Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Johnson pozvao na izbore 12. prosinca: 'Treba više vremena'

Ovo je Johnsonov treći pokušaj raspisivanja prijevremenih izbora, a prethodni pokušaji bili su neuspješni jer nije skupio većinu u parlamentu potrebnu za raspisivanje izbora

FILE PHOTO: German Chancellor Merkel meets Britain's Prime Minister Johnson at the Chancellery in Berlin
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
2 komentara

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak se založio za parlamentarne izbore 12. prosinca te je po prvi put odustao od svog obećanja o napuštanju EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma.

Johnson je u pismu vođi oporbenih laburista Jeremyju Corbynu napisao kako će dati parlamentu više vremena za razmatranje njegova sporazuma o Brexitu, ali je istaknuo da oporba mora podržati izbore u prosincu.

Ovo je Johnsonov treći pokušaj raspisivanja prijevremenih izbora, a prethodni pokušaji bili su neuspješni jer nije skupio većinu u parlamentu potrebnu za raspisivanje izbora.

Brexit ODGAĐAJU BREXIT OPET? EU razmatra odgodu; Johnson: 'To bi nas dovelo do izbora'

U ponedjeljak su parlamentarci podržali Johnsonov dogovor o Brexitu, odnosno prihvatili su da sporazum ide o drugo čitanje, što bi omogućilo da se o sporazumu raspravlja i na njega stavljaju amandmani.

Međutim, nekoliko minuta kasnije zastupnici su glasovali 322 prema 308 protiv prijedloga kojim bi se u tri dana zakon o Brexitu žurno progurao kroz Zastupnički dom.

Laburisti su poručili da će podržati raspisivanje izbore samo ako imaju garanciju da je Brexit bez dogovora nemoguć.

"Parlament je odbio donijeti odluke. On ne može onemogućiti glasačima zamjenu novim parlamentom koji može odlučivati", napisao je Johnson Corbynu.

OPET PROBLEMI Brexit: Premijer bi mogao zatražiti prijevremene izbore

"Prenošenje ove paralize u 2020. imalo bi opasne posljedice za poslovanje, radna mjesta i za temeljno povjerenje u demokratske institucije, koje je već teško oštećeno ponašanjem parlamenta poslije referenduma. Parlament ne može više držati zemlju u zatočeništvu", stoji u Johnsonovom pismu.

Čelnica Donjeg doma britanskog parlamenta u sjeni, laburistica Valerie Vaz nije rekla hoće li laburisti glasati za raspisivanje izbora, već je samo kazala da će laburisti pričekati što će EU reći o odgodi u petak.

Čini se da se Johnson još uvijek nada da će parlament do 6. studenog, kada će ga Johnson raspustiti, ratificirati sporazum koji je sklopio s EU-om prošloga tjedna.

"To bi značilo da bi imali Brexit prije izbora 12. prosinca, ako parlamentarci tako odluče", stoji u pismu.

Ako EU odgodi datum za britansko napuštanje EU-a do siječnja, tada laburisti ne bi imali izgovor jer bi se uklonila "prijetnja" brexita bez sporazuma.

U srijedu je čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon nagovijestila da će SNP možda glasati za raspisivanje izbora.

Uz 35 zastupnika SNP-a Johnsonu vjerojatno ne bi bila potrebna podrška laburista za raspisivanje izbora. 

Prosječno, prema istraživanjima javnog mišljenja imaju prednost u podršci od 10 postotnih bodova ispred laburista, prema Britain Elects.

Britanski parlament će u ponedjeljak glasati o raspisivanju prijevremenih izbora.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message