Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Kinezi u zaleđu Senja grade vjetropark, ulažu 180 mil. eura

Kupili su 76% u senjskoj tvrtki Energija Projekt d.d. za 32 milijuna eura i odlučili na području između Senja i općine Brinje sagraditi vjetropark vrijedan 180 milijuna eura

Foto: Željko Hladika/24sata
28 komentara

Tabla Krivi put nedaleko Vratnika nije smela Kineze da pomisle kako su zalutali dok su putujući Hrvatskom tražili idealno mjesto u koje bi investirali svoje milijune. S ciljem su došli upravo na obronke Velebita, u zaleđe Senja. Nemilosrdna bura po kojoj je ovaj grad pod Nehajem poznat, privukla je čelnike kineske tvrtke Norinco International.

Kupili su 76-postotni udio u senjskoj tvrtki Energija Projekt d.d. za 32 milijuna eura i odlučili  na području između Senja i općine Brinje izgraditi vjetropark vrijedan 180 milijuna eura. Rasprostirat će se na površini od 44 kilometara kvadratnih, a službeni početak radova otvorili su svečano u utorak uz premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Senja Sanjina Rukavine

- Sveukupna snaga vjetroparka iznosit će 156 MW, a koristit će se ukupno 39 turbina od četiri MW. Naš plan je izgraditi vjetropark u iduće dvije godine, krajem 2020., ali mi ćemo se potruditi da to bude i prije - rekao nam je Wang Xinqing, potpredsjednik Nornica.

Za izgradnju vjetroparka, kaže, dobili su veliku podršku i hrvatske i kineske Vlade koje i inače razvijaju dobre prijateljske i gospodarske odnose. 

- Ovaj projekt je potpisan prošle godine na Summitu 16+1 u nazočnosti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i kineskog premijera Lia Keqianga. Dobili smo veliku podršku i gradonačelnika Rukavine pa zaista nismo naišli na velike probleme do sada što se tiče investiranja tu u Hrvatskoj. Hrvatska ima dobru okolinu za investicije, a za Senj smo se odlučili upravo zato što ima odličan izvor vjetra, to nam je najvažnije, tu ćemo otvoriti i središnjicu tvrtke - istaknuo je. 

Naglasio je kako će ovaj projekt itekako koristiti Senju jer za izgradnju vjetroparka planiraju zaposliti 100-tinjak lokalnih ljudi i lokalnih tvrtki koje će odabrati preko natječaja

A imaju i druge planove za investicije u Lijepoj našoj. Inače, ova tvrtka osim izgradnje vjetroelektrana bavi se još i sektorom željezničkog prometa, brzim cestama i autocestama, očuvanjem voda i hidrocentralama, industrijskom proizvodnjom, eksploatacijom nafte i rudnih bogatstava, poljoprivredom, javnom infrastrukturom, telekomunikacijama te nekretninama.

- Zasigurno ćemo ovaj projekt iskoristiti za širenje ovdje, već imamo planove za neke projekte u koje će, također, biti uključene lokalne tvrtke - poručio je.

Gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina istaknuo je kako se radi o hvalevrijednom projektu.

- Izgradnja vjetroparka za Grad Senj znači boljitak u gospodarskom smislu. Sukladno zakonu, Senj će od toga prihodovati kroz komunalni doprinos i kroz rentu kad budu izvedeni radovi. Osim toga, zaposlit će se lokalni radnici, a bitno je i da će sjedište trgovačkog društva kojeg je investitor kupio ostati u Senju - istaknuo je Rukavina. 

A od rente bi Grad Senj, kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, mogao godišnje uprihodovati 5,5 milijuna kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message