Obavijesti

News

Komentari 8

Kod Dugog otoka posade s tri jedrilice morale u samoizolaciju

Kod Dugog otoka posade s tri jedrilice morale u samoizolaciju
1

U Salima je na privezištu bilo nekoliko jedrilica stranih državljana, ali oni su ušli u hrvatske teritorijalne vode prije strogih propisa na granicama. U Velom Ratu na sjeveru otoka u marini su tri jedrilice sa posadama u samoizolaciji

VIDEO

Na otoku se to ne osjeti baš... Nemamo kina, kazališta, frizerske salone itd. Jedino nemaš di popiti kavu ujutro, ali skuhaš sam pa sjedneš ispred knjižnice, odgovara nam jedna stanovnica Sali na pitanje je li zabrana okupljanja i zatvaranje nekolicine kafića utjecalo na svakodnevni život ljudi.

Ovo mjesto centar je Općine Sali koja obuhvaća cijeli Dugi otok i Zverinac.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Šivanje maskica 01:28

"Upozoravaju se svi građani Republike Hrvatske te strani državljani, koji su na područje općine Sali stigli iz država/područja žarišta epidemije bolesti izazvane Corona virusom (COVID-19) na obvezu pridržavati se mjera samoizolacije koja se primjenjuje na iste te se naglašava kako pridržavanje mjera samoizolacije podliježe nadzoru, a kazne za nepridržavanje izriču se u visokim novčanim iznosima", stoji u obavijesti koju potpisuje Ivan Orlić, načelnik tamošnjeg Stožera civilne zaštite.

U Salima je na privezištu bilo nekoliko jedrilica stranih državljana, ali oni su ušli u hrvatske teritorijalne vode prije strogih propisa na granicama. U Velom Ratu na sjeveru otoka u marini su tri jedrilice sa posadama u samoizolaciji.

- Te tri posade u Hrvatsku su ušle kopnenim putem, došle na otok i ukrcale se u jedrilice, kaže nam načelnik općine Zoran Morović.

Korona virus: Rječnik pojmova za lakše praćenje pandemije
Korona virus: Rječnik pojmova za lakše praćenje pandemije

Dvije posade su već 13 dana u samoizolaciji, a jedna je sedam dana.

U Salima i na cijelom Dugom otoku nema policije, osim nekoliko ljetnih mjeseci sezone. Tako je i sada.

- Mi imamo 50 kilometara hrvatske državne granice i tražili smo dopisom od MUP-a da nam omoguće policajce koji će trajno biti na otoku, ali to se nije dogodilo. Ipak, policijski brod dolazi nam svaki dan i onda se vraća u Zadar, kaže Morović.

- Građani su u strahu, zabrinuti su s razlogom, ali funkcioniramo najbolje što znamo. Više nas je strah domaćih koji su iz Istre, Zagreba i ostalih krajeva Hrvatske došli u svoje kuće na otoku, ali zabranili smo javna okupljanja pa se nadamo da kod nas virusa ipak neće biti.

Morović je tražio da svi koji borave na području Dugog otoka moraju prijaviti svoj boravak, odnosno boravišnu pristojbu te da Turistička zajednica šalje podatke o broju prijavljenih državnom inspektoratu.

Korona najviše pogađa starije ljude, ali moraju paziti i mlađi
Korona najviše pogađa starije ljude, ali moraju paziti i mlađi

Djelatnici PU zadarske posjetili su otok Ugljan i Općinu Preko u sklopu provjera dojava građana o boravku velikog broja stranaca u pojedinim mjestima.

- Prošli vikend imali smo navalu vikendaša, sad se situacija malo primirila. Svi oni trebali bi prijaviti boravak svaki put kad dođu, nisu uopće novci u pitanju jer godišnje plaćaju mali paušal, ali to jednostavno ne rade pa nemamo podatke niti alate da ih na to natjeramo, kaže načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Na Ugljanu su dvije marine, u Preku i u Sutomišćici u kojoj je jedna brodica sa posadom u samoizolaciji.

- Policija je pozvala naše građane da obavezno prijave dolaske, da zapišu broj registarskih tablica automobila i jave u PU zadarsku. Ne treba širiti paniku, ali važno je da pazimo jedni na druge, da budemo svjesni i odgovorni, kazao je.

U KB Dubrava zaražena i tri pacijenta, još pet novih u Istri
U KB Dubrava zaražena i tri pacijenta, još pet novih u Istri

I jedan i drugi načelnik naglasili su da su organizirali pomoć za starije mještane ukoliko ona bude potrebna. Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Domu Zadarske županije bilo je riječi o pojačanom dolasku stranaca i vikendaša na zadarsko područje.

- Imamo dojave i provjeravamo ih na terenu. Mi u Zadru imamo državni prijelaz koji radi sezonski za one koji nisu prešli granicu, pa se može dogoditi da plovilo zastane u arhipelagu. Policija s dva plovila provjerava takve situacije, potvrdio je Antun Dražina, načelnik PU zadarske. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu