Obavijesti

News

Komentari 109

Kako će izgledati škola: Sat će trajati 45 min, maske ostaju

Kako će izgledati škola: Sat će trajati 45 min, maske ostaju

Ako je razmak bio više od jedan i pol metar, odnosno dva u srednjim školama, isto tako se nisu morale nositi maske. I ta mjera je na stolu i o tome raspravljamo, rekao je Božo Pavičin

VIDEO

Bliži se rujan i početak školske godine, a kroz tjedan dana trebalo bi se znati kako će izgledati nova školska godina, odnosno kakve će epidemiološke mjere vrijediti za škole. Tu informaciju prvi će dobiti ravnatelji, nakon čega će ministar održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti mjere.

Razmišlja se i o održavanju nastave na izbornim predmetima uživo.

- Balončići bi u što većoj mjeri ostali, ali bi bilo dopušteno njihovo probijanje i izlaženje iz njih u najmanjoj mogućoj mjeri koliko je to potrebno za odvijanje nastave, rekli ste izborne, a to je dopunska i dodatna nastava koja je isto tako jako važna. Tu bi isto tako bilo dozvoljeno miješanje grupa. Prvenstveno zbog toga što se radi o jako malom broju đaka u jednoj grupi - rekao je savjetnik ministra Božo Pavičin u razgovoru za RTL.

Neke mjere koje su vrijedile prošle godine ostat će, izgleda, na snazi i ove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Te preporuke, kao i prošle godine, ostaju, da bi bilo dobro da nastava za različite razrede počinje u različito vrijeme prvenstveno da bi se rasteretio javni prijevoz. Onda to za sobom povlači različito trajanje školskih odmora, što onda ima za posljedicu da nema velikog grupiranja po školskim hodnicima, što smanjuje rizik od prenošenja bolesti - kaže Pavičin.

Školski sat trajat će koliko i inače - 45 minuta.

U škole se vraćaju dodatna i dopunska nastava, odluke o maskama donosit će se lokalno
U škole se vraćaju dodatna i dopunska nastava, odluke o maskama donosit će se lokalno

- Sat traje 45 minuta. Prošle godine je određeni broj osnivača zatražio smanjenje školskog sata s 45 na 40 minuta zbog objektivnih razloga, recimo imamo Zagreb, koji je to tražio zbog potresom oštećenih škola, koje su onda morale djecu preseliti u druge škole i jednostavno nije bilo moguće u tom vremenu održati nastavu za sve đake, pa se sat morao skratiti. Vidjet ćemo. Zasad nismo zaprimili nijedan zahtjev osnivača za skraćenje školskog sata - rekao je Pavičin.

Što se tiče maski, spominje se kako će se negdje maske nositi u školi, a negdje ne.

- Isto kao i prošle godine. Imamo jednu školsku godinu iza sebe i prošla je jako dobro. Imali smo veliki postotak nastave u učionicama. Nešto je bilo s maskama, a nešto bez maski. I prošle godine je bila mogućnost da djeca u određenim, iako je bila propisana obaveza od 5. do 8. razreda i u srednjoj školi da se nose maske, lokalni stožeri su mogli izuzeti obavezu nošenja maski ako je epidemiološka situacija povoljna. Ako je razmak bio više od jedan i pol metar, odnosno dva u srednjim školama, isto tako se nisu morale nositi maske. I ta mjera je na stolu i o tome raspravljamo, ali kažem, sve u svoje vrijeme. Vidjet ćemo i do kraja tjedna ćemo znati sve detalje - kaže Pavičin.

Pavičin kaže kako nema rasprave oko nošenja maske.

- Gledajte, roditelj može reći što god hoće, to je tako bilo i prošle godine. Jednostavno postoje pravila škole. Možete reći da nećete u šoping-centar nositi masku ili negdje gdje je propisano, postoje mjere i za to. Budući da se radi o maloljetnim osobama koje idu u osnovne škole, postoje službe koje onda kontroliraju zbog čega roditelji ne rade ili rade dobro svojoj djeci - poručio je Pavičin.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke