Obavijesti

News

Komentari 48

Je li ona samu sebe kažnjavala životom uz tijelo svoje sestre?

Je li ona samu sebe kažnjavala životom uz tijelo svoje sestre?
4

Gotovo svi ističu činjenicu da je ovdje teško govoriti ili sumnjati u duševnu bolest iz nekog shizofrenog spektra, već je vjerojatnije riječ o teškom poremećaju osobnosti, s drukčijim moralnim stavovima

VIDEO

Pri spomenu na jezivu situaciju u kojoj sestra, kći ili sin žive godinama kraj tijela svog bližnjeg, mnogima će prva asocijacija biti Hitchcockov Psiho. Eventualno Šijanova horor-komedija Davitelj protiv davitelja. No Psiho je definitivno najutjecajniji horor svih vremena. 

- U toj noćnoj mori na granici jave tijelo nije u zamrzivaču, ali jest u fotelji mračnog, vlažnog podruma. Normanu Batesu je očeva smrt do kraja pomračila um. Kad je majka upoznala novog muškarca, ubio ih je oboje. Jasno, tu se rađa negacija zločina, pa Bates ubojstvo majke odluči izbrisati iz vlastita uma, krade leš, počinje misliti i govoriti za nju. Patološka ljubomora, podvojena ličnost, seksualne frustracije, iluzije i edipov kompleks, sve je velik redatelj utrpao u dijagnozu fantastično oslikanog i psihotičnog lika što ga utjelovljuje Anthony Perkins.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:25

U Psihu je vrlo bitno naglasiti element edipova kompleksa, složenog i nesvjesnog skupa raznih stavova koji se manifestiraju u trokutu majka-otac-dijete. Edipov kompleks je, jasno, za psihoanalitičare ključan u razumijevanju neurotične i normalne ličnosti. Dijete, tumačili su veliki psihoanalitičari, čuva nesvjesnu erotsku čežnju prema roditelju suprotnog spola, ali istovremeno i i mržnju prema roditelju istog spola. Zato se Norman u Psihu u slobodno vrijeme preobražava u svoju već mrtvu majku.

'Nosili smo škrinju i pitali se: Što je unutra da je tako teška'
'Nosili smo škrinju i pitali se: Što je unutra da je tako teška'

Hitchcock je, dakle, u Psihu jasno pokazao kako ‘biti psiho’ ne podrazumijeva samo ubiti, sakriti dokaze i nastaviti živjeti kao da se ništa nije dogodilo. Za njega u filmu to znači i da ne postoji svijest da je takvo ponašanje patološko, loše. Tu je i odgovor na pitanje kako netko može živjeti 20 godina kraj tijela sestre. Ne postoji samosvijest o posljedicama vlastitog ponašanja, pa se onda stvarnost doživljava posve abnormalno, a često vodi i ka autodestrukciji.

Zato nije posve čudno da se gotovo svi slučajevi u kojima ubojice skrivaju ili drže tijela svojih žrtava u zamrzivaču, odnose na situacije iz Hitchcockova Psiha: najčešće su ubijali sinovi ili kćeri, a najčešće su u zamrzivačima bile - majke. Jasno, taj odnos mržnje, rođen iz ljubomore da je netko bolji ili uspješniji, ne mora biti usmjeren samo prema roditelju. Može biti usmjeren i prema sestri...

Tomislav Ciglenečki u srpnju 2017. nožem je dvadeseak puta izbo svoju majku i ubio je u zagorskom Pustodolu. Njezino tijelo pokušao je sakriti u zamrzivač, ali nije ga uspio ugurati pa je škrinja ostala djelomično otvorena. Tijelo je prvi pronašao žrtvin bratić policajac koji je došao zato što su ga mještani obavijestili da se Tomislav čudno ponaša i nepovezano govori da mu je mama u bolnici zbog srca.

- U šoku smo. Susjeda je bila radišna. Bili smo na “dobar dan”. Nije odlazila u selo, imala je kokoši, purane i dva psa. Slabije je čula pa je glasno razgovarala sa životinjama. Sin se pojavio prije godinu dana, ali ni on nije izlazio. Vidjela sam ga dva puta s leđa pa ga ne bih ni prepoznala.

Analiza Jasmininog rukopisa: Bila je svestrana, ali i uporna
Analiza Jasmininog rukopisa: Bila je svestrana, ali i uporna

Imao je psihičkih problema – kazala je susjeda...

Prije samo tri godine je žena koja živi u gradiću Goldsboro, na jugoistoku Sjedinjenih Država, pozvala policiju zbog “otkrića ljudskih ostataka u zamrzivaču”. Nakon kraće istrage, policajci su otkrili identitet preminule osobe. Bila je to bivša susjeda žene koja je kupila zamrzivač, 75-godišnja Arma Ann Roush. Zamrzivač joj je prodala njezina kći...

U veljači 2017. godine u Srbiji su roditelji Marine Mijajlović (36), čije su tijelo pronašli u kanalu u Velikoj Krsni kod Mladenovca, kazali kako vjeruju da ju je ubio suprug Miroslav, umirovljeni policajac.

- Maltretirao ju je, a zločin je počinio još prije 20 dana i onda ju je držao u zamrzivaču pa ju je poslije golu bacio u kanal - pričala je majka žrtve. Prije dvije godine srpska policija otkrila je da je Čačanin Milan M. držao truplo 90-godišnje majke puna tri mjeseca u zamrzivaču. Nagađalo se da je samo htio njezinu mirovinu, ali se kasnije ispostavilo da je i tu bilo patologije.

Tijelo u zamrzivaču: Hrvatska je dobila Eridu u Twin Peaksu
Tijelo u zamrzivaču: Hrvatska je dobila Eridu u Twin Peaksu

Oprečna tumačenja

Psihijatri i forenzičari proteklih su dana na različite načine tumačili zločin u Međimurju, neke detalje su čak i posve oprečno tumačili. Logično, oni nemaju uvid u sve detalje, nisu radili nikakvu dijagnostičku obradu. Pa ipak, gotovo svi ističu činjenicu da je ovdje teško govoriti ili sumnjati u duševnu bolest iz nekog shizofrenog spektra, već je vjerojatnije riječ o teškom poremećaju osobnosti, s drukčijim moralnim stavovima, pomaknutim osobnim vrijednostima.

- Vještaci će ovdje morati odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja. Morat će znati reći je li u trenutku počinjenja kaznenog djela optužena osoba vladala svojom voljom ili nije. Recimo, ako je motiv ubojstva bilo kakvo nasljedstvo ili stjecanje neke materijalne koristi, opravdano je zaključiti da je ona znala što radi. No moguće da se radilo i o ozbiljnoj psihozi, možda je ubojica mislila da je žrtva, recimo, oličenje pakla, vraga... U tom slučaju, jasno, ona nije vladala svojom voljom, kazuje nam sudski vještak.

On smatra da treba pozornost obratiti i na obitelj. Ne samo u istrage jesu li (i što) znali o zločinu.

- Valja imati na umu da će oni biti izuzetno stigmatizirani. Ako nemaju veze sa slučajem, ako ništa nisu znali o zločinu, oni su u stanju teškog šoka. Sa stigmom će se morati nositi cijeli život i to će im predstavljati silan teret. Kasnije kreće proces prilagodbe i oni će tu sasvim sigurno razviti neku stresnu reakciju. Možda će to biti neka akutna stresna reakcija, a možda se poslije razvije i ozbiljan PTSP. Ako uhićena ima psihotične poremećaje, ona će najvjerojatnije biti uvjerena da je napravila dobro djelo. Da se radi o poremećaju ličnosti, ona samu sebe ne bi kažnjavala životom s mrtvom sestrom.

Kako je mirno spavala? Tek zid ju je dijelio od Jasminina tijela
Kako je mirno spavala? Tek zid ju je dijelio od Jasminina tijela

- U svojoj višegodišnjoj praksi ovako bizaran slučaj nisam imao. Postoje slučajevi teških ubojstava, zakapanja u vrtu radi prikrivanja, dogodi se i situacija da djeca ostaju živjeti s tijelima mrtvih roditelja, kao u ‘Psihu’. Ali ovo je doista neobično - priznaje sudski vještak, spominjući i neke od neobičnih ubojstava u kojima su se zločinci tijela rješavali na krajnje čudne načine. Policija je, podsjetimo, nakon prijavljenog nestanka nesretne Jasmine Dominić provjeravala septičku jamu, ali nisu zavirili u zamrzivač. Septičke jame nerijetko znaju biti najbliža i najjednostavnija lokacija za skrivanje tijela i dokaza ubojstva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:59

U Peršinovcu kraj Velike Gorice, tri dana uoči Božića 1998. godine, 16-godišnjakinja je s dvije godine mlađim bratom ubila majku Michelle Ivašković. Ubojstvo su skrivali 20 dana, a mrtvu majku bacili su u septičku jamu. Djeca su dugo planirala majčinu likvidaciju. Tvrdili su da ih je zlostavljala. Brat je uzeo očuhov pištolj i dao ga sestri, koja je majci u glavu ispalila dva hica. Nakon toga djeca su majku bacila u septičku jamu u dvorištu. Kuću su očistili, ali nisu znali puno o uklanjanju tragova. Maloljetnica je potom nazvala očuha i kazala mu kako majke nema cijeli dan i da je najvjerojatnije nestala. Očuh, s kojim su djeca živjela, nestanak je prijavio policiji. Zanimljivo, i tu je - baš kao i u međimurskom slučaju - u pomoć zvana vidovnjakinja. Rekla im je da ženu traže oko kuće. Sam je očuh krenuo istraživati, otvorio septičku i ugledao ljudsku glavu. Obavijestio je policiju, koja je ubrzo riješila stravični zločin.

Sve je znao o istrazi 

U Lukarišću, kraj Dugog Sela, dugo se tragalo za nesretnom Anitom Kulaš (16). Anita se družila s lokalnim grobarom Stjepanom Ščančarom (32) i njegovom djevojkom Ivanom. Jedne večeri, u listopadu 2006. godine, grobar je s Anitom sjedio pokraj rake koju je ranije toga dana iskopao na mjesnom groblju u Cerju. Prije nego što ju je pozvao na piće, a poslije i na šetnju grobljem, Ščančar je već dosta popio. Bio je uvjeren da se Anita stalno miješa u njegov odnos s Ivanom.

- Stavio sam joj ruke oko vrata i stegnuo. Kad je prestala pružati otpor, opet sam sjeo i nisam znao što bih - opisao je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici.

Vrat prijateljičine djevojke zavezao je vezicama od tenisica, a tijelo joj je položio u grob iskopan za tijelo Ljubice Supine, čiji je pokop trebao biti drugi dan. Tijelo je prekrio zemljom. Čak je sljedeći dan došao na sprovod te žene kako bi se uvjerio da tijelo djevojke nije otkriveno. S Anitina mobitela još je neko vrijeme slao poruke svojoj djevojci...

Iznad Jasmininog leša u škrinji je bio svinjski kare još iz 2002.
Iznad Jasmininog leša u škrinji je bio svinjski kare još iz 2002.

Kad mu je djevojka rekla da je policija locirala signal Anitina mobitela, riješio ga se. Čak je prodao i crni Golf kojim je Anitu dovezao na groblje u Cerju. Nitko u početku nije sumnjao u njega. A bio je silno angažiran u potrazi za nestalom djevojkom. Pet mjeseci su je tražili, a onda su istražitelji shvatili da mirni grobar iz Lukarišća o njezinu nestanku zna neobično mnogo. Suočen s istražiteljima, Ščančar je u policiji priznao što je učinio, a policajce je potom odveo i do mjesta na kojem je zakopao svoju žrtvu.

Nedjeljka Taras Kosovec s dečkom Matom Oršošem 2013. u kući u Vrbovečkoj Dubravi ubila je supruga Ivicu Kosovca, bacila ga u bunar te prekrila lešinama životinja.

Luciju Topalović (23), studenticu kriminalistike, 2003. godine ubio je godinu dana stariji Davor Celčić iz Mičevca. Rekla mu je da je trudna i da je on otac njezina djeteta. Mislio je objesiti Lucijino tijelo o drvo kako bi sve izgledalo kao samoubojstvo.

Zakopao ju je u šumi u mjestu Orle, odsjekao joj je prste i šake i bacio ih u Savu jer je mislio da će je tako teže identificirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik