Obavijesti

News

Komentari 172

Još jedna žrtva fratra: Milovao me po bedru i gurao na krevet

Nakon nedavnih istupa nekoliko ljudi da ih je jedan splitski fratar zlostavljao, javio se i 38-godišnjak koji kaže da mu je motiv spriječiti da se takve stvari događaju i dalje

VIDEO

Dok policija istražuje najmanje tri slučaja povezana s mogućim pedofilskim skandalom u samostanu sv. Frane u Splitu, 38-godišnjak iz Splita obratio se Slobodnoj Dalmaciji te ispričao da je i on nekoć bio žrtva danas 78-godišnjeg fratra. 

Kako tvrdi, za njegov slučaj ne zna ni policija ni crkvene vlasti. 

- Želim da javnost zna cijelu istinu, koja se mora znati. Imam neke prijatelje koji mi kažu da njihovi nećaci, rodbina, idu u Sv. Frane na vjeronauk i druge aktivnosti i spominjali su mi da idu kod tog fratra. Kad sam to čuo, trenutno sam se smrznuo, rekao sam samo: "Dajte, ljudi, nemojte me ništa pitati, samo nemojte dicu tamo puštati." Ako ovaj moj istup pomogne da se spriječi makar jedan jedini slučaj i spasi makar jedno dijete, napravili smo veliku stvar - rekao je 38-godišnjak te dodao da nema nikakve veze s drugim žrtvama koje su istupile u javnost. 

Franjevca prijavio za pedofiliju: Tražio je novac pa onda i stan?
Franjevca prijavio za pedofiliju: Tražio je novac pa onda i stan?

Priča kako je kao dijete svirao u orkestru i da su probe imali u crkvi, kao i najviše nastupa. 

- Kad sam počeo svirati, imao sam osam-devet godina, a u Sv. Frane smo došli početkom 1992. godine, kada sam imao 13 godina. Prvi moj susret s dotičnim fratrom bio je nakon jednog koncerta; pozvao me k sebi u sobu na kat i pitao me jesam li zainteresiran svirati u crkvenom bendu od troje-četvero ljudi. Rekao sam da jesam, pa smo se našli nekoliko dana nakon toga kako bismo se dogovorili za probe, no sve je otišlo u potpuno drugom smjeru. Taj drugi put sam došao opet kod njega u sobu. Polako je pridobivao moje povjerenje, a onda mi je dao da pijem nekakav viski ili konjak, što je bio moj prvi susret s alkoholom. Tu sam izgubio i dio svijesti i samokontrole i ne sjećam se koliko sam alkohola popio - ispričao je. 

'Kad će prestati štititi pedofile i tko stopira primjenu zakona?'
'Kad će prestati štititi pedofile i tko stopira primjenu zakona?'

-  Sjećam se njegova fizičkog nasrtanja na mene i uvjeravanja da je to sve Bogu drago i da je to sve dio Božje ljubavi. Krenuo je rukama prema mojim genitalijama, počeo mi je maziti bedra i krenuo me ljubiti po licu, vratu i gurati me na krevet, a sve je to bilo popraćeno verbalnim opravdanjima za to što radi. Kad sam izišao iz te sobe, nisam, koliko se sjećam, osjećao ništa osim općenitog osjećaja srama i da se nešto loše dogodilo, ali kao dijete nisam imao pojma kako, na koji način i kome uopće predstaviti što se dogodilo i kako to nekome reći, pogotovo tih godina, kad je Crkva tek dobila na snazi i popularnosti - ističe. 

Dodao je i kako su mu se par mjeseci prije toga roditelji rastali, a dotični fratar je njegovoj obitelji davao izdašnu humanitarnu pomoć, novac, odjeću, razne poklone... 

'Fejs' predator: Od djevojčica je tražio da šalju nage fotografije
'Fejs' predator: Od djevojčica je tražio da šalju nage fotografije

- On je koristio svoju moć i autoritet da prikrije to što radi i kupi moju šutnju time što je unaprijed zaduživao i moju i druge obitelji kojima je donosio pomoć. S 13 godina imao sam osjećaj, a on je tome i pridonosio, da pribavljanjem sve te pomoći na neki način pomažem svojoj obitelji. To je bio odnos u kojem sam bio unaprijed ucijenjen na šutnju - objasnio je 38-godišnjak. 

To nije bio prvi put da ga je fratar zlostavljao. Sve se nastavilo kroz godine sve do kraja srednje škole, a zlostavljanje je, kako kaže 38-godišnjak, preraslo u "odnos". Točnije, zlostavljanje se kroz četiri-pet godina odvijalo svaki tjedan, uglavnom u fratrovoj sobi. Kasnije je kupio i jahtu na koju ga je znao pozvati, ali i druge dječake. 

'Imao sam 15, nasrnuo je na mene u crkvi, bilo je gadljivo...'
'Imao sam 15, nasrnuo je na mene u crkvi, bilo je gadljivo...'

Iako se pokušao svaki put suprotstaviti fratru, on nikad nije odustao od svog nauma. 

– Prisile je bilo nakon što bi prvo pale psihičke barijere, kad bi vidio da je teren djelomično pripremljen, onda bi krenuo na to. Recimo, uhvatio bi mi glavu i tjerao da ga oralno zadovoljavam ili bi me sleđa uhvatio i držao dok ne obavi penetraciju - ispričao je 38-godišnjak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu