Obavijesti

News

Komentari 119

Jednokratna plastika: Grah je besplatan, tri tone otpada nisu

Jednokratna plastika: Grah je besplatan, tri tone otpada nisu
1

I SPALJIVANJE KOŠTA Zagrepčane na Praznik rada u srijedu u Maksimiru čeka 60.000 porcija graha i isti broj posuda, žlica i čaša. Širom Hrvatske bit će najmanje dvaput toliko

VIDEO

Ove ćemo godine imati plastični pribor za prvosvibanjski grah. U budućnosti ćemo imati na umu direktivu koja zabranjuje uporabu jednokratne plastike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

Tako je na pitanje u čemu će posluživati grah u Maksimiru odgovorio Alen Župan, ravnatelj Ustanove Dobri dom Grada Zagreba, suorganizatora obilježavanja 1. svibnja.

Europska Direktiva o plastici za jednokratnu uporabu, koja će 2021. stupiti na snagu, zabranjuje plastične predmete za koje postoji alternativa, kao što su plastični pribor za jelo i tanjuri.

Ravnatelj Župan kaže da imaju otprije pripremljen plastični pribor te da će direktivu imati na umu za buduće događaje.

Plastičnu ambalažu neki već izbjegavaju.

- Prije dvije godine počeli smo educirati posjetitelje da što manje koriste plastične proizvode, osobito jednokratne. Nemamo više vodu u bocama, plastičnim ili staklenim, nego u peharima - rekla je Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica Karlovačkog slatkovodnog akvarija Aquatika, koji potiče i ugostitelje da tako poslužuju vodu i smanje uporabu jednokratne plastične ambalaže.

Naručili su i brendirane pehare koje će dijeliti ugostiteljima.

Rovinjski hotel Adriatic lani je počeo koristiti papirnate slamke umjesto plastičnih. Do lipnja će izbaciti iz uporabe 80 posto, a sljedeće godine sve proizvode u jednokratnoj ambalaži (kupaonski sadržaji, boce s napicima, vrećice, spremnici, šalice...).

- Bit će to prvi hotel u Hrvatskoj bez plastike za jednokratnu uporabu - istaknuo je Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre, u čijem je sastavu hotel.

Proizvođači plastike su protiv zabrane.

- Zamjena plastike alternativnim materijalima povećat će potrošnju energije i razinu ugljikova dioksida. Mnoga radna mjesta bit će neopravdano zatvorena - rekla je Gordana Pehnec Pavlović, tajnica Udruženja industrije plastike i gume pri HGK.

Zbrinjavanje otpada, među ostalima i plastičnog, plaća se. Grad Krk, primjerice, vozi ga u cementaru, kojoj mora platiti 30 eura po toni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava