Obavijesti

News

Komentari 45

Kako se predivna humanitarna akcija pretvorila u skandal...

Kako se predivna humanitarna akcija pretvorila u skandal...
1

Malena Nora Šitum prije pet godina ujedinila je Hrvatsku i za njezino liječenje u samo pet dana skupljeni su milijuni kuna. Djevojčica nažalost nije preživjela, a za njezine roditelje to nije bio kraj patnji...

VIDEO

Početkom veljače 2013. na Facebooku je objavljeno dirljivo pismo Đane Atanasovske, majke djevojčice Nore Šitum u kojem ona moli da njezinoj petogodišnjoj djevojčici pomogne. Malena boluje od akutne limfoblastične leukemije i za nju više nema lijeka. Posljednja nada joj je nova eksperimentalna metoda liječenja u Dječjoj bolnici u Philadelphiji. Troškovi liječenja su 575 000 dolara, oko 3,3 milijuna kuna. Majka Đana je zamolila da se sve donacije iz Hrvatske i inozemstva doniraju na račun Udruge 'Hrabro dijete' čija je Nora članica.

Dirljivo pismo majke: Vratimo osmijeh na lice naše Nore Fore
Dirljivo pismo majke: Vratimo osmijeh na lice naše Nore Fore


Cijela Hrvatska se digla na noge i u samo jednom danu je prikupljeno milijun kuna za malenu Noru Foru 'Strašnog lava'. Uskoro je prikupljen i ostatak. Na račun je u samo pet dana uplaćeno 5,3 milijuna kuna. Presretni roditelji su zahvalili svima na iskazanoj dobroti.

24sata

Vijest o prikupljanju novca za djevojčicu Noru Šitum i njeno liječenje u SAD-u prenijeli su čak i svjetski mediji.
-Unatoč ekonomskoj nestabilnosti u zemlji cijeli narod je skupa prikupio sredstva da Nora može na operaciju u Ameriku 

Norin tata: Možda smo mali i siromašni, ali tu je veliko srce
Norin tata: Možda smo mali i siromašni, ali tu je veliko srce

Borila se do zadnjeg trena

Tako je Nora 7. veljače odletjela u Ameriku zahvaljujući humanitarnoj akciji koja je ujedinila cijelu Hrvatsku. Nakon što su je primili u bolnicu njezina majka je rekla da joj je kćerkica u sigurnim rukama i da se svi srčano bore za nju. Liječnici iz Dječje bolnice pokušat će je terapijom stanicama zaraženim oslabljenim virusom HIV-a izliječiti od leukemije.

24sata

Nakon mjesec dana boravka u bolnici u kojoj su joj radili razne pretrage prije same terapije koju je tek trebala primiti Nori su u mozgu pronašli gljivice koje su vrlo opasne jer mogu ući u krvotok. Američki liječnici su roditeljima rekli da 90 posto djece umire od tih gljivica. Ne zna se kad i gdje ih je Nora pokupila, no razvili su se prvo u sinusima.

Facebook

Djevojčica na kraju ipak nije izdržala. Umrla 20. ožujka. Sklopila oči zauvijek u naručju svojih roditelja..
- Otišla je tamo gdje je ništa ne boli, gdje je nitko ne bode i gdje nema ni gljivica, ni leukemije ni patnje. Bili smo s njom do zadnjeg trenutka. Otišla je mirno i spokojno. Prelijepa kao i uvijek. S dugim trepavicama i najslađim majčinim obraščićima...baš kao da spava. Jer ona je samo htjela konačno leći i zaspati, uz svoje tatu i mamu, i da nam nitko drugi ne smeta. Pogotovo ne tamo neki doktori s iglama i tabletama - napisala je tada majka Đana na Facebooku.

Nora je pokopana deset dana kasnije na gradskom groblju u Zadru. Više stotina ljudi došlo je izraziti sućut obitelji.Na Norinom lijesu bila je plišana igračka - mali lav. 

Humanitarni skandal

Pola godine nakon smrti malene Nore roditelji su izašli u javnost sa informacijom da su mjesecima molili da im se dostave papiri iz Udruge Hrabro dijete u kojem se vidi cijelo financijsko izvješće. Nisu ih dobili. Planirali su s novcima graditi kuću u koju bi smjestili obitelji djece oboljele od malignih bolesti. Na Đanino inzistiranje da javnost i ona imaju pravo znati koliko je novca uplaćeno na ime njezina djeteta, predsjednica udruge Jasminka Žužić ju je izbacila iz udruge kao člana. 

