Obavijesti

News

Komentari 141

'Ja sam očigledno glavni ustaša tamo. Srbija bi jeftiniju naftu, a mi? Što ćemo mi biti budale?'

'Ja sam očigledno glavni ustaša tamo. Srbija bi jeftiniju naftu, a mi? Što ćemo mi biti budale?'

Iz Srbije su tijekom jutra stigle optužbe s političkog vrha kako Hrvatska stopira Srbiji dovod nafte preko naftovoda Janaf. Premijer Plenković je rekao kako Srbija može imati koju god naftu želi, samo ne rusku

VIDEO

Premijer Andrej Plenković je u Pragu gdje se održava prvi sastanak Europske političke zajednice. Poručio je kako je to prigoda da više od 40 zemalja svijeta raspravi sigurnosnu i energetsku situaciju u Europi. 

- Ovo je novi pokušaj razgovora na jedan neposredan način - rekao je uoči sastanka, prenosi Dnevnik.hr

Vučić pobjesnio zbog uvođenja sankcija Srbiji na rusku naftu: 'Za ovo sve je kriva Hrvatska!'
Vučić pobjesnio zbog uvođenja sankcija Srbiji na rusku naftu: 'Za ovo sve je kriva Hrvatska!'

Komentirao je i nove optužbe koje stižu iz Srbije. Podsjetimo, predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić izjavila je kako je Hrvatska stopirala Srbiji dovod nafte preko naftovoda Janaf, u sklopu novog europskog paketa sankcija Rusiji te ustvrdila da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vidio sam besprizorne i burne reakcije iz Srbije. Ja sam očigledno glavni ustaša tamo. Srbija ne može sjediti na dvije stolice - rekao je Plenković te dodao kako Srbija može dobiti koju god naftu želi, samo ne rusku. 

'Memorandum nisam htio potpisati, a magistar Plenković je Ćoriću rekao da se s time ide'
'Memorandum nisam htio potpisati, a magistar Plenković je Ćoriću rekao da se s time ide'

- Kad bi im gospodarstvo bilo na koljenima, da građani nemaju benzin, to je drugo. Ali da će Srbija imati jeftiniju naftu, a mi? Što ćemo mi biti budale? - rekao je. 

- Ja sam prvi puta doživio da sam ja ustaša, to je jedna retorika van svih okvira i svake pameti. Srbija neće biti ugrožena - poručio je. 

Srbijanski mediji i političari posljednjih dana optužuju Hrvatsku da je izlobirala da se Srbiji ne odobri izuzeće za daljnji uvoz ruske nafte preko Janafa.

Zemlje članice EU-a jednoglasno su dogovorile osmi paket sankcija Rusiji, koji uključuju ograničenje cijena ruske nafte za treće zemlje.

Europska komisija je predlagala da se za zemlje zapadnog Balkana odobri izuzeće, ali je ocijenjeno da za tim nema potrebe jer mogu svoje potrebe zadovoljiti kupovinom nafte iz drugih izvora.

“Odobriti derogaciju tako da Srbija zbog 'deala' s Putinom i dalje ima jeftinu rusku naftu koja će doći u hrvatsku luku i Janafom biti prevezena u Srbiju u okolnostima kada Rusija vrši agresiju na Ukrajinu! Što ćemo mi tu biti, nekakve korisne budale”, istaknuo je Plenković.

"Beogradska retorika izvan svake pameti"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je po dolasku na samit Europske političke zajednice ironično rekao da on uopće ne krivi Hrvatsku za onemogućavanje uvoza ruske nafte.

“Hrvatska je samo radila svoj posao, koji radi već više desetljeća, od 1941.", kazao je Vučić, ponovo u očitoj aluziji na ustaški režim. 

Plenković kaže da iz Srbije cijelo vrijeme dolazi nenormalna retorika, od Vučića, premijerke Brnabić ili njihovih trbuhozboraca, tabloida.

“Ja sam ove godine doživio da sam glavni ustaša i da je ovo najustaškija vlada”, rekao je Plenković osvrćući se na optužbe iz Srbije

“To je retorika izvan svake pameti, Srbija treba poštovati sankcijski režim EU-a, ona neće ni na koji način biti ugrožena i može kupovati naftu od bilo koga drugog i dovesti je preko Hrvatske", kazao je premijer.

"Uostalom, bilo je puno zemalja koje nisu podržale izuzeće i neka pitaju i Komisiju što se nije zauzela za njih”, dodao je.

Na pitanje hoće li se na samitu EU-a dogovoriti ograničavanje cijena plina, Plenković je rekao da odluke neće biti jer je riječ o neformalnom sastanku, ali će se o tome raspravljati.

Više od polovice država članica, među kojima je i Hrvatska, traži da se ograniče veleprodajne cijene plina.

“Mi smo među onim zemljama koje traže da se odredi najviša cijena plina i da se na taj način osigura normalno funkcioniranje gospodarstva”, rekao je Plenković, dodajući da je Hrvatska nedavno donijela snažan paket pomoći građanima i gospodarstvu kako bi lakše prošli kroz zimu.

“Mi smo vlada koja ima iskustva s intervencionističkom politikom i s te strane smo napravili doba izbor. Sada moramo radi dugoročne stabilnosti učiniti napor na europskoj razini glede ograničenja cijene plina. Tu očekujemo od Komisije konkretne prijedloge. Jedna država sama teško može nešto napraviti”, rekao je Plenković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina