Obavijesti

News

Komentari 148

Kosor predala izvješće o radu Milanović: Treba nam zaokret

Kosor predala izvješće o radu Milanović: Treba nam zaokret
22

Nakon što je preuzeo izvješće o radu Vlade i stanju financija, Zoran Milanović je rekao da je vrijeme za veću fiskalnu odgovornost i da trebaju trošiti ono što imaju

VIDEO

Bilo je dovoljno šest minuta da Zoran Milanović preuzme žezlo države u svoje ruke od svoje prethodnice Jadranke Kosor. Nešto prije 17 sati Jadranka Kosor se pojavila u zelenom salonu u kojem je svojedobno Ivica Račan održavao sjednice užeg kabineta. Na stolu je već čekao povelik registrator plave boje na kojem je pisalo da se radi o "Izvješću o radu Vlade u mandatu predsjednice Vlade Jadranke Kosor". Tu je bilo i manje Izvješće o stanju javnih financija. Sad već bivša premijerka pojavila se u plavom kostimu sa srebrim brošem u obliku logotipa HDZ-a. Pratila ju je vjerna suradnica Martina Banić koja je bila predstojnica Vladina ureda te Andrea Gabriel, zamjenica tajnika Vlade. Novinarima je s osmjehom izvadila i pokazala izvješće iz registratora.

Imat će što za čitati. Bome je teško. Može poslužiti i kao oružje – bila je vedra.

Potom se pojavio ozareni Zoran Milanović u pratnji potpredsjednika nove Vlade Nevena Mimice i predstojnika ureda Tomislav Sauche.

- Dobar dan! Dobro došao – pružila mu je Kosorica ruku i uvela ga u salon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokazala mu je izvješće.

- Ovo je izvješće o tome što smo radili u mome mandatu. Ima puno toga. Svaki resorni ministar podnio je izvješće o radu, onome što smo postigli, te otvorenim projektima za koje se nadam da ćete nastaviti. No ovo je izvješće važnije – pokazala je potom na izvješće o javnim financijama.

- To je podloga za izradu i novog državnog proračuna -

- Ništa ne potpisujem? - pitao je Milanović.

- Ne..ne – osmjehnula mu se Kosorica.

- To mi se sviđa. To je povjerenje – odgovorio je Milanović. Nastavio je da vjeruje da je izvješće vjerodostojno.

- Čak i iako nije dobro, nadam se da je vjerodostojno – rekao je Milanović.

Kosorica ga je uvjeravala da je.

- Hvala lijepa i vidimo se – kratka je bila Kosor i napustila salon i Banske dvore točno u 18:04. Nakon što je Kosor napustila zeleni salon, Milanović se obratio novinarima.

Milanović: Prva sjednica vjerojatno u četvrtak

- Ovo (izvješće op.a) ne mora biti sjajno ali je bitno da ono što piše unutra, da je istinito. Stanje nije dobro, ali nije ni tragično. Vrijeme je za zaokret, za veću fiskalnu odgovonost u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, pa i više od toga. Morat ćemo smanjivati proračunske rashode, probati zadržati ili povećati prihode, stisnut se u granicama manjeg deficita. Pučki rečeno, trošiti ono što imamo, odnosno ići u jako mali dug. Za to će nam trebati, ne pokorna sljedba, nego razumijevanje velikog broja ljudi – izjavio je Milanović.

Najavio je da će prva sjednica u Vladi biti idućeg tjedna, vjerojatno već u četvrtak. A Banski mu dvori nisu strani.

- Ovo je hrvatska povijest, ova zgrada ima svoj značaj, svoju priču i ljepotu. Ovdje sam bio u ovim prostorijama puno puta kao službenik. Osjećaj je i sad isti, vidio sam ovu prostoriju puno puta. Idemo raditi posao i probati biti uspješni – završio je Milanović. Dobro raspoloženje nije mogao sakriti. Kako i ne bi kad su se već i prije primopredaje vlasti promijenile pločice s imenima u Banskim dvorima. Tako je njegovo ime osvanulo na vratima salona. Zokiju je Božić svakako stigao.

Kosor: Ponosna sam na rad svoje vlade

Jadranka Kosor u Saboru je izjavila kako nije tužna što prenosi vlast Zoranu Milanoviću. Naglasila je kako se već spremaju za nove izbore. Što se tiče primopredaje, Kosor kaže da sve je spremno te vjeruje da će kratko trajati. 

Osvrnula se i na program nove vlade koji je nazvala skupom načela. Rekla je i kako nema konkretnih promjena. Komentirala je i jučerašnje donošenje Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. 

 - To je suspendiranje demokracije - rekla je Kosor. Naglasila je na da je iznimno ponosna na ono što je njezina vlada radila u posljednje dvije i pol godine te je zadovoljna što se to počelo i primjećivati.

Milanović je tijekom svog govora u Saboru istaknuo kako je Vlada Jadranke Kosor završila pregovore s Europskom unijom te joj je na tome i čestitao. Tijek saborske rasprave i potvrđivanja nove Vlade možete pročitati OVDJE

Kosor i njeni ministri prisegnuli za novi mandat

Dosadašnja premijerka Jadranka Kosor i njezini ministri prisegnuli su za saborski mandat. Kosor i Vladimir Šeks potvrđeni su jednoglasno za potpredsjednike novog Sabora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji