Obavijesti

News

Komentari 44

"Još smo pod dojmom, nadamo se da će sve proći bez otpora"

"Još smo pod dojmom, nadamo se da će sve proći bez otpora"
1

OTPUSTILI IH: Španjolski premijer zasad ne namjerava nasiljem micati postojeću administraciju u Kataloniji. Hrvatska vlada je protiv nezavisnosti Katalonije. Smatra da je to protivno španjolskom ustavu

VIDEO

Dan nakon što je katalonski parlament proglasio Republiku Kataloniju, na ulicama Madrida i Barcelone vladaju mir i iščekivanje.

- Još smo pod dojmom - govori stanovnik Barcelone Andrés Ibañez (54). Na njegovoj zgradi izvješena je katalonska zastava sa simbolom nezavisnosti, baš kao i na stotinama drugih.

- Ovo je situacija u kojoj nikad nismo bili i čekam što će se sad dogoditi - kaže. U subotu je španjolska vlada službeno preuzela upravljanje katalonskim “ministarstvima”, čime su katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont, potpredsjednik Oriol Junqueras i njihovi ministri otpušteni. Otpušteni su i direktor te šef katalonske autonomne policije. Oko 150 ljudi moglo bi biti zahvaćeno otpuštanjem sadašnje administracije. Njihove dužnosti preuzela su ministarstva iz Madrida, koja će ih opet prepustiti nakon što se 21. prosinca održe prijevremeni izbori u Kataloniji, navedeno je u službenom listu španjolske države. No to je zasad samo dokument. Kako će te mjere biti provedene na terenu, ako službenici odbiju napustiti urede, zasad je nepoznato. O tome raspravljaju stanovnici na ulicama.

- Nadam se da će otići bez pružanja otpora - kaže Francisco Gómez (32), zaposlenik građevinske tvrtke u Madridu dodajući kako su “svjesni da im prijete sudski procesi ogluše li se o zakon”. No nekoliko članova katalonske vlade poručilo je kako ne namjeravaju prihvatiti mjere španjolske vlade. Glasnogovornica i zastupnica vladajuće katalonske koalicije “Zajedno za Da” Marta Rovira najavila je preko društvenih mreža kako će braniti republiku “čvrstinom, predanošću i hrabrošću”. Ta borba trebala bi se očitovati u mirnom građanskom neposluhu i uličnim nenasilnim prosvjedima, napominju zagovornici nezavisnosti. U Madridu govore da su u Kataloniji stvorena nerealna očekivanja koja bi mogla dovesti do velikog razočaranja. Španjolski premijer Rajoy poručio je kako ne namjerava nasiljem micati postojeću administraciju u Kataloniji, nego se nada da će strah od zatvorskih i novčanih kazni učiniti svoje. Pod novim direktorom iz Madrida katalonska policija trebala bi idući tjedan reagirati ako dužnosnici ne prepuste svoja mjesta. Ako oni ne reagiraju, na teren će izaći španjolska nacionalna policija, koja je 1. listopada prisilno micala stanovnike koji su mirno tijelima blokirali ulaze na birališta tijekom referenduma.

Hrvatska vlada je protiv nezavisnosti Katalonije. Smatra da je to protivno španjolskom ustavu i da je to unutarnje pitanje Španjolske.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u