Obavijesti

News

Komentari 73

'Kad ćemo skinuti maske? To ovisi o broju cijepljenih ljudi'

'Kad ćemo skinuti maske? To  ovisi o broju cijepljenih ljudi'

Epidemiolog Branko Kolarić smatra da ćemo ovisno o kolektivnom imunitetu i postotku procijepljenosti, najesen možda razmišljati o trećoj dozi cjepiva najesen

VIDEO

Epidemiolog Branko Kolarić komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj za N1.

Najstarijim i najbolesnijim korisnicima u stacionarima u korist ide, smatra Kolarić, što su uvedene restrikcije poput ograničenja posjeta na 15 minuta, ako je posjetitelj cijepljen. 

- Jedino što je od restriktivnih mjera ostalo u domovima je ako korisnik nije cijepljen, a bio je u bolnici, da nakon bolničkog liječenja ide u samoizolaciju i da posjetitelji ako nisu cijepljeni mogu biti u posjetu samo 15 minuta. Stvarno imamo visok odaziv i trenutno u domovima za starije u Hrvatskoj ukupno ima dvadesetak zaraženih osoba. Od ovih koji su oboljeli imamo većinu necijepljenih osoba, ali i neki koji su cijepljeni - rekao je Kolarić.

Američki stručnjaci poručuju da cijepljeni ne trebaju maske, a naši da trebamo biti oprezni
Američki stručnjaci poručuju da cijepljeni ne trebaju maske, a naši da trebamo biti oprezni

Smatra da je procijepljenost u domovima jako dobra i nada se da će se cijepljenje nastaviti kako bismo mirnije dočekali jesen.

- Znamo da cjepivo ne štiti sto posto, ali u trećem valu je smrtnost bila smanjena dvadeset puta. Još uvijek imamo dovoljno zainteresiranih za cijepljenje i nadam se da ćemo se cijepiti u dovoljnom broju - rekao je. 

Dodao je kako postoji mogućnost da imamo varijacije u brojkama i da nemamo nula zaraženih kao što smo imali prošlo ljeto.

Kolarić smatra da je zato važno pridržavati se mjera, izbjegavati kontakte i osobe koje nisu cijepljenje te veće gužve u kojima se mogu zaraziti.

Smatra i da će se mjere revidirati prije ljeta te da je moguće da se obveza nošenja maski u prostorima gdje su cijepljene osobe ukinuti, a sve ovisi o broju procijepljenih.

- Ne možemo se osloniti samo na cijepljenje, nego se moramo pridržavati i mjera dok ne postignemo kolektivni imunitet. Tamo gdje je procijepljenost niska, 30-40 posto, moguće je da će se javiti novi valovi zaraze. Treba nam visok postotak procijepljenosti. Sadašnjih šest mjeseci ćemo produžiti do osam ili devet, a ako bi se zabilježio pad imunosti, onda bismo razmišljali o trećoj dozi cjepiva najesen - poručio je Kolarić.

Novi val će se neupitno dogoditi, a pitanje je samo koliko je biti snažan.

Kolarić je rekao da je novi val zaraze nakon turističke sezone stvar nagađanja, no s obzirom na situaciju u domovima, gdje je deset puta manje zaraženih i 20 puta manje umrlih, zbog cjepiva, očekuje se da će se i dogoditi.

- Zato nam treba cijepljenje. Virus nećemo u potpunosti eliminirati, ali je važno da smanjimo broj umrlih - rekao je Kolarić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić