Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

Kooperanti Uljanika veslaju i pokušavaju raditi na brodu

Otužna snimka propalog brodogradilišta dva kooperanta na "tavalonima" pokušavaju veslati oko broda šokirala je Puljane,a Cerovac je ponovno uputio otvoreno pismo Andreju Plenkoviću

Foto: čitatelj24sata
41 komentara

- Snimka kako kooperanti bez radnika Uljanika pokušavaju raditi na brodu nastala je u četvrtak ujutro. To je pokazatelj kako dva kooperanta veslima, bacajući konop pokušavaju raditi, ali nisu vješti dovoljno u tome. Muče se. Snimka pokazuje da fali radnika. Bez Uljanikovaca nema nikakvog produktivnijeg posla pa je snimka zainteresirala javnost.Snimljena je iz mog ureda, rekao je sindikalist Boris Cerovac.

POGLEDAJTE VIDEO:

Otužna snimka propalog brodogradilišta dva kooperanta na "tavalonima" pokušavaju veslati oko broda šokirala je Puljane,a Cerovac je ponovno uputio otvoreno pismo Andreju Plenkoviću.

- Poštovani,na početku želim Vam sretan rođendan (par dana u zakašnjenju), što svakodnevno želim i radnicima Uljanik d.d., Strojogradnje Diesel d.d., Financija d.o.o., Standard d.o.o., TESU d.d.,  Poslovno informacijski sustavi d.o.o., Proizvodnja opreme d.d., Uljanik Brodogradilišta d.d., 3. Maj Brodogradilište d.d. USCS itd. Proteklih dana, jedna od vijesti kojima su bili preokupirani mediji, odnosila se na kandidacijske liste za predstojeće izbore za EU parlament. Molim Vas, zamislite koliko će se proračunskih financija (novaca poreznih obveznika) utrošiti na izbore, sto, dvjesto milijuna kuna. Dakle, uskoro će biti izabrano 12 političara, građana RH, koji će „recimo“ predstavljati interese građana RH u EU parlamentu. Za predstojeći mandat na 12 političara RH iz proračuna RH građani će morati platiti poreze u visini 10 milijuna Eura.

JADRANSKI SINDIKAT 'Ne želimo više dogovore oko Uljanika, isplatite svima plaće'

Možete si zamisliti koliko bi umjesto da trošimo na EU parlamentarce (njih 12 iz RH) mogli dati naknadu za novorođenčad, ili izgraditi vrtića, bolnica i drugo. Posebno moram istaknuti da su oni isti koji su se zalagali da se 4500 radnika brodogradilišta u Puli i Rijeci mora pustiti na cjedilu, sada nalaze na kandidacijskim listama za parlament EU ili podržavaju iste. Lijepo od njih. Novce poreznih obveznika smije se koristiti kada je to u u njihovom interesu, ali ne podržavaju da se pomogne radnicima koji i dalje iz svojih skromnih primanja pune proračun RH, a nemaju novaca ni za najosnovnije potrebe, napisao je Cerovac.

Osvrnuo se i na bliske događaje u Uljaniku gdje radnici sedam mjeseci nisu primili svoje plaće.

VOJKO OBERSNEL: '3. maj treba izdvojiti iz grupe Uljanik kao samostalnu tvrtku'

- Radnicima koji sedam mjeseci nisu primili svoja potraživanja  nameće se obaveza rada na radnim mjestima koja su nužna (vatrogasci, zaštitari, dežurne službe, pravna služba i druga radna mjesta), ali ni to nije dovoljno već sad se želi natjerati još jedan dio radnika na rad, unatoč štrajku kako bi se rješavalo zaostale poslove za brodove koje se želi pripremiti za odvlačenje u druga brodogradilišta gdje bi se trebali dovršiti.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Nudi se radnicima isplata za dane koje će provesti u pripremi odvlačenja brodova i to samo njima, ali bez isplate dugovanja. Išlo se i korak dalje gdje se poslovi nude radnicima kooperacije, za koje će se iznaći novac, ali za Uljanikovce nema se. Takav pristup nama nije prihvatljiv. To izaziva dodatno nepovjerenje, vrijeđa radnike, krši se Ustav RH jer radnicima nije dozvoljen rad i isplatu plaća za rad, nepotrebno pokazuje se snaga i stvara mržnja, stoji u pismu.

P.S.  Nadam se da će za Uskrs biti na Vašem stolu ista onakva šunka kakva će biti na stolu radnika Uljanika!, dodao je na kraju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message