Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
247 komentara

Nestao spis o Brkiću: 'Nemamo ga u državnom odvjetništvu'

Na pitanje je li se u policijskim dokumentima spominjalo Brkićevo ime, Jelenić je kazao da ne može reći je li se u bilo kojem dokumentu pojavilo bilo čije ime

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
247 komentara

Nakon zatvorene sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić prokomentirao je slučaj istrage prostitucije iz 2011. godine, odnosno navode da je Milijan Brkić kao tadašnji zamjenik ravnatelja policije odavao detalje istrage.

Naveo je kako je temeljem saznanja koje je imalo državno odvjetništvo istražnom sucu županijskog suda u Zagrebu podnesen prijedlog za ispitivanje svjedoka. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ti svjedoci su ispitani. Radi se o ljudima koji su prije toga svoja neformalna saznanja iznijeli policiji i u tom istražnom postupku ta saznanja nisu ponovili. To znači da nema terećenja, odnosno da saznanja koja su neformalno data i ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku kada su se pretočila u ono što bi eventualno moglo biti dokaz u kaznenom postupku, nisu bila ista u bitnom elementu - rekao je Jelenić. 

To znači da se nije otkrilo tko je tada odavao tajne podatke jer se nije prikupilo dovoljno dokaza. Jelinić je kazao da dva dana o cijelom slučaju nije ništa govorio, jer je želio biti odgovoran prema javnosti i prikupiti sve informacije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na pitanje je li ime Milijana Brkića tada spominjano u službenoj policijskoj dokumentaciji i je li pozivan kao svjedok, odgovorio je kako ne može reći je li u neformalnim policijskim dokumentima spominjano bilo čije ime. 

UPIRE U KARAMARKA Nobilo uvjeren kako su svi sve znali: Štitili su Milijana Brkića

- Samo vam kažem da oni ljudi na temelju čijih se neformalnih izjava krenulo u neko postupanje, to kao svjedoci nisu pred sucem potvrdili - ponovio je. 

Upitan je li istraga u tom trenutku stala ili se nastavilo s nekim drugim radnjama, Jelenić je kazao: 

- Da bih mogao odgovoriti na to pitanje probat ćemo rekonstruirati spis predmeta. Jer spisa predmeta u ovom trenutku u općinskom državnom odvjetništvu nema. Općinsko državno odvjetništvo će nakon rekonstrukcije predmeta donijeti svoju odluku - najavio je. 

IMANJE U HERCEGOVINI Vasini obiteljski dvori: Uredio kuću koju nije prijavio u kartici

Na konstataciju može li se iz svega što je rekao zaključiti kako 2011. nije bilo nikakvog zataškavanja, uzvratio je: 

- Nikakvog zataškavanja nije bilo po meni - ustvrdio je Jelenić.

Iako je tada bio zamjenik državnog odvjetnika, Jelenić tvrdi da s problematikom tada nije bio upoznat. 

- Provjerama na višim državnim odvjetništvima, dakle županijskom i DORH-u utvrđeno je da nikada općinsko državno odvjetništvo o postojanju tog predmeta nije ta dva nadređena odvjetništva izvijestilo - rekao je glavni državni odvjetnik.

Postavilo se i pitanje oko afere SMS odnosno očekuje li brze rezultate vezano uz Blaža Curića. Kazao je kako "rezultate očekuje u realnom vremenu u kojem se do tih rezultata objektivno može doći". 

GNK Dinamo - NK Lokomotiva TOMISLAV KLAUŠKI Kako je moguće da se ovakav HDZ još uvijek nalazi na vlasti

- Istraga nije baš jednostavna i ima puno radnji koje policija u tom istraživanju mora napraviti. Definicija brzine je relativna, očekujem da ti rezultati istraživanja budu u najkraćem mogućem vremenu, a koje ne smije biti na uštrb rezultata istrage - kazao je. 

Glavni državni odvjetnik kazao je i kako nema zamjerke na posao policije. Na pitanje je li Milijan Brkić dao iskaz u aferi SMS uzvratio je: 

- Svi oni koji trebaju dati iskaze vrlo vjerojatno će biti pozvani da daju iskaze onda kada će biti procijenjeno da je to za istragu najbolje - rekao je.

SVJEDOČIO NA SUDU Vasin brat htio je graditi na Opatovini, ali stigla je recesija

Jelenić je stava i da curenje informacija iz istraga nije tako često. naveo je kako je u posljednje tri do četiri godine svaki puta zajednički reagirala policija i DORH te da je, koliko mu je poznato, do sada za to optuženo 9 policijskih službenika. Na pitanje imaju li građani razloga za nepovjerenje u sustav odnosno treba li u njemu nešto mijenjati, odgovorio je:

- Po meni sustav funkcionira zadovoljavajuće. Naravno da u svakom žitu ima kukolja, ali ovaj sustav je u stanju kukolj prepoznati i onda kada postaje osnove sumnje i dokazi protiv tog kukolja podignuti optužnicu - poručio je. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message