News

Komentari 41

Korona joj razvalila pluća: Sin dao lijevo, suprug desno plućno krilo. Operirali su je 11 sati

Korona joj razvalila pluća: Sin dao lijevo, suprug desno plućno krilo. Operirali su je 11 sati

JAPAN Žena kojoj su presadili dijelove pluća sina i supruga dobila je koronu prošle godine. Bila je u teškom stanju. Izvukla se, ali patila je od post Covid sindroma. Transplantacija je bila jedini izbor

Japanska agencija NHK javlja kako je bolnica u Kyotu prva u svijetu transplantirala dijelove pluća živih donora ženi kojoj su pluća zbog korone počela otkazivati. Donori su bili sin i suprug, sin je dao lijevo, a suprug desno plućno krilo.

Pogledajte video: Redovi za cijepljenje u Zagrebu

Operacija trajala 11 sati

Transplantaciju je izveo tim vrhunskih stručnjaka, a na čelu je bio profesor Yoichi Ita sa Sveučilišta u Kyotu. Žena kojoj su presadili dijelove pluća sina i supruga dobila je koronu prošle godine.

Bila je u teškom stanju. Izvukla se, ali patila je od post Covid sindroma. Pluća su joj bila uništena. Transplantacija je bila jedini izbor, piše Oriental Daily.

Sin i suprug prijavili su se kao donori. Operacija je trajala 11 sati. Bila je uspješna. Nakon dva mjeseca pacijentica bi trebala izaći iz bolnice, a liječnici su procijenili da se normalnom životu može vratiti nakon tri mjeseca.  

Prva ovakva operacija u svijetu

Rendgenske slike pokazuju pluća pacijentice prije operacije (lijevo). Ovo bijelo znači da ne funkcioniraju.

Nakon operacije pluća su proradila (slika desno).

Bilo je desetke slučajeva u kojima su transplantirali dijelove pluća, ali ovo je prvi put od živućih donora. 

Najčitaniji članci