News

Komentari 31

Kasni li nalaz Komore socijalnih radnika u slučaju Nikoll zbog administracije ili nečeg drugog?

Kasni li nalaz Komore socijalnih radnika u slučaju Nikoll zbog administracije ili nečeg drugog?

Hrvatska s nestrpljenjem čeka rezultate stručnog nadzora Komore socijalnih radnika vezane uz slučaj preminule Nikoll (2) koja je podlegla ozljedama nakon majčinih udaraca šakama

Nalaz o slučaju za koji pitate još nije gotov. Kada bude prvo se rezultati šalju u resorno Ministarstvo, a tek onda se informira javnost preko medija, kažu nam u Komori socijalnih radnika. 


Hrvatska s nestrpljenjem čeka rezultate stručnog nadzora Komore socijalnih radnika vezane uz slučaj preminule Nikoll (2) koja je podlegla ozljedama nakon majčinih udaraca šakama. Nikoll je postala simbol svih propusta sustava i društva , loših zakona ili zakona koji se ne primjenjuju kako treba. Tko je napravio propust, da l ga je bilo, reći će upravo Komora socijalnih radnika.

Jučer smo tijekom dana dobivali oprečne informacije iz ‘socijalnih’ izvora pa su nam tako upućeno govorili kako je nalaz gotov ali da on mora proći i kroz Povjerenstvo komore. S druge strane iz same komore govore kako nalaz nije niti gotov. Nitko ne bi niti postavljao pitanje oko nalaza da nisu svi najavljivali da će nalaz biti predan u Ministarstvo socijalne skrbi u utorak.

Radi li se o klasičnoj dugotrajnoj proceduri unutar hrvatskih institucija ili nalaz kasni iz nekih drugih razloga za sada nije poznati. Za pojašnjenje smo pokušali dobiti predsjednika Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš, no nije odgovarao na naše pozive.
Svoje mišljenje o slučaju koji je potresao Hrvatsku već je objavila Hrvatska psihološka komora.

- Psihologinje nad čijim je radom proveden izvanredni stručni nadzor su tijekom nadzora surađivale i otvoreno govorile o slučaju i dale na uvid svu dokumentaciju vezanu uz slučaj predmetne obitelji. Uvidom u brojnu dokumentaciju i razgovorom tijekom stručnog nadzora utvrđeno je kako su psihologinje obavljale poslove psihologa u Centru za socijalnu skrb u skladu sa Standardima rada psihologa u socijalnoj skrbi i donesenim mjerama Centra za socijalnu skrb - navodi se među ostalim u priopćenju Hrvatske psihološke komore.

Socijalna radnica Nela Pamuković (56) koja već 30 godina radi u sustavu nakon objave odluke da Centar za socijalnu skrb iz Nove Gradiške nije napravio propuste, za 24sata pojasnila je odluku:

“Zakon je takav da kada se roditeljima oduzme dijete, sud dijete daje na udomljenje. Roditelji tada dobivaju priliku da pokušaju u roku od dvije godine posložiti život. U konkretnom slučaju to se načelno i dogodilo jer je otac radio u Njemačkoj, radili su na obitelji, podigli dom i dobili još dvoje djece. Po tom pitanju nije bilo prepreka da se dijete ne vrati roditeljima...”

Najčitaniji članci