Obavijesti

News

Komentari 176

Kći HDZ-ovca kupila zemljište za sitniš, sagradila vilu i sad je prodaje za 500 puta veću cijenu

Kći HDZ-ovca kupila zemljište za sitniš, sagradila vilu i sad je prodaje za 500 puta veću cijenu

Općinska zemljišta su se prodavala po cijeni od 50 kuna po kvadratu. Županijska vijećnica smatra da se radi o zlouporabi i kaže da je slučaj prijavila DORH-u

VIDEO

Kći HDZ-ovog županijskog vijećnika je po povlaštenoj cijeni iznimno jeftino kupila općinsko zemljište namijenjeno rješavanju stambenog pitanja mladih, zatim na njemu sagradila luksuznu vilu i sad je prodaje po nekoliko stotina puta većoj cijeni. To je otprilike sukus situacije koja je prijavljena DORH-u.

Mjesto radnje je Debeljak, u općini Sukošan kraj Zadra. HDZ-ov županijski vijećnik se zove Nikica Čalušić, a njegova kći je Ana Surać. 

12 i pol kuna po kvadratu

Općina Sukošan je u ožujku 2013. raspisala natječaj za prodaju građevinskog zemljišta pod povoljnijim uvjetima radi rješavanja stambenog pitanja mladih. Zemljišta se nalaze u mjestu Debeljak, a ponuđeno je bilo više parcela po početnoj cijeni od 45 kuna po kvadratu. Kao da ta cijena nije dovoljno povoljna, općina je odredila da će natjecatelj koji ponudi najvišu cijenu za pojedinu česticu, a udovoljava svim uvjetima, platiti samo 25 posto od ponuđene cijene. Uvjeti su bili jednostavni; budući vlasnik ne smije biti stariji od 40 godina, mora imati bar deset godina prebivalište u Sukošanu i ne smije imati riješeno stambeno pitanje.

Na natječaj se javila i gospođa Surać te je, prema objavljenoj odluci o izboru ponuditelja, za zemljište od 909 kvadrata ponudila cijenu od 50 kuna po kvadratu. Kako je udovoljavala uvjetima, općina joj je dopustila da plati samo 25 posto ponuđene cijene. Iz natječaja proizlazi da je platila 12.5 kuna po kvadratu. Odnosno, građevinsko zemljište od 909 kvadrata je plaćeno oko 1500 eura. Sada je tamo luksuzna vila koja se prodaje za 750 tisuća eura. Gotovo 500 puta viši iznos od onog za kojeg je kupljeno zemljište.

Natječaj je također propisivao da osobe koje kupe zemljište po ovim uvjetima, istu parcelu ne smiju prodati narednih 10 godina od dana kupnje. Također, u roku od tri godine morali su ishoditi dozvolu i započeti gradnju. 

Što se tiče vile gospođe Surać, u zemljišnim knjigama upisana je zabilježba koja zabranjuje otuđenje narednih 10 godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji. Ugovor je sklopljen 10. veljače 2014. godine, što znači da rok ističe tek u veljači sljedeće godine.

Vila na prodaju

Ipak, trenutno je oglašeno da se nekretnina prodaje. Prema oglasniku, radi se o vili od 360 kvadrata, sagrađenoj 2017. godine. Sastoji se od podruma, prizemlja i kata, velikog dnevnog boravka, sobe za odmor, četiri spavaće sobe, vrta s velikim travnjakom, bazenom i sjenicom. U međuvremenu, vila se već godinama iznajmljuje i reklamira kao Villa Providenca. Štoviše, u prosincu 2018. godine, zadarski župan je Ani Surać dodijelio nagradu namijenjenu najboljim iznajmljivačima u Zadarskoj županiji. Vila Providenca osvojila je prvo mjesto u kategoriji kuća za odmor.

Na ovu situaciju upozorila je županijska vijećnica Petra Žitko iz Akcije mladih. Porazgovarali smo s njom.

- Ne znam zašto se natječaj zvao 'Natječaj za prodaju građevinskog zemljišta pod povoljnijim uvjetima radi rješavanja stambenog pitanja mladih'. Cilj je trebao biti poticanje povratka, ostanka i zadržavanja mladih na području Općine Sukošan, što bi na kraju pridonijelo demografskom razvoju. Mladi do 40 godina koji u to vrijeme nisu u vlasništvu imali nekretnina i koji nisu bili konkurentni sa svojim primanjima da bi si priuštili kvadrat zemljišta po pravoj tržišnoj cijeni, imali su mogućnost da si osiguraju nekretninu uz pomoć povoljnijih uvjeta. Natječaj je trebao biti vjetar u leđa mladim, poštenim ljudima koji bi iskoristili priliku da se jeftinije skrase, a ne da zloupotrijebe natječaj radi vlastitih interesa - smatra Žitko.

Kriminal, nesposobnost ili tek nemar. Plinska afera iznova otkriva karakter HDZ-ove vlade
Kriminal, nesposobnost ili tek nemar. Plinska afera iznova otkriva karakter HDZ-ove vlade

- Nadalje, svi kupci su morali u roku od 3 godine od zaključenja kupoprodajnog ugovora ishoditi građevinske dozvole, kao i započeti izgradnju stambenih objekata. Stambenih objekata za život, a ne vile za iznajmljivanje. Načelnik Ante Martinac ponosno izjavljuje da je zainteresiranost za zemljišta bila velika i da je potpisao 47 kupoprodajnih ugovora te da je izgrađeno 14 kuća. Po svemu viđenome, natječaj je služio kao paravan za pojedince da bi se obogatili na leđima svih onih koji se nisu prijavili samo zbog stavke o ishođenju dozvole i početka građenja u roku od tri godine. Pretpostavljam da su smatrali da neće moći ispuniti uvjet - dodaje vijećnica.

Prijava DORH-u

Imala je i poruku za Anu Surać.

- Gospođi poručujem da je može biti sram jer je dobila građevinski teren po povoljnijim uvjetima za život, a ne za bogaćenje. Dovoljno o tome govori i podatak da se vila u njenom vlasništu trenutno u špici sezone iznajmljuje po cijeni od preko 600 eura po noćenju. Također, njena vila se prodaje na oglasniku po cijeni od 750 tisuća eura, iako ima zabilježbu o zabrani otuđenja na 10 godina koja ističe 2024. godine. Nažalost, nije jedina. Slučaj sam prijavila na DORH i USKOK te me čeka ispitivanje na krim policiji o saznanjima - poručila je Petra Žitko. 

Što kaže vlasnica?

Javili smo se i gospođi Surać koja oštro odbacuje ikakve sumnje u pogodovanje. Potvrdila nam je da je vlasnica navedenog zemljišta kupljenog po povlaštenoj cijeni, ali smatra da ima pravo prodati vilu ako želi.

- U ugovoru stoji da u slučaju otuđenja mi samo moramo namiriti općinu do razlike u pravoj cijeni. Dakle, u slučaju prodaje, općini moramo platiti razliku u cijeni. Odnosno, platiti po početnoj cijeni od oko 50 kuna po kvadratu. Da sam je prodala i da nisam nikoga namirila, bila bih odgovorna. Nije u redu provlačiti po medijima samo mene, od njih 14 koji su napravili tamo kuće. Osim toga, da se kuća ne smije prodati, ne bih smjela dobiti ni kredit od banke - tvrdi Surać. U zemljišnim knjigama je upisan kredit od 60 tisuća eura.

Dok se Milanović sinoć primio blesimetra, Plenković je već odavno pokorio sve institucije
Dok se Milanović sinoć primio blesimetra, Plenković je već odavno pokorio sve institucije

Smatra da nema problema ni oko iznajmljivanja.

- Nigdje ne piše da ne smijem iznajmljivati. Preko zime boravimo tamo, a tijekom ljeta se preselimo i rentamo kao svaki normalan čovjek. U ugovoru ne stoji da se ne smijemo baviti gospodarskom aktivnošću - dodaje.

Kako kaže, nije sigurna, ali misli da općina ima pravo prvokupa.

- Nisam do kraja bila odlučila hoću li je prodati, ali sad je iz principa neću maknuti iz prodaje. Ponudit ću prvo općini. Sve je transparentno i nisam nikoga oštetila. Taj teren je bio po 50 kuna, a da nisam bila iz Sukošana platila bih toliko. Dobila sam povlasticu i ako je prodam, prvo ću namiriti općinu - poručila je Ana Surać.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku