News

Komentari 44

Konjetinu su prodavali pod teletinu: O otkriću Europola naše institucije nemaju pojma?

Konjetinu su prodavali pod teletinu: O otkriću Europola naše institucije nemaju pojma?

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima i to votki i vinu. Vrijednost ilegalne zaplijenjene robe je oko 54 milijuna eura, a izdano je više od 600 globalnih naloga za uhićenje

U Hrvatsku je uvezeno meso s deklaracijom teletine, a zapravo je bilo konjsko meso. O tome je izvijestio Europol, kako smo objavili prije dva dana, koji je pola godine radio na istrazi trgovanja lažnim prehrambenim proizvodima, ali hrvatske institucije o tome ne znaju ništa.

Europol je europska agencija koja se bavi pomaganje državama u u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma. 

- Mi redovito mijenjamo europske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo spriječili krivotvorenje hrane, no, nažalost, uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke rupe u zakonu - rekla je eurozastupnica Biljana Borzan za dnevnik.hr.

Akcija nazvana OPSON X provodila se od prosinca 2020. pa sve do kraja lipnja ove godine u Hrvatskoj i još 72 druge zemlje. Zaplijenjeno je gotovo 16 tisuća tona nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

Najviše su zapljenjena alkoholna pića i hrana, a zatim dodaci prehrani, te žitarice. Među alkoholnim pićima je pronađeno najviše lažnjaka i tu Interpol spominje i Hrvatsku, među ostalim europskim zemljama. Najviše se lažiraju vina i votka, a zatim pivo, a Interpol je zaplijenio 1,7 milijuna litara tih pića koje su ocijenili lažnima.

I ranije je Interpol u istoj akciji u Hrvatskoj našao vina koja se prodaju kao hrvatska, a u bocama se pod hrvatskom etiketom prodavalo vino iz Italije, Makedonije i Čilea.

Vrijednost ilegalne hrane i pića, među kojom ima i jako puno krivotvorina procijenjena je na 53,8 milijuna eura, objavio je Interpol, a izdano je više od 600 naloga za uhićenje. Sama akcija utjecala je na 42 kriminalne organizacije diljem svijeta koje su bile uključene u ovaj nezakoniti posao.

- Krivotvorenja hrane vrlo se često događaju kada se govori o hrani koja je označena bio, organski, eko i slično, koju najčešće uzimaju oni ljudi koji to moraju zbog zdravstvenih razloga. Tim je ta nesreća veća - objašnjava Borzan.

U akciji je sudjelovala i carinska uprava pojačanim nadzorom nad vozilima i osobama na graničnim prijelazima. Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.

- Mi smo zakone pooštrili i kazne su sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakoga tko pokuša varati s hranom. Pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo varanje s hranom sveli na što manju mjeru - rekla je Borzan.

Osim Carinske uprave ništa ne znaju ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat. Nepoznato je koliko je konjetine završilo na policama trgovina pod teletinu.