoku Himalajskog gorja, s većinskim budističkim stanovništvom, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

 - Širi se popis zemalja koje su priznale Izrael. Uspostava veza s kraljevinom Butanom nova je etapa u učvršćenju izraelskih veza u Aziji - rekao je u priopćenju izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi.

Potpisivanje ugovora pohvalio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je u priopćenju istaknuo da je Izrael "u kontaktu s drugim zemljama koje žele uspostaviti veze s nama".

Izrael je ovih mjeseci potpisao ugovore o normalizaciji veza s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom.

Neki analitičari misle da bi takve ugovore uskoro mogli potpisati Saudijska Arabija, Oman i neke azijske zemlje koje tradicionalno nisu sklone židovskoj državi, poput Indonezije.

Kraljevina Butan koja se ponosi svojom političkom i kulturnom neovisnošću, održava diplomatske veze tek s pedesetak zemalja.

Malena zemlja s 800.000 stanovnika pritiješnjena između Indije i Kine, poznata je u svijetu po svom indeksu bruto nacionalne sreće, kojega je jedan od temeljnih stupova briga za okoliš.

Kraljevina, povijesno u indijskoj utjecajnoj sferi, sve više je predmet zanimanja Kine, na što New Delhi ne gleda blagonaklono.

Najčitaniji članci