Obavijesti

News

Komentari 163

'Kako je moguće da škola ima materijal u kojem stoji da je Starčević Srbe zvao pasminom?'

'Kako je moguće da škola ima materijal u kojem stoji da je Starčević Srbe zvao pasminom?'

SNV u godišnjem izvještaju o govoru mržnje prema Srbima navodi primjere u kojima se to prošle godine dogodllo, a Pupovac je komentirao Zakon, koji je neujednačen

VIDEO

Srpsko narodno vijeće predstavilo je redoviti Godišnji izvještaj pojava govora mržnje i nasilja prema Srbima za 2020. godinu. Uz autora Tihomira Ponoša i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, na predstavljanju je govorio i docent na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučiliša u Zagrebu Aleksandar Maršavelski.

Ponoš je na početku kazao da bi se govor mržnje trebao karakterizirati i kao prekršaj, a ne samo kao kazneno djelo. 

- Imamo prekršaje u Zakonu o remećenju javnog reda i mira koji je dosta problematičan i u kojem su kazne propisane u markama. Postoje drugi zakoni kojima se govor mržnje sankcionira na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije. Nekad se kažnjava samo po Zakonu o kršenju i remećenju javnog reda i mira pa je to raznolika praksa - pojasnio je.

Dodao je da je "trenutačna politička klima pozitivna", što je pokazalo i sudjelovanje potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića na obljetnici Oluje.

Pupovac: Ne trebamo Čarugu reformatora. Dobivam poruke najcrnjih fašista koji su s njim
Pupovac: Ne trebamo Čarugu reformatora. Dobivam poruke najcrnjih fašista koji su s njim

- Postoji put pomirenja jer to je jedini način da se iskorijeni mržnja - poručio je Ponoš.

I Milorad Pupovac je komentirao zakonodavni okvir za sankcioniranje govora mržnje. 

- Problem je što se odredbe ponekad nesustavno i neujednačeno mijenjaju. Ujednačena sudska praksa je problem jer jedan sud osuđuje uzvik 'Za dom spremni', a drugi ne - kaže i dodaje da se tako "Hrvatsku na neki način drži za taoca".

Pupovac kaže da drugi problem leži i u Kaznenom zakonu koji predviđa kazne za vrijeđanje žrtava holokausta. 

- Osim toga da će se optužene kazniti s do tri godine zatvora, nema nikakve druge specifikacije. Kod nas je normalizirano stanje negativizma prema narodima koji su stradali kao žrtve u Drugom svjetskom ratu - smatra.

- Kod nas mnogi smatraju da patriotizam znači mrziti drugoga, a ne poštivati Ustav koji svima jamči jednakost - rekao je.

Pupovac: 'Ničiji pritisak s bilo koje strane nećemo prihvatiti'
Pupovac: 'Ničiji pritisak s bilo koje strane nećemo prihvatiti'

Pita se kako je moguće da se u školi pojavi materijal koji navodi da je Ante Starčević Srbe nazivao pasminom. 

- Pasmina se koristi za životinje. To je klasičan primjer govora mržnje u povijesti. Odgoj je u toleranciji, a ne u predrasudama - poručuje Pupovac. 

Kada je riječ o govoru mržnje i kršenju Ustava, Pupovac je odgovorio novinarima koji su ga pitali misli li u tom kontekstu na predsjednika Republike Zorana Milanovića.

O Zoranu Milanoviću

- Ja sam kategorizirao tri vrste govora - jezična nekultura, netolerancija i govor mržnje. Gdje točno spada njegov govor, to bi trebali analizirati. Ali je točno da spada u jedno od ova tri. Posebno je zabrinjavajuće da javne osobe sve češće govore vrlo privatnim jezikom. Ono što je dopušteno u komentarima na forumima, gdje se često govori privatnim jezikom, a jedan od oblika privatnih jezika jest govor mržnje i govor netolerancije - kaže.

Tihomir Ponoš je pojasnio da se ovom biltenu o govoru mržnje Milanović spominje za 2020. godinu, i to - u pozitivnom smislu, odnosno kada se govori o njegovoj regulaciji zakonskog okvira za uzvik 'Za dom sprem'. 

Ponoš je istaknuo da posebno brine nasilje u Vukovaru koje se na tom području bilježi tijekom cijele godine, a podsjetio je i na navijačke sukobe. 

- Takvi sukobi često završavaju na etničkoj pripadnosti. Zabilježeni su i napadi na djecu - rekao je.

Dodao je da su govoru mržnje često izloženi i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.