Obavijesti

News

Komentari 63

Koje podatke (ne) morate dati kada idete na frizuru ili nokte?

Koje podatke (ne) morate dati kada idete na frizuru ili nokte?
5

POTPIS, MOLIM VAS Klijenti nisu dužni ispuniti formular koji im se u frizerskim salonima daje na popunjavanje. Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka kažu da treba ostaviti samo broj telefona, ime i prezime

VIDEO

Kad odemo kod frizera ili kozmetičara, potvrdila nam je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), ostaviti moramo samo broj telefona, ime i prezime kako bi se znalo čiji je broj, dok frizer još samo mora zabilježiti vrijeme kad smo u salon ušli, i iz njega izašli.

Ostale podatke, koje obrtnici od mušterija traže preko formulara Hrvatske obrtničke komore, a tiču se klijentovog zdravlja i kontakata, nismo dužni ispuniti niti obrtnici zbog toga imaju pravo odbiti nam uslugu. U AZOP-u rješavaju dilemu - obrtnik nam može odbiti pružiti uslugu samo ako ne ostavimo broj telefona, ali nipošto ako ne ispunimo formular HOK-a. Štoviše, nismo dužni ostaviti ni svoje ime, makar se podrazumijeva, kako bi se znalo kome telefonski broj pripada.  

POGLEDAJTE VIDEO: Otvorili su se frizerski saloni 

Pokretanje videa...

Otvaranje frizerskog salona Drago Beauty na Vrbiku nakon popuštanja mjera 03:08

Zbog čega onda AZOP taj formular još nije zabranio, nije jasno.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je frizerima i kozmetičarima propisao da od klijenata traže minimum nužnih podataka - kontakt na koji ih se može dobiti ako se ustanovi da je u salonu u određeno vrijeme bio i netko zaražen. I to je sve što obrtnici imaju pravo tražiti od mušterija. Ono što se dodatno traži formularom HOK-a, kaže Agencija, nema zakonsku osnovu.

U formularu HOK-a traži se, međutim, i da klijent potvrdi da nema simptome respiratornih bolesti (kašljanje, šmrcanje, glavobolju i slično), povišenu temperaturu; da nije bio u samoizolaciji kroz proteklih 14 dana niti da je boravio izvan granica Hrvatske u posljednja dva tjedna. Iako u HOK-u kažu da obrtnik nije dužan isprintati i imati formulare niti su klijenti dužni ispuniti ga, u frizerskim salonima se mušterijama formular daje na popunjavanje i potpis.

Zagreb: Nakon popouštanja mjera frizeri salon i brijačnica Fes&Nobl počeo s radom

- Osim kontakt podataka (broj mobitela) korisnika usluga unutar kojeg je utemeljeno smatrati (iako nije izrijekom navedeno) i ime i prezime kako bi se znalo kome zabilježeni broj i vrijeme dolaska i odlaska pripadaju, za obradu drugih kategorija osobnih podataka ne nalazimo zakonitu osnovu iz Opće uredbe o zaštiti podataka. Osobito ne nalazimo zakonitu osnovu za prikupljanje posebnih kategorija osobnih podataka koji se odnose na zdravlje korisnika usluga, primjerice podatak o simptomima respiratornih bolesti, povišenoj temperaturi, mjerama samoizolacije i slično, budući da takva obrada posebnih kategorija osobnih podataka nije u ingerenciji predmetnih voditelja obrade. Budući da navedene informacije predstavljaju posebno osjetljive podatke, koji nisu navedeni u samim preporukama HZJZ-a, prikupljanje odnosno obrada tih podataka se smatra prekomjernom, a njihova daljnja obrada preinvazivnom - odgovor je AZOP-a.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori odgovaraju da je formular neobavezan, i zapravo "dopuna provedbe mjera zaštite radnika i potrošača". Navode mišljenje Stožera civilne zaštite, koji im je odgovorio kako HOK nadopunjava preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pratite sve upute: Opet rade frizeri, pokreće se i zdravstvo
Pratite sve upute: Opet rade frizeri, pokreće se i zdravstvo

"Prikupljanje podataka je u svrhu lakšeg kontakta osoba koje potencijalno dođu u kontakt s osobom za koju se poslije ustanovi da je pozitivna na Covid-19. Klijenti mogu odbiti dati podatke, ali tada ne bi trebali biti primljeni na tretman".

- Kako je jasno navedeno i u preporuci HZJZ-a, stranke treba pravovremeno upozoriti da će im se usluga pružiti samo ako su suglasni ostaviti podatke za kontakt. Ako klijent/korisnik usluge ne želi dati taj minimalni/nužni opseg osobnih podataka kako je propisano u preporukama HZJZ-a, pružatelj usluge ima razlog odbiti pružiti uslugu. Takva situacija nije isključivo u domeni područja zaštite osobnih podataka već primarno u domeni zaštite javnog zdravlja, odgovara Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Nadležne smo pitali tko sve u državi u ovome trenutku ima uvid i u bazu osoba koje bi trebale biti u samoizolaciji, a možda šetaju vani. I iz HZJZ-a i Stožera nam je odgovoreno da su to MUP, liječnici opće prakse, bolnice, ljekarne, sudska medicina, službe koje su izlazile na teren nakon potresa u Zagrebu i Ministarstvo uprave. Međutim, i kad se dođe na tehnički pregled vozila, također ćete biti upozoreni da pričekate dok ne provjere jeste li u bazi samoizoliranih.

Da, odgovaraju u Stožeru, i oni, preko MUP-a imaju pravo ući u bazu. Na pitanje mogu li to pravo onda dobiti i ostali koji žele, primjerice frizeri, banke, trgovine i slično, iz nadležnog HZJZ-a odgovaraju kako su pristup bazi osoba u samoizolaciji "dobili oni koji su ga tražili".

Muškarci se nisu htjeli sami 'guliti', jedva su čekali frizerke
Muškarci se nisu htjeli sami 'guliti', jedva su čekali frizerke

- Ako netko ima mogućnost pretraživanja podataka i osnovu za njihovo korištenje, HZJZ nema razloga da to ne odobri, stoji u odgovoru Zavoda kojeg vodi Krunoslav Capak. Pristup mogu dobiti svi koji imaju osnovu da posjedom tih podataka mogu sprječavati širenje epidemije COVID-19, kaže Zavod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca