Obavijesti

News

Komentari 25

Korona na Braču: 'Karantena otoka zasad nam nije opcija'

Korona na Braču: 'Karantena  otoka zasad nam nije opcija'
1

Nakon što je u jednom danu čak 22 Bračana bilo pozitivno na koronu, kreću brojna testiranja, konkretnije; njih na stotine, kao i ograničavanje mjera kretanja. Ponovno se uvode e-propusnice

VIDEO

Zbog novog žarišta infekcije koronavirusom na Braču, na otok su upućene dodatne epidemiološke snage, a zabranjeno je i kretanje mještana iz općine u općinu kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze. 

Korona hara kroz Nerežišća, Kuščević: 'Nije dobro, nije...'
Korona hara kroz Nerežišća, Kuščević: 'Nije dobro, nije...'

U Split stižu i dva epidemiologa iz Zagreba. 

- Na Braču je do sada bio jedan epidemiolog, a iz našeg Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na otok smo poslali još tri epidemiologa i jednog laborantskog inženjera za uzimanje briseva. Iz Covid-19 ambulante na Mertojaku na otok je otišla i jedna liječnica i zdravstveni tehničar koji će biti na usluzi tamošnjim obiteljskim liječnicima. Ovo dvoje kolega epidemiologa iz naše krovne ustanove iz Zagreba dolaze u Split, oni neće ići na otok već ćemo s njima, zbog ozbiljnosti situacije, imati sastanak – kazala nam je dr. Željka Karin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: Na Braču u jednom danu 22 pozitivna

Pokretanje videa...

01:22

I zatvaranje otoka je opcija, ali ona se još ne razmatra

Podsjetimo, na Braču je u petak potvrđeno 22 slučaja koronavirusa. 

- Ono što od jučer imamo informacije, uzet će se više od 80 briseva, no očekujemo da će taj broj biti i veći. Što se tiče egzodusa s Brača, ljudi su se jučer malo preplašili da ćemo zatvoriti otok u karantenu, no za sada se ta mjera ne razmatra. No svakako upozoravamo ljude koji dolaze s Brača da budu oprezni u svojim kontaktima i da se pridržavaju naputaka stožera – kaže nam Željka Karin, koja nam je jučer rekla da je zatvaranje otoka opcija u slučaju da se građani ne budu pridržavali mjera i ako se bolest proširi.

Kako je virus došao na Brač

Na mogućnost da je zaraza na otok stigla od pacijenta koji je bio hospitaliziran u Splitu, iz KBC-a Split dobili smo odgovor iz kojeg se može iščitati kako se oni ne smatraju odgovornima. Dopis počinju riječima da je muškarac rođen 1939. godine bio hospitaliziran na Klinici za bolesti srca i krvnih žila od 11 do 17. travnja zbog srčanih tegoba:

- Kod prijema i tijekom boravka u bolnici nije imao nikakve simptome koji bi upućivali na infekciju koronavirusom, a također je i epidemiološka anamneza za ovu infekciju bila negativna - poručuju iz bolnice.

'Mislili smo: Neš' ti, prošlo je! A sad imamo čak 22 zaražena'
'Mislili smo: Neš' ti, prošlo je! A sad imamo čak 22 zaražena'

Dalje kažu da je po povratku u mjesto stanovanja, a zbog kontakta s osobom kojoj je dokazan COVID-19, on testiran 7. svibnja i nalaz je bio pozitivan.

- Epidemiološkim izvidom na Klinici nije utvrđena niti jedna činjenica koja bi upućivala na sumnju da je bolesnik mogao biti inficiran za vrijeme boravka u bolnici - poručuju iz KBC-a.

Dodaju da budući da bolesnik i dalje nema simptome koronavirusa, nemoguće je približno odrediti kada se i od koga zarazio.

- Budući da je od otpusta iz bolnice do testiranja prošlo 20 dana, ostaje mogućnost da je bolesnik zaražen nakon otpusta iz bolnice - zaključili su iz optužene bolnice.

Podsjetimo, Ivana Marković putem svojeg Facebook profila apelirala je na nacionalni stožer da raspusti županijski, a napisala je i da: ‘ono što je potvrđeno je da je nulti pacijent ipak taj koji je otpušten iz bolnice te je isti pozitivan’, optužujući tako KBC Split za puštanje zaraženog pacijenta na otok koji je zatim raširio koronavirus družeći se sa svojim prijateljima i rodbinom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag