Obavijesti

News

Komentari 2

Kasni odluka o stečaju, radnici Adria Čelika najavili prosvjed

Kasni odluka o stečaju, radnici Adria Čelika najavili prosvjed
1

Na Trgovačkom su se opredijelili za tumačenje da se ne radi o "prekluzivnom roku" koji se mora sprovesti u 60 dana, već da je razmatranje stečaja "instruktivni rok"

VIDEO

Kako je 8. lipnja istekao rok da se Trgovački sud u Splitu očituje postoje li uvjeti za otvaranje stečaja na Adria Čelikom, radnici koji nisu primili plaće 7 mjeseci idući tjedan najavljuju prosvjed pred njihovom zgradom. Stečaj je zatražilo 89 radnika te željezare 8. travnja preko splitskog odvjetnika Ante Vujčića, a zakonski rok da se o njihovom zahtjevu očituje je 60 dana. 

- Idući tjedan trebali bi dobiti mišljenje inspekcije rada o nezakonitim otkazima koji je Uprava podijelila za 147 radnika početkom lipnja, a održat ćemo i prosvjed pred Trgovačkim sudom jer nisu su izjasnili o pokretanju stečaja u zakonskom roku. Radnici nisu dobili sedam plaća i vrijeme je da institucije počnu raditi svoj posao -  poručio je Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sindikata Brodosplita koji zastupaju dio zaposlenika i vode prosvjede u šatoru pred pogonima u Kaštel Sućurcu.

Inače, stečaj Adria Čelika već su bila zatražila tri radnika u siječnju zbog neisplate plaća, a Uprava im je, kako bi se izbjegao stečaj za koji je na sudu bilo utvrđeno da postoje uvjeti, odlučila odobriti uplatu njihovih potraživanja. Nakon njih, stečaj je zatražilo i spomenutih 89, negdje oko polovice tadašnjih zaposlenika željezare.

No, na Trgovačkom su se opredijelili za tumačenje da se ne radi o "prekluzivnom roku" koji se mora sprovesti u 60 dana, već da je razmatranje stečaja  željezare spada u "instruktivni rok". Inače, neke odredbe stečajnog zakona, kao što ova, dobrano zbunjuju i same odvjetnike. 

- Instruktivni rok je rok čije propuštanje nema štetne posljedice, pa se radnja koja nije izvršena u roku može izvršiti i naknadno. Za stečajni predmet nad stečajnim dužnikom Adria Čelik je zadužen stečajni sudac Jozo Ćaleta. Imenovani sudac je opterećen većim brojem složenih stečajnih predmeta, te će isti što je moguće prije, u skladu sa svojim zaduženjima, zakazati ročište u predmetnom stečajnom predmetu - poručili su nam nedavno s Trgovačkog suda.

Dobar dio splitskih sudaca je na godišnjim odmorima koje moraju iskoristiti do kraja lipnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.