Obavijesti

News

Komentari 2

Jozo Radoš: Obnovljivi izvori energije ne zanimaju ovu Vladu

Jozo Radoš: Obnovljivi izvori energije ne zanimaju ovu Vladu
1

Gotovo nijedan cilj iz naše Strategije iz 2009. godine u pogledu korištenja obnovljivih izvora energije nije postignut, upozorio je Radoš koji je rekao da će EU osigurati 177 milijardi eura za to do 2021. godine

VIDEO

Na okruglom stolu na temu "Čista energija za sve Europljane i Hrvatska" u organizaciji Kluba zastupnika GLAS/HSU-a i njihova zastupnika u Europskom parlamentu Joze Radoša u petak u Saboru istaknuto je da je Hrvatska na samom začelju Europske unije po korištenju biogoriva te da Vladu RH tema obnovljivih izvora energije uopće ne zanima.

- Moj specifični fokus u Europskom parlamentu je na biogorivima. Europski cilj do 2020. godine je do 10 posto biogoriva u prometu, Europska unija se sada u prosjeku nalazi na sedam posto, a Hrvatska je negdje oko jedan posto. Imamo četiri biorafinerije, a od 2014. godine sve su zatvorene i ne rade - izvijestio je Radoš.

- EU je u fazi usvajanja energetskog paketa pod nazivom 'Čista energija za sve Europljane', koji bi trebao definirati energetsku politiku EU za razdoblje 2020. do 2030. godine. Ima puno razloga zašto treba skrenuti pažnju na taj proces jer je to tema važna tema koja uključuje snažne investicije i poticaje, a Hrvatska je dobrano zaostala u svim segmentima. Gotovo nijedan cilj iz naše Strategije iz 2009. godine u pogledu korištenja obnovljivih izvora energije nije postignut - upozorio je.

Radoš je na okruglom stolu predstavio Paket čiste energije za sve Europljana koji će angažirati investicije od 177 milijardi eura do 2021. godine, što, istaknuo je, pokazuje važnost proizvodnje čiste energije za ukupno gospodarstvo EU.

- Hrvatska treba novu energetsku strategiju do 2030. godine, a posebno je važno usmjeriti se na razvoj hrvatskog ruralnog prostora. Potencijali šumske biomase su veliki. Biomasa bi mogla biti poluga razvoja lokalne zajednice, što, na žalost, još uvijek nije - kazao je, naglasivši da je 740 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta neiskorišteno, od čega bi se dio mogao iskoristiti za proizvodnju biomase.

- Prema podacima Eurostata, u pogledu povećanja udjela obnovljivih izvora u razdoblju Hrvatska se do 2013. godine kretala oko udjela od jedan posto, da bi 2013., 2014. i 2015. skočila na oko četiri posto i onda 2016. naglo pala na 1,3 posto, daleko od cilja od 10 posto u 2020. godini - upozorio je eurozastupnik.

Vjeran Piršić iz Udruge EKO Kvarner, kao predstavnik lokalne zajednice s otoka Krka, rekao je kako je cilj da Krk do 2030. godine bude energetski neovisan otok. Naveo je mogućnost korištenja otpadnih ulja iz ugostiteljskih objekata u turističkim središtima za proizvodnju biodizela koji bi bio dostatan za hitne službe poput vatrogasaca, policije i službe hitne pomoći.

Ante Samardžić iz tvrtke Energospektar upozorio je na brojne birokratske prepreke koje imaju investitori koji žele ulagati u projekte obnovljivih izvora energije dok je Ivan Corn, direktor Biodizel d.d. Vukovar naveo brojne zakonske nedostatke u Hrvatske koje nepovoljno utječu na proizvodnju biodizela.

Anka Mrak Taritaš ukazala je na nesrazmjer ciljeva u vezi s pitanjem obnovljivih izvora energije koji su u Hrvatskoj zacrtani i stvarne želje za njihovo ostvarenje, zaključivši da "naše strategije i ključni nacionalni dokumenti koji se odnose na obnovljive izvore energije ne smiju biti mrtvo slovo na papiru".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21