Obavijesti

News

Je li moguće? Nova TV morat će platiti odštetu Damiru Škari jer su objavili ispovijest tajnice

Je li moguće? Nova TV morat će platiti odštetu Damiru Škari jer su objavili ispovijest tajnice

Tajnica je u svom iskazu potvrdila da je dva dana nakon što ju je Škaro zaskočio u uredu podnijela prijavu. Kako je rekla i sama, silovanje se dogodilo u subotu, a u ponedjeljak je sve ispričala liječnici

VIDEO

Bivšem glavnom tajniku AMK Siget Damiru Škari, optuženom za spolno uznemiravanje i silovanje tajnice, Nova TV mora platiti 30 tisuća kuna odštete. Nepravomoćna je to presuda koju je donio sudac Općinskog suda u Novom Zagrebu Branislav Zaninović. On je zaključio da je Nova TV povrijedila Škari čast i ugled jer su objavili ispovijest njegove žrtve u emisiji Provjereno emitiranoj 5. rujna 2019. godine, javlja Telegram

Ispovijest tajnice su kasnije prenijeli i ostali mediji, a protiv Škare je nakon toga otvorena istraga i podignuta optužnica. Sudski postupak je još uvijek u tijeku. 

Žrtva je sve prijavila 

Prema nepravomoćnoj presudi, Nova TV mora platiti odštetu jer Škaro u trenutku emitiranja emisije nije još bio osumnjičen, odnosno protiv njega nije još bila podnijeta kaznena prijava. Sud zato smatra da ga se nije smjelo povezivati sa seksualnim zlostavljanjem suradnice, bez obzira na to što je ona sama javno svjedočila o tome. Sudu nije bitno ni to što je Škaro kasnije optužen upravo za silovanje te iste žene. 

Odgođeno svjedočenje žrtve silovanja Damira Škare zbog istražnih ročišta za navijače
Odgođeno svjedočenje žrtve silovanja Damira Škare zbog istražnih ročišta za navijače

U obrazloženju presude je na više mjesta navedeno kako protiv Škare u trenutku snimanja priloga nije bila podnijeta kaznena prijava. Tajnica je u svom iskazu potvrdila da je dva dana nakon što ju je Škaro zaskočio u uredu podnijela prijavu. Kako je rekla i sama, silovanje se dogodilo u subotu, a u ponedjeljak je sve ispričala liječnici koja je obavijestila policiju. Policija je ženu isti dan ispitala i ubrzo uzela haljinu na kojoj je pronađen njegov DNK. 

Tajnica je potvrdila na sudu kako ju je, nekoliko dana kasnije kontaktirao jedan Škarin prijatelj i ponudio joj 80 tisuća eura za šutnju, a poruke joj je slao i sam Škaro ispitujući je "kako su ti djeca". Uplašila se i pobojala da bi ga policija mogla zaštiti. 

- Novoj TV sam se obratila kako bih zaštitila sebe i svoju djecu od Damira Škare. Svaki put kad bih se vratila iz policije dobila sam poruku od nekog njemu bliskog, a na kraju sam posumnjala i u policiju. Zato sam odlučila o svemu javno progovoriti - navela je u svom iskazu. 

Novinar: Zvao sam Škaru

Svjedočio je i novinar Ivan Čorkalo koji je napravio prilog. Rekao je kako je u više navrata zvao Škaru ne bi li od njega dobio izjavu o optužbama. Jednom mu se čak i javio, ali je rekao da ga slabo čuje jer je u tunelu. Nakon toga više nije odgovarao na pozive. 

VIDEO Na ročištu Škari ispitali svjedoka obrane: 'Suđenje ide kraju, ne bi trebalo još dugo'
VIDEO Na ročištu Škari ispitali svjedoka obrane: 'Suđenje ide kraju, ne bi trebalo još dugo'

Dvoje svjedoka bliskih Škari opisali su da je on patio nakon emitiranja emisije. Škaro je uhićen dan ranije, kada je tek bila emitirana najava za emisiju s iskazom tajnice. Nije se mogao sjetiti je li ga novinar Provjerenog doista kontaktirao. 

- Nisam ju ni silovao ni seksualno uznemiravao. S ljudima u uredu znao sam se zagrliti i nitko se na to nije bunio. Nakon ove emisije u kojoj sam prikazan kao silovatelj osjećao sam se jako loše. Nisam mogao zaspati bez tableta. Nova TV je protiv mene pokrenula neviđenu hajku, tražili su čak i moju smjenu. U životu sam imao toliko teških borbi u najagresivnijem olimpijskom sportu, no ništa mi nije nanijelo toliko boli i poniženja kao ova emisija - rekao je na sudu. Njegova aktualna partnerica je rekla kako je Škaro i dalje u teškom psihičkom stanju te da ga se dio prijatelja odrekao. 

Sud je na kraju zaključio da Nova TV mora Škari platiti odštetu. 

Nastavljaju suditi Damiru Škari za silovanje. Ispitat će svjedoka
Nastavljaju suditi Damiru Škari za silovanje. Ispitat će svjedoka

- Novinar prije snimanja priloga nije kontaktirao Škaru, već ga je, kako je sam potvrdio, kontaktirao nakon snimanja. Nije provjerio tvrdnju da je neka osoba tajnici nudila novac jer je smatrao da ona u svom iskazu govori istinu. Dužnost je nakladnika provjeriti činjenične tvrdnje koristeći pouzdane izvore, te provjeriti i procijeniti točnost i utemeljenost izjava u medijskom prostoru.

Novinar Nove TV je u ovom prilogu naveo da su i druge zaposlenice iz boksačeva ureda izlazile uplakane te da nisu htjele pred kameru jer da je strah ipak bio jači. Takvim je izvještavanjem stvorio dojam o Damiru Škari kao osobi koja ne preže ni pred čime, koji je bezočan, nemilosrdan, neosjetljiv i divljački surov. Pri tome mu nije dao priliku da se prije samog snimanja priloga i sam očituje o tim tvrdnjama - stoji u presudi. 

Onaj koga nešto još uvijek može iznenaditi u Hrvatskoj je naivan ili neupućen, takva je država
Onaj koga nešto još uvijek može iznenaditi u Hrvatskoj je naivan ili neupućen, takva je država

- Nova TV je potpuno zanemarila pravo Damira Škare na zaštitu dostojanstva, ugleda i časti, budući su gledatelji iz priloga vrlo vjerojatno mogli steći dojam da je Škaro nedvojbeno počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Prema ocjeni ovog suda u prilogu su upotrijebljeni izrazi kojima su prekoračene granice slobode izražavanja, koji nisu dani u javnom interesu i u dobroj vjeri već se radi o difamirajućoj informaciji, na temelju koje se položaj Damira Škare u društvu i njegovoj profesionalnoj sredini umanjuje upravo zbog objavljenog priloga. Sadržaj ovog priloga vrijeđa dostojanstvo, ugled i čast Damira Škare, te je kod njega izazvao duševne boli koje opravdavaju priznanje satisfakcije izražene u vidu novčane naknade - zaključak je suda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca