Obavijesti

News

Komentari 0

Johnson treba hitno početi s EU-om pregovarati o trgovini

Johnson treba hitno početi s EU-om pregovarati o trgovini
1

U poslovnim krugovima strahuje se da bi Britanija mogla izaći iz trgovinskih sporazuma koje je EU sklopio s ostatkom svijeta prije no što uredu svoje trgovinske odnose s drugim zemljama

VIDEO

Britanska poslovna zajednica pozvala je nakon izborne pobjede premijera Borisa Johnsona da novi mandat započne pregovorima s Europskom unijom o budućim trgovinskim odnosima.

Nakon izborne pobjede koju je Johnson osvojio obećanjem da će konačno izvesti Britaniju iz Europske unije, poslovna udruženja pozvala su novog starog britanskog premijera da što prije s Bruxellesom počne pregovarati o trgovini.

U poslovnim krugovima strahuju da bi Britanija mogla izaći iz trgovinskih sporazuma koje je EU sklopio s ostatkom svijeta prije no što uredi svoje trgovinske odnose s drugim zemljama.

- Pravi posao tek počinje - upozorila je generalna direktorica Konfederacije britanske industrije (CBI) Carolyn Fairbairn.

- Tvrtke traže jamstva da se neće ponovo suočiti s brexitom bez dogovora, dodala je Fairbairn.

Jonathan Geldart iz Instituta direktora upozorava da poruke o konačnom izlasku iz EU-a prikrivaju brojne nepoznanice.

- Za direktore poruka 'odradit ćemo brexit' dobit će svoje značenje tek kada budu jasni detalji našeg dugoročnog budućeg odnosa s EU-om. Potreban im je okvir za planiranje budućnosti - dodaje Geldart.

- Premijer se mora oduprijeti porivu da arbitrarno pregovara o rokovima i mora utvrditi pravi period prilagodbe koji će početi kada tvrtke saznaju sve detalje mogućih promjena. Čelnicima kompanija važniji su sadržaj i oblik novog sporazuma nego brzina Johnsonovog pregovaranja - rekao je Geldart.

Rad na detaljima novog sporazuma trebao bi započeti što prije, dodaje izvršni direktor britanske organizacije proizvođača Make UK Stephen Phipson.

Predsjednik vijeća i čelnici EU čestitali Johnsonu na pobjedi
Predsjednik vijeća i čelnici EU čestitali Johnsonu na pobjedi

- Prvo treba hitno početi pregovore s Europom o našim budućim trgovinskim odnosima, kojima će se zacementirati nesmetana trgovina, pristup ključnim kvalificiranim radnicima, usklađivanje propisa i vrijeme potrebno proizvođaima da se pripreme za nove aranžmane - istaknuo je Phipson.

- Industrijski izvoz spada među glavne pokretačne snage našeg gospodarstva i moramo mu osigurati uvjete za uspjeh - dodaje.

EU je spreman za pregovore 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nagovijestio je da je EU spreman za pregovore.

'Pregovarat ćemo o budućem trgovinskom sporazumu koji će jamčiti istinsku ravnopravnost', napisao je Michel na Twitteru, čestitajući britanskom premijeru na izbornoj pobjedi.

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je da će Velika Britanija nakon brexita imati odriješene ruke da sa SAD-om sklopi masivni novi trgovinski sporazum.

'Taj dogovor može biti puno veći i unosniji od svih kojih bi se mogli sklopiti s EU-om, napisao je američki predsjednik na Twitteru.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa