News

Komentari 84

Kandidat za novog ministra financija je sveučilišni profesor, bio je i bivši Kolindin savjetnik

Kandidat za novog ministra financija je sveučilišni profesor, bio je i bivši Kolindin savjetnik

Diplomirao je 2007. godine, a 2009. završio je Poslijediplomski specijalistički studij 'Upravljanje financijskim institucijama' obranivši rad 'Analiza kreditne sposobnosti lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj'

Kako doznajemo od glasnogovornika Vlade Marka Milića, Zdravka Marića će na mjestu ministra financija zamijeniti - profesor na Ekonomskom fakultetu, Marko Primorac. On je bio savjetnik za gospodarstvo Kolinde Grabar Kitarović, dok je bila predsjednica.

Završio je XV. gimnaziju u Zagrebu i 2003. upisao Ekonomski fakultet - Zagreb.

Diplomirao je 2007. godine, a 2009. završio je Poslijediplomski specijalistički studij 'Upravljanje financijskim institucijama' obranivši rad 'Analiza kreditne sposobnosti lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj'. Za rad je dobio nagradu Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika.

Četiri godine kasnije, 2013., obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom 'Fiskalna decentralizacija i ublažavanje lokalnih nejednakosti u zemljama Europske unije i Republici Hrvatskoj' te je za nju nagrađen nagradom 'Dr. Pero Jurković'.

Primorčevo znanstveno djelovanje primarno se odnosi na upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, fiskalni federalizam i oporezivanje, a usavršavao se na sveučilištima odnosno institutima u Singapuru, Italiji, Češkoj te Njemačkoj, piše Večernji list.

Također je angažiran na znanstvenim i stručnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu, piše knjige i prikaze knjiga u znanstvenim časopisima, objavljuje znanstvene radove iz područja specijalizacije te sudjeluje na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

U 2016. godini bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Republike Hrvatske, a 2017. postaje član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.  U 2018. je bio član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te član stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Od 2018. do 2020. bio je savjetnik predsjednice za gospodarstvo. Od 2021. je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora, piše na stranicama Ekonomskog fakulteta Zagreb.

 

 

 

 

Najčitaniji članci