News

Komentari 0

Kalkuliranje i kompromisi ovdje jednostavne nisu prolazili. Tako ćemo nastaviti i u ovoj godini

Kalkuliranje i kompromisi ovdje jednostavne nisu prolazili. Tako ćemo nastaviti i u ovoj godini

Mala mjesta za velike muljaže: Tijekom ove godine probili smo brojne velike i male priče. Ipak, neke od njih se možda malo više izdvajaju od ostalih

Bacili smo se u ovu godinu naglavačke, kao uostalom i u prošlu. I onu prije nje. Dok god nas slušaju prsti i dok god ne slušamo one koji ne žele da se takve priče objave.

Zašto skačemo? I zašto naglavačke? Jer je to jedini ispravni način. Kalkuliranje i kompromisi ovdje jednostavno ne prolaze.

Vratimo sat unatrag u siječanj, u šokantne scene sa splitskog Šperuna, kad se Filip Zavadlav prošetao s automatskom puškom i pobio troje ljudi. Naglavačke smo uletjeli, prvi, u njegov stan, iz kojeg je krenuo u krvavi pohod. Tih nekoliko dana potucali smo se po Splitu, s prijateljima, poznanicima, kriminalcima i gradskim marginalcima kako bismo što preciznije rekonstruirali motive trostrukog ubojstva. Intervjuirali smo i nesuđenu četvrtu metu, koja se trenutačno nalazi iza rešetaka.

Godina je marširala dalje, a mi smo se naglavačke bacili preko nekoliko granica, na među između Turske i Grčke, u jezgru buktećeg sukoba između migranata i redarstvenika. Bili smo s turske strane, među njima, daleko od sigurnosti ograde i policijskog kordona. Kao, uostalom, i na Lezbosu, odakle smo se javljali iz najvećeg migrantskog kampa i prvi u svijetu uživo izvještavali o paležu škole za izbjeglice.

Ali to su velike priče, one u koje su uperene oči cijele zemlje. Ili svijeta.

Paralelno smo radili i na onim manjima, uvjetno rečeno nevažnijima. I to u vrijeme pandemije koja je obavila svijet i podčinila većinu medijskog sadržaja.

Otkrili smo kuću koju HDZ-ov načelnik godinama skriva u mjestašcu kraj Makarske, otkrili smo kako je sisačko-moslavački župan sa sinom organizirao korona party koji je razjurila policija, otkrili smo kako je sinu načelnika Jasenica privatni fakultet plaćen novcem poreznih obveznika, iskopali smo svjedočanstva i dokumente koji tvrde da je načelnik Perušića bio u vodu za strijeljanje srpskih civila, pronašli smo još jednu nelegalno sagrađenu vilu na Braču koja je u katastru zavedena kao pašnjak, a u kojoj boravi aktualna HDZ-ova zastupnica, prvi smo izvijestili o donačelniku koji je osumnjičen za premlaćivanje susjeda, kao i o nogometnoj legendi Skoblaru koji je napao tri žene u Privlaci...

U jeku nekretninskih afera otkrili smo kako je tadašnji ministar pravosuđa Bošnjaković zatajio 300 kvadrata dvorišta uz ilegalno sagrađenu kuću svoje žene. Objavili smo fotografije moćnog Tome Horvatinčića s krstarenja jahtom i uživanja u luksuznom hotelu umjesto boravka u zatvoru. Razrovali smo priču o milijunima koji se slijevaju u džepove pajdaša povezanih s Josipom Rimac na račun prostranih krških pašnjaka. Među prvima smo ušli u intenzivni odjel COVID bolnice i prikazali jezivu stvarnost niza nesretnika na respiratorima. Konstantno smo postavljali izravna i neugodna pitanja onima koji već mjesecima predstavljaju osovinu borbe protiv virusa. I nastavit ćemo. S pitanjima, s kopanjem, s istraživanjem i izvještavanjem. Naglavačke, jer drukčije ne ide.

Najčitaniji članci