Obavijesti

News

Komentari 24

Josip izgubio šake, nogu i vid, a sad je završio studij psihologije: 'Ovo je bilo samo zagrijavanje'

Josip izgubio šake, nogu i vid, a sad je završio studij psihologije: 'Ovo je bilo samo zagrijavanje'
4

U travnju 2016. godine došlo je do eksplozije na vojnom vježbalištu a Josip je tada izgubio obje šake, amputirana mu je lijeva noga, od mehaničkog udara i topline ostao je slijep. Bio je 52 dana u komi

VIDEO

Josip Milković iz Vrlike postao je prvostupnik psihologije na Sveučilištu u Zadru i tu ne misli stati. Nastavit će školovanje još dvije godine kako bi stekao zvanje magistra psihologije, a potom se planira zaposliti u struci. Josip već ima diplomu s Građevinskog fakulteta, a ovaj u Zadru upisao je nakon što se oporavio od teških ozljeda koje je zadobio kao polaznik časničke škole na vojnom vježbalištu "Cerovac" kod Karlovca. U travnju 2016. godine došlo je do eksplozije, Josip je bio u neposrednoj blizini sa svojim instruktorom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Josip Milković teško je ozlijeđen 2016. u eksploziji u vojarni. Izgubio je obje šake, vid i lijevu nogu. Bio je 52 dana u komi. Danas ima dvije diplome 01:06

Ozljede su bile toliko teške da mnogi nisu bili vjerovali da će preživjeti. Izgubio je obje šake, nakon sepse amputirana mu je lijeva noga kod natkoljenične kosti, od mehaničkog udara i topline ostao je slijep. Imao je brojne ozljede unutarnjih organa. Bio je 52 dana u komi.

Ali, Josip se nikad nije prepustio tjeskobi. Upisao je fakultet, a iako smo od ranije znali da je jedan od boljih studenata, ipak smo ga pitali s kojim prosjekom je završio studij.

- Ma... tako... 4,3 ili 4,4, ne znam stvarno.... Uglavnom su četvorke i petice, možda koja trojka – sa smiješkom će ovaj samozatajni mladić koji ne propušta zahvaliti svima koji su mu pomogli.

- Idem dalje, ovo je bilo samo zagrijavanje. Jako puno su mi pomogle kolege s fakulteta, asistenti, svaki zadatak je zahtijevao dobru organizaciju, mnoge podatke je bilo teško naći i trebalo je dosta literature iščitavati. Nije ovo samo moj uspjeh, nego svih zajedno. Ja sam ipak ograničen i od velike važnosti mi je ta pomoć. Ali kod profesora sam imao isti tretman kao svi ostali, jedino što sam odgovarao usmeno ono što su kolege imali pismeno – kaže nam Josip kojemu je u svemu velika pomoć i podrška njegova majka Ankica. S njim je u Zadru, pomaže mu u svemu što treba.

- Mama se žrtvuje za mene, stalno je sa mnom u Zadru, ali kako imam asistenta ona dio vremena može biti slobodna. Bez nje ne bi ništa funkcioniralo – kaže ovaj 28-godišnjak koji se iduće dvije godine planira posvetiti studiju, a onda kreće u potragu za poslom.

- Vidjet ćemo za posao, ali volio bih pomagati kroz psihoterapiju, motivirati ljude... Širok je spektar u psihologiji, ima puno područja kroz koja možete djelovati i vjerujem da će se naći prostora za mene. Volio bih biti koristan u društvu, pomagati, imati radnu obavezu. Meni su mnogi puno pomogli i volio bih to vratiti drugima kroz svoj rad – otkriva Josip.

Izgubio je šake, nogu i vid, a onda upisao još jedan fakultet
Izgubio je šake, nogu i vid, a onda upisao još jedan fakultet

Zdravlje mu je dobro, kaže nam, nema komplikacija, koji dan je bolje, koji dan lošije, ali važno je da se ništa ne pogoršava.

- Najčešće je to borba sa žuljevima i protezama, ali ništa ozbiljnije. Nadam se da će me zdravlje i dalje služiti, da završim magisterij – zaključuje Josip koji se već lagano, zajedno s majkom, sprema na put u Zadar kako bi usvojio nova znanja iz područja psihologije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca