Obavijesti

News

Komentari 9

Kako pristupiti sustavu e-građani i izvaditi covid-potvrdu

Kako pristupiti sustavu e-građani i izvaditi covid-potvrdu

Bernard Gršić je objasnio kako pristupiti sustavu e-građani. Postoje razni izazovi s kojima se građani suočavaju, uglavnom problemi nastanu kod prvog korištenja sustava e-građani, kaže...

VIDEO

- Covid-potvrdu možemo jednostavno dobiti. Treba se prijaviti u sustav e-građani preko e-osobne iskaznice ili tokena i zatražiti potvrdu. Covid-potvrda stiže na e-mail ili je možemo iz sustava skinuti na računalo/mobitel - rekao je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska HTV-a.

Još uvijek ne postoji aplikacija kojom možemo do svoje covid-potvrde, postoji samo ona koja 'čita' covid-potvrdu.

Novi dogovor: Potpore za tvrtke sa 70 % cijepljenih djelatnika
Novi dogovor: Potpore za tvrtke sa 70 % cijepljenih djelatnika- Bitan je QR kod na potvrdi, on se elektroničkim putem pročita i verificira, zaštićen je certifikatima na europskoj razini. Svaka država vjeruje onoj državi koja je izdala taj certifikat. U tom dijelu nema mogućnost nezakonitih radnji, ali ima pokušaja. To se brzo otkrije jer se vidi da QR kod ne odgovara stvarnom stanju - objasnio je Gršić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Putem sustava e-građani trenutno je dostupno 95 usluga, kojima se može pristupiti s tri razine sigurnosti - niska, značajna i visoka. Danas ovu uslugu koristi oko milijun i 360 tisuća hrvatskih građana. Od 2014. portalu su pristupili preko 62.5 milijuna puta. U covidu, od prošle godine do danas je zabilježen značajan rast korisnika, što je bilo i za očekivati - rekao je Gršić.

Sustavu e-građani može se pristupiti preko elektroničke osobne iskaznice koja pruža najveću sigurnost u elektroničkom obliku, a da bi se mogla koristiti vlasnik mora imati čitač kartice. Nakon što dobijete iskaznicu u MUP-u morate je aktivirati upisivanjem PIN-a u sustav. Kada to napravite iskaznica je spremna za svakodnevnu uporabu - ubacite je u čitač i potom ga spojite na računalo. 

- S najvišom razinom sigurnosti koju pruža e-osobna, a uskoro i putem udaljenog certifikata ćemo preko mobitela moći pristupiti svim uslugama - rekao je Gršić.

Osim e-osobne iskaznice, sustavu e-građani može se pristupiti i preko tokena svoje komercijalne banke.

Trut: Nismo zabilježili niti jednu krivotvorenu covid potvrdu. Kazne idu do 3 godine zatvora
Trut: Nismo zabilježili niti jednu krivotvorenu covid potvrdu. Kazne idu do 3 godine zatvoraDanas postoji ukupno 25 vjerodajnica - set podataka kojima se prijavljujete u sustav (korisničko ime i zaporka, token ili e-osobna iskaznica). Sa značajnom razinom sigurnosti može se pristupiti određenom broju usluga poput zdravstvenih podataka kao što je izdavanje covid-potvrde, a s najnižom razinom možemo preko sustava e-građani izvaditi određene potvrde.

Postoje razni izazovi s kojima se građani suočavaju, uglavnom problemi nastanu kod prvog korištenja sustava e-građani.

- Poput aktivacije e-osobne iskaznice, dobije se inicijalni password za registraciju što građani često ne naprave u kratkom vremenu pa ga izgube, onda moraju ponovno otići u policijsku upravu da im se to izda. Ponekad i samo računalo možda nije opremljeno najnovijom verzijom preglednika pa je treba nadograditi, za to imamo i korisničku podršku na koju se građani mogu javiti. A imamo i 'često postavljena pitanja' na portalu koja mogu pročitati prije nego nazovu korisničku podršku - rekao je Gršić.

O pristupu sustavu e-Građani: Uz ePASS može i upis u školu
O pristupu sustavu e-Građani: Uz ePASS može i upis u školu- S obzirom na to da je sustav e-građani set raznih usluga koje pružaju razna državna tijela i nije moguće na jednom mjestu imati sve informacije o svakoj usluzi, često se za neka pitanja preusmjeravaju na neka državna tijela. Najčešće tehnička pitanja jesu u okviru FINA-e koja obavlja poslove autentifikacije i AKD-a koji je izvršitelj za e-osobnu iskaznicu - dodao je.

Portal e-građani prije je moderniziran te je dobio nove funkcionalnosti. Sada roditelji mogu preko portala e-građani obaviti usluge i za svoje dijete, što se do sada nije moglo napraviti. 

- Svakodnevno se radi na modernizaciji sustava, imali smo neke promjene i ovaj vikend - zaključio je Gršić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Od 1. srpnja s Covid potvrdom na sva veća okupljanja VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
EKSKLUZIVNE FOTKE Banožić sam pije kavu u Vinkovcima: Obišao kuću, pozdravio susjede
OPTUŽNICE JOŠ NEMA

EKSKLUZIVNE FOTKE Banožić sam pije kavu u Vinkovcima: Obišao kuću, pozdravio susjede

Plus+ Banožić se izbjegava pojavljivati u Vinkovcima otkako je skrivio nesreću