Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Izraelac je organizirao ilegalna vađenja i presađivanja bubrega

Donorima koji su vrbovani u Europi i u srednjoj Aziji obećano je oko 15.000 eura svakom, a primatelji organa bili su spremni platiti do 100.000 eura svaki za takvu kiruršku intervenciju

9 komentara

 Kosovo je u subotu zatražilo izručenje izraelskog državljanina zbog sumnje da je na njegovu teritoriju bio glavni organizator međunarodne mreže za trgovinu organima.

"Učinit ću sve kako bi tu osobu koja je uz počinjenje kaznenih djela naštetila ugledu Kosova u svijetu, priveli pravdi i kako bi odgovarala za svoje čine", rekao je kosovski ministar pravosuđa Abelard Tahiri na Facebooku.

Po ocjeni državnog odvjetništva, izraelskog državljanina, kojeg mjesni tisak identificira kao Moshea Harela i koji je početkom siječnja uhićen na Cipru, sumnjiči se da je organizirao više od 30 vađenja bubrega i presađivanja koja su ilegalno obavljena u klinici Medicus blizu Prištine, a koja je 2008. zatvorena nakon izbijanja skandala.

Europski sud na Kosovu je 2013. osudio pet kosovskih liječnika na kazne do osam godina zatvora za trgovinu organima na Kosovu, za događaje koji su se zbili 2008. Mreža je imala ogranke diljem Europe, u Sjevernoj Americi i na Bliskom istoku.

Kosovski vrhovni sud je 2016. poništio presudu i naredio obnovu postupka koji je u tijeku.

Donorima koji su vrbovani u Europi i u srednjoj Aziji obećano je oko 15.000 eura svakom, a primatelji organa bili su spremni platiti do 100.000 eura svaki za takvu kiruršku intervenciju.

U optužnici se navodi da je Harel bio 'mozak' mreže, a liječnika Yusufa Ercina Sonmeza, turskog državljanina koji je u bijegu, sumnjiči se za presađivanje organa u klinici.

U izvješću objavljenom 2011. o navodnoj trgovini organima u vrijeme rata na Kosovu (1998. - 99.) koju je organizirala Oslobodilačka vojska Kosova, izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty govorio je o vezi između trgovine organima tijekom sukoba i "današnjeg slučaja" klinike Medicus.

Poseban sud na kojemu rade međunarodni sudci i tužitelji i koji je osnovan u Den Haagu nakon takozvanog izvješća Marty trebao bi uskoro podići prve optužnice.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message