News

Komentari 0

Jankovics skinuo zastupnički imunitet SPD-ovcu Kovaču

Jankovics skinuo zastupnički imunitet SPD-ovcu Kovaču

O izvješću nije raspravljano, a u obrazloženju se navodi kako se odobrenje daje zbog sumnje da je Kovač počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics podnio je u srijedu u Saboru Izvješće o davanju odobrenje za lišenje slobode i određivanju istražnog zatvora protiv SDP-ovog zastupnika Stjepana Kovača, po zahtjevu Državnog odvjetništva i USKOK-a.

O izvješću nije raspravljano, a u obrazloženju se navodi kako se odobrenje daje zbog sumnje da je Kovač počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem. 

Naime, u Čakovcu je u petak uhićen SDP-ov zastupnik i bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, nakon što mu je ranije tijekom dana MIP skinuo zastupnički imunitet. Zahtjev za skidanje imuniteta te uhićenje Kovača poslalo je Državno odvjetništvo RH zbog sumnje u trgovanje utjecajem. Sumnja se da je Kovač uoči lokalnih izbora u svibnju ove godine inscenirao prijetnje smrću, navodno s ciljem da dozna tko stoji iza internetske stranice koja je o njemu negativno pisala uoči izbora.

Ustavom i Poslovnikom Hrvatskoga sabora propisano je da ako Hrvatski sabor nije na okupu odnosno ako ne zasjeda, odluku o zahtjevu za odobrenje za pokretanje kaznenog postupka donosi MIP, s time što njegovu odluku mora naknadno potvrditi Hrvatski sabor. Budući da Sabor nije zasjedao zbog ljetne stanke, MIP je jednoglasno, sa sedam glasova "za" donio odluku, navodi  se u obrazloženju.