Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Dosad ispitali 90 ljudi: Kalmeta uskoro na sudu iznosi obranu...

USKOK tereti Kalmetu da je sa suradnicima podijelio preko 15 mil. kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, a filmom Prometna renesansa oštetio ministarstvo za 600.000 kuna

Zagreb: Drago Tadić svjedočio na suđenju sudu o aferi HGK - remorker
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
25 komentara

Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta, kojemu se sudi za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća, ovoga će tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu iznijeti svoju obranu u kojoj će, po riječima njegova odvjetnika, ponovno odbaciti Uskokove optužbe za korupciju.

- Ispitano je 90 svjedoka i vještakinja financijske struke. Obavljene su 54 rasprave i niti jedan svjedok ne upućuje na Kalmetu kao počinitelja kaznenog djela - kazao je Hini Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović.

AFERA PROMETNA RENESANSA Potvrđena optužnica: Kalmeta oštetio državu za 612.000 kn

Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo oštetio za 600.000 kuna.

'Žrtva političkog progona'

Kalmeta od početka odbacuje optužbe, a nakon podizanja optužnica u aferi Remorker, a potom i zbog Prometne renesanse Hrvatske isticao je da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao 'po nalogu Zorana Milanovića', a drugu 'kako bi se dodvorio Mostu', koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

FIMI MEDIJA Kalmeta odbio svjedočiti: Već se vodi postupak protiv mene

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. 

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon prvooptuženog Kalmete.  

KAKO SU GRADILI CESTE 'Angažiranje Skladgradnje su predložili Sanader i Kalmeta'

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca.

I Premilovac je, poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidiševića.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message