Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

'Katalonci su osuđeni jer su kršili zakon, a ne zbog ideja'

Presuda je rezultat ustava oko kojeg smo se usuglasili prije četiri desetljeća, kojeg je prihvatila i Katalonija i kojim je završila Francova diktatura, rekao je Pedro Sanchez.

Spain's acting Prime Minister Pedro Sanchez delivers a statement after Spain's Supreme Court announcement on the verdict in the high stakes trial of Catalan separatist leaders over a banned independence referendum at Moncloa Palace in Madrid
Foto: SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
6 komentara

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u ponedjeljak kako su katalonski zagovornici nezavisnosti osuđeni zbog kršenja zakona, a ne svojih političkih ideja.

Ranije tijekom jutra je devetero katalonskih dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

- Španjolska vlada apsolutno poštuje presudu. Ona je donesena nakon jednog transparentnog postupka tijekom kojeg je bila zajamčena pravednost. Postupak je ispunio sve demokratske zahtjeve - rekao je Sánchez tijekom konferencije za medije u Madridu, na kojoj nije bilo dopušteno postavljanje pitanja.

Demonstrators block a street next to Plaza de Catalunya during a protest after a verdict in a trial over a banned independence referendum, in Barcelon POBUNA PROTIV PRESUDA Katalonci izašli na ulice: Htjeli zauzeti i aerodrom u Barceloni

- Nikome se ne sudi zbog ideja, nego zbog kršenja zakona. Nitko nije iznad zakona i svatko ga mora poštivati - dodao je.
Naglasio je kako španjolski ustav usvojen 1978., kada je Španjolska prešla iz diktature u demokraciju, ne dopušta referendume o nezavisnosti ni u jednoj od 17 autonomnih pokrajina.

- Presuda je rezultat ustava oko kojeg smo se usuglasili prije četiri desetljeća, kojeg je prihvatila i Katalonija i kojim je završila Francova diktatura“, rekao je Sánchez. „Španjolski ustav je moderan, uvažava bogatu teritorijalnu različitost i brani jedinstvo zemlje“, napomenuo je.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra prethodno je prilikom svog obraćanja javnosti u Barceloni rekao kako je izrečena presuda „nepravedna“ jer u španjolskom kaznenom zakonu nisu navedene nikakve kazne za referendume. Također je rekao kako je Španjolska potpisujući međunarodne sporazume prihvatila pravo na samoodređenje naroda koje odbija primijeniti. Prvooptuženi Oriol Junqueras, koji je u ponedjeljak osuđen na 13 godina zatvora, tijekom suđenja započetog u veljači tvrdio je to isto i napomenuo prilikom saslušanja kako nisu napravili ništa nezakonito.

General view of Plaza de Cataluya during a protest after a verdict in a trial over a banned independence referendum, in Barcelona | Autor: ALBERT GEA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: ALBERT GEA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Katalonska vlada je jednostrano bila narušila vlastiti statut autonomije Katalonije. Ignorirala je one koji ondje ne podržavaju nezavisnost, dovela je do loma u društvu - izjavio je Sánchez.

- Pokret za nezavisnost doživio je poraz, nije uspio dobiti međunarodnu podršku, te je sada proizveo puno boli i patnje. No ovom presudom otvorila se nova etapa koja će jamčiti suživot, demokraciju i jedinstvo - rekao je premijer.

Katalonija, sa 7,5 milijuna stanovnika, od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije su podijeljeni oko pune nezavisnosti.

ZBOG BORBE ZA NEOVISNOST Osuđeno devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne

- Katalonska vlada mora shvatiti da predstavlja sve Katalonce, a ne manjinu - naglasio je Sánchez. Katalonska vlada nastavlja tražiti priznati i dogovorni referendum da se vidi koliko je stanovnika za nezavisnost a koliko protiv, odbacujući ovakve kvalifikacije o manjini.

Sánchez, vođa Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), odbacio je bilo kakvu mogućnost budućeg referenduma pozivajući se na ustav. Za mjesec dana se suočava s parlamentarnim izborima u Španjolskoj na kojima bi, prema anketama, mogao osvojiti većinu mjesta u parlamentu, ali nedovoljnu za samostalno sastavljanje vlade.

- Očekujem suradnju svih stranaka koje poštuju ustav. Moramo restaurirati suživot preko dijaloga, zakona i ustava - poručio je Sánchez.

Katalonija će kad-tad biti neovisna - delegat katalonske vlade

Nezavisnost Katalonije će se kad-tad dogoditi jer će u suprotnom imati problemne samo Katalonija i Španjolska, već Europa i svijet, izjavio je u ponedjeljak Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi, nakon izricanja strogih zatvorskih kazni za devet katalonskih dužnosnika  zbog uloge u neuspješnom, jednostranom pokušaju uspostave neovisnosti Katalonije 2017.

Na kazne u trajanju od devet do 13 godina osuđeni su Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raul Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn i Josep Rull, članovi prošlog sastava vlade Katalonije; Carme Forcadell bivša predsjednica parlamenta Katalonije, te Jordi Cuixart i Jordi Sanchez vođe civilnih organizacija. Na suđenju koje je započelo 12. veljače ove godine u Madridu, sud ih je optužio za zločine pobune, pronevjeru javnog novca i neposluh u okviru referenduma o neovisnosti, 1. listopada 2017.

"Predsjednik katalonske vlade Quim Torra danas je nakon izricanja presuda kazao da postoji put koji su utrli građani Katalonije, a ne političari. Ako Katalonci i dalje budu vjerovali u taj put, prije ili kasnije neovisnost će se dogoditi. Mora se dogoditi. U suprotnom, ne samo Katalonija i Španjolska, već Europa i svijet, imati će problem", kazao je Hauck.

Prema njegovim riječima, kazne su nepravedne, ali iako nije očekivao da će španjolske vlasti biti blage, "šokiran" je strogim presudama.

"To nije način. Nije način strpati političke čelnike u zatvor i kriminalizirati političko djelovanje", rekao je Hauck za Hinu, ocijenivši da je to "u ovom trenutku pravi pokazatelj stanja demokracije u Španjolskoj".

Također smatra da je to odluka koja se ne tiče samo Katalonaca već svih Europljana.

Podsjetio je da je Junqueras i zastupnik u Europskom parlamentu (EP) za kojeg je glasalo 2,2 milijuna ljudi te da je osuđen isključivo zato što je provodio svoj politički mandat.

"Ovo se nije dogodilo u Europi od Drugog svjetskog rata", rekao je Hauck.

Govoreći o "mlakom" stajalištu Europske unije, kazao je da je EU to pitanje drži pod "španjolskim kišobranom", kao unutarnju stvar Španjolske te da je to uobičajena praksa Bruxellesa kada se ne može postići jedinstveno stajalište među državama članicama.

"Ali o tome bi se, osim država članica, trebali izjasniti i europski građani". smatra delegat vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi, uz podsjetnik da je, između ostaloga, "pravo na samoodređenje zajamčeno međunarodnim zakonom".

Prema njegovim riječima, najveći je problem zastarjeli ustav i što Madrid odbija bilo kakav dijalog o referendumu te Katalonci naprosto nemaju s kim razgovarati.

Kazao je da je svojevremeno postojala nada da će vođa ljevice Pedro Sanchez imati više sluha, ali kako nije bio u stanju postići kompromis s drugom političkom strankom kako bi oformio vladu, "nisam baš uvjeren da bi za puno teža pitanja, poput katalonskog, mogao imati bilo snage ili mudrosti da se upusti u politički dijalog".

"Nade koje smo imali su se raspršile i mi i dalje nemamo sugovornika", zaključio je Hauck.

Pozvao je španjolsku vladu da oslobodi devet katalonskih dužnosnika, sjedne za stol  i započne pregovore bez postavljanja uvjeta.

"To je jedino što tražimo. Ako postoji politička volja, pristanite na referendum", rekao je Hauck i istaknuo da ne traže "jednostrani" referendum.

Referendum, nastavio je, traži 80 posto Katalonaca i među njima su oni koji zagovaraju neovisnost i oni koji to ne žele.

"Ali žele se izjasniti. Poštivat ćemo bilo koji ishod referenduma", rekao je Hauck.

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u ponedjeljak kako su katalonski zagovornici nezavisnosti osuđeni zbog kršenja zakona, a ne svojih političkih ideja.

"Španjolska vlada apsolutno poštuje presudu. Ona je donesena nakon jednog transparentnog postupka tijekom kojeg je bila zajamčena pravednost. Postupak je ispunio sve demokratske zahtjeve", rekao je Sanchez.

Naglasio je kako španjolski ustav usvojen 1978., kada je Španjolska prešla iz diktature u demokraciju, ne dopušta referendume o nezavisnosti ni u jednoj od 17 autonomnih pokrajina.

"Presuda je rezultat ustava oko kojeg smo se usuglasili prije četiri desetljeća, kojeg je prihvatila i Katalonija i kojim je završila Francova diktatura", rekao je Sanchez, dodajući da je španjolski ustav moderan, uvažava bogatu teritorijalnu različitost i brani jedinstvo zemlje.

Hauck smatra da je ustav "zastarjeli i u korijenu problema" jer ne uvažava nove realnosti i više "ne služi ljudima".

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message