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL


Jasminka Žužić zatim je prijavila Norinu majku policiji za prijetnje. Policiji je rekla kako ju je Norina majka nazvala i rekla joj da zna da ima djecu, da će ih zbrisati s lica zemlje i baciti bombu u dvorište obiteljske kuće. Đana Atanasovska je sve opovrgnula istaknuvši da su optužbe lažne i neutemeljene.
Nastavila je zajedno sa suprugom upozoravati na kriminalne radnje u udruzi, skupili su i predali dokaze nadležnim institucijama pa se uskoro jedna hvale vrijedna akcija pretvorila u skandal koji je sljedećih godina rezultirao kaznenim prijavama, privatnim tužbama, izvidima DORH-a, a doveo je i do mijenjanja Zakona o humanitarnoj pomoći. Vlada je usvojila prijedlog Zakona, a ministrica poručila - zloupotrebama je odzvonilo.

Ekskluzivno: Iz privatnog albuma za 24sata

Novac trošili na plaće i putovanja

Na kraju se ipak ispostavilo sljedeće: Isplate od nekoliko tisuća kuna na bankomatima, plaćanje donacija članovima obitelji i tajniku udruge Hrabro dijete, samo su neke od brojnih transakcija koje je novogradiška udruga Hrabro dijete podizala s računa preminule djevojčice Nore Šitum. Od veljače do listopada 2013., kad je počeo nadzor, novac je podizan 41 put, a podignuto je ukupno 85.600 kuna.
Na općinskom sudu u Novoj Gradišci u travnju 2015. odbijena je tužba roditelja Nore Šitum protiv Udruge Hrabro dijete oko toga kome pripada prikupljenih četiri milijuna kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji za liječenje male Nore. Obitelj Šitum naloženo je da mora platiti sudske troškove u iznosu od 155 tisuća kuna. Zaključeno je da  humanitarna pomoć ne predstavlja ostavinsku imovinu korisnika i da su se sredstva mogla koristiti isključivo za liječenje oboljele Nore Šitum. 

Novac ostaje u udruzi: Vrhovni sud odbio žalbu obitelji Šitum
Novac ostaje u udruzi: Vrhovni sud odbio žalbu obitelji Šitum

Presuda u korist udruge

- Dvije godine se borimo potpuno sami, a udruga nas razvlači u medijima kao pohlepne roditelje koji žele samo novac. Mi smo svoje bogatstvo zauvijek izgubili, ali odlučili smo ustati protiv ovakvog kriminala. Zbog toga danas plaćamo sudske troškove, dok institucije ne rade ništa - rekla je Đana.


Iako su u udruzi tvrdili da je Norin novac na računu udruge, bankovni izvodi govorili su drukčije. Četiri milijuna koje su skupili građani Hrvatske prebacili su na račun banke, odnosno su ih oročili.
- Oni na taj novac dobivaju mjesečne kamate. I nikome ništa. Možete zamisliti kolike su kamate na četiri milijuna kuna - pitali su se Norini roditelji, koji su nakon smrti svoje djevojčice novac koji je ostao za njezino liječenje htjeli prebaciti u Zakladu Nora Šitum kako bi pomagali djeci.

Ovršeni roditelji

Oni  su u listopadu prošle godine ovršeni za 200 tisuća kuna sudskih troškova.

Ovršili su roditelje Nore Šitum: 'Uvjeren sam, riječ je o osveti'
Ovršili su roditelje Nore Šitum: 'Uvjeren sam, riječ je o osveti'

Udruga Hrabro dijete je odlučila pokrenuti ovrhu nedugo nakon što je u javnost izašao dokumentarni film o Nori Šitum “Život od milijun dolara” autora Roberta Zubera. On je prije mjesec dana podnio kaznenu prijavu protiv udruge Hrabro dijete.

'Institucije su trebale provjeriti gdje je novac skupljen za Noru'
'Institucije su trebale provjeriti gdje je novac skupljen za Noru'


- Institucije nisu učinile svoj posao, zato sam se odlučio umiješati. Trebali su provjeriti gdje je završio novac prikupljen za Noru Šitum, a nisu. Zato sam danas ovdje - rekao je Zuber .


Zuber tvrdi kako postoji opravdana sumnja da je novac kojeg su građani uplatili za liječenje teško bolesnog djeteta trošen za sve osim za ono što su građani htjeli kad su ga uplaćivali. 
- To je više od 1.600.000 kuna za koje ne znamo kako su potrošeni. Vjerujem u pravnu državu i pravne institucije i zato mislim da će nam dati odgovor na pitanje gdje je novac. Želim i da se Norino ime ne veže više za ovako ružnu priču - rekao je Zuber.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!