Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
340 komentara

Katastrofa! Hrvata će za dvije godine biti manje od 4 milijuna

Do 2051. godine bit će tek nešto iznad 3 milijuna. To znači da se u 40 godina predviđa da će se broj stanovnika Hrvatske smanjiti za više od četvrtine, objavila je Hrvatska gospodarska komora

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
340 komentara

Demografske projekcije predviđaju ne samo nastavak nego i pogoršanje trendova - od 2021. godine u desetogodišnjim je projekcijama stopa pada broja stanovnika dinamičnija, pa se tako od 2041. do 2051. godine predviđa najdinamičnije smanjenje stanovništva u odnosu na prethodno desetljeće (za gotovo 8%).

Već se 2021. godine očekuje da će broj stanovnika Hrvatske pasti ispod 4 milijuna, a do 2051. godine bit će tek nešto iznad 3 milijuna.

To znači da se u 40 godina predviđa da će se broj stanovnika Hrvatske smanjiti za više od četvrtine, odnosno nestat će stanovništvo veličine Grada Zagreba i Zagrebačke županije zajedno, piše u analizi koje je novinarima u petak poslala HGK.

'POJAVIT ĆE SE NOVA STRANKA' 'Hrvati će još živjeti u bijedi i apatiji, ali nazire se svjetlo...'

- Naseljenost županija vrlo je neravnomjerna, s dominacijom Grada Zagreba: najmnogoljudniji Grad Zagreb ima 17,5 puta više stanovnika od najmanje naseljene Ličko-senjske županije, ali i 1,8 puta više od druge najmnogoljudnije, Splitsko-dalmatinske županije. Tako je u Gradu Zagrebu 2017. godine živjelo 19,5% stanovništva RH, što je bilo 1,3 postotna boda više nego deset godina prije te ujedno i rekordno. Štoviše, Grad Zagreb je jedina županija iz regije Kontinentalne Hrvatske čiji se udio stanovništva povećao u ukupnom stanovništvu Hrvatske u posljednjih deset godina.

PROTJERALA IH NEPRAVDA Egzodus: Još malo i više neće imati tko iseliti iz Hrvatske...

Najveći je pad udjela zabilježen kod Sisačko-moslavačke (za 0,5 postotnih bodova) i Vukovarsko-srijemske županije (za 0,4 postotna boda). Znatno je pao i udio stanovništva Slavonije u stanovništvu regije Kontinentalne Hrvatske: u pet je slavonskih županija 2017. godine živjelo 26,7% stanovništva ove regije, što je 1,7 postotnih bodova manje nego 2008. godine.

Smanjenje udjela četrnaest županija Kontinentalne Hrvatske nadomjestio je porast udjela broja stanovnika u pet od sedam županija Jadranske Hrvatske (Šibensko-kninska i Ličko-senjska bili su izuzeci). Tako se i udio stanovništva Jadranske Hrvatske u ukupnom stanovništvu RH povećao, dok je udio stanovništva Kontinentalne Hrvatske pao - navodi se između ostalog u analizi. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message