News

Komentari 493

Konačni rezultati: Kolindi 12 županija, ali ide s Pantovčaka

Konačni rezultati: Kolindi 12 županija, ali ide s Pantovčaka

Kolinda Grabar Kitarović izgubila je u svim većim gradovima, osim u Dubrovniku i Šibeniku. "Tuđmanovo" Veliko Trgovišće izabralo je Zorana Milanovića.

Zoran Milanović je osvojio devet županija, ali među njima najvažniju, Grad Zagreb, i to sa 74 tisuće glasova više. Kolinda Grabar Kitarović je dobila više glasova u svim ostalim županijama, ali, ukupno, manje glasova od protukandidata. Izgubila je u svim većim gradovima, osim u Dubrovniku i Šibeniku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ponovno joj je izmakao Zadar, za preko 1.500 glasova, a izgubila je i “Škorin” Osijek, s razlikom od tisuću glasova prema rezultatima do 22 sata. Ponovno je izgubila i Split, u kojemu je Milanović dobio oko tri tisuće glasova više. U Istarskoj županiji je Milanović odnio nedostižnih 76.946, a Grabar Kitarović je dobila 18.247 glasa, dok je apsolutnu pobjedu odnio i u Primorsko-goranskoj županiji. S daleko više glasova Milanović je predsjednici “odnio” i rodnu Rijeku. Dobila je 16.741, a on gotovo 37 tisuća.

Pogledajte video

Zanimljivo je da su se u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu dr. Franje Tuđmana, birači u drugom krugu odlučili za Milanovića, makar je bilo kolebanja.

Izlaznost birača na izbore značajno je u odnosu na prvi krug 22. prosinca porasla u sjevernim županijama, u kojima je dobio Milanović, što znači da su se njegovi birači tamo više angažirali.

U odnosu na prijepodnevnu izlaznost, slavonski su se birači poslijepodne isto jako razbudili, ali su, osim sjevernih županija, živnuli i Milanovićevi tabori - najviše Zagreb i Primorsko-goranska županija. Zagrebačka jutarnja izlaznost birača od 20 posto popodne je skočila na čak 46 posto, a u PGŽ-u s 20 posto na nešto više od 42 posto. Požeško-slavonska županija je prijepodne bila na samom dnu izlaznosti, manjoj od 14 posto, da bi do poslijepodneva porasla na gotovo 39 posto. U Brodsko-posavskoj je porasla sa skromnih 17 na 41 posto. Što se gradova tiče, najveći je porast birača od jutra do popodneva bio u Zadru i Šibeniku.

U inozemstvu je izašlo gotovo deset tisuća birača više do 16.30 sati. Ukupno je više od 47 tisuća ljudi u dijaspori dalo važeći glas, daleko najviše za Grabar Kitarović.

Najčitaniji članci