Obavijesti

News

Komentari 88

Klarinu je biti pilot bila čast, a Baturina je najbolji u naraštaju

Klarinu je biti pilot bila čast, a Baturina je najbolji u naraštaju
10

Marin Klarin je od 2000. godine bio u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, a za svoj posao govorio je da mu predstavlja čast te je često i dobivao nagrade. Tomislav Baturina najbolji je u svom naraštaju

VIDEO

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poginuo je u padu Kiowa helikoptera u ponedjeljak kod Šibenika, dok se za natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga. 

Kako su nam rekli iz MORH-a, potraga za njim trajat će i tijekom noći. U potrazi će sudjelovati i podvodni uređaj Hrvatske ratne mornarice koji može pretraživati morsko dno i tijekom noći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55

Obojica su iskusni piloti 393. Eskadrile helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a o njima kolege imaju samo riječi hvale.

'Ovo mi je čast i ponos'

Klarin je rođen 1977. u Zadru, a pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je od 2000. godine. Tijekom duge karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti.

Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 2013. godine sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate  više puta je dobio nagrade i pohvale ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Lani je Klarin kao jedan od najboljih pilota sudjelovao i na otvaranju vojarne Hrvatski branitelji Istre.

- Gotovo dvadeset godina sam pilot, a za mene taj posao predstavlja izuzetnu čast i ponos - rekao je tada.

Vodio je obuku na trenažnim letovima dvojice čeških pilota u Zemuniku 2016. godine nakon što su istu obuku na helikopterima Bell 206-B prošli i piloti iz Omana, prenosi Jutarnji

Pilot Marin Klarin poginuo je u padu helikoptera kod Šibenika
Pilot Marin Klarin poginuo je u padu helikoptera kod Šibenika

Njegov otac poginuo je u Akciji Maslenica pod zapovjedništvom bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića koji je 2015., nakon odluke MORH-a, u SAD-u dogovorio nabavu helikoptera Kiowa Warrior, prenosi Zadarski list. 

Za sobom je ostavio suprugu i dvoje djece.

Najbolji u svom naraštaju

Pilot helikoptera za kojim se traga natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

- Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen. Prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kad se pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sustav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom, stigla je ponuda za školovanjem za vojnog pilota. I sad se naježim kad se sjetim tog trenutka - izjavio je 2014. vojni pilot Tomislav Baturina iz Sinja, koji je bio proglašen najboljim u svojem 18. naraštaju.  

Nakon srednje škole, mladi Sinjanin upisao je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu i završio ga kao kadet HV-a. Njegov otac Slavko također je bio dragovoljac, a nakon rata nastavio je raditi u HV-u sve do umirovljenja, piše Slobodna Dalmacija.

Tomislav ima suprugu i dijete.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.