Obavijesti

News

Komentari 64

Korona 'po sinjski': Čitav krizni stožer završio u samoizolaciji...

Korona 'po sinjski': Čitav krizni stožer završio u samoizolaciji...
1

Bizaran detalj ove priče jest da je oboljelom članu Stožera koronavirus dijagnosticiran sasvim slučajno, u sinjskoj dječjoj ambulanti. Vodio je dijete na pregled, a doktorice su uočile da je on taj koji previše kašlje...

VIDEO

Čitav sinjski Stožer civilne zaštite probudio se u samoizolaciji. Nakon što je kod jednog od 11 članova potvrđen koronavirus, liječnici su odlučili da je za ostale bolje ne izlaziti iz kuća. Zato je, baš jučer, iz udobnosti svog naslonjača samoizolirana gradonačelnica Kristina Križanac imenovala šest novih članova u Stožer, a sad je važno reći da ni prijašnji članovi nisu prestali s radom. To bi bilo krajnje neprikladno, budući da Sinj broji troje zaraženih Covidom-19, zaključno s jučerašnjim danom. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:43

Prema neslužbenim informacijama, ali i zdravom razumu, svi su oni na posteljama splitskog KBC-a, a provedene su i epidemiološke aktivnosti kako bi se istražili njihovi kontakti. 

Bizaran detalj ove priče jest da je oboljelom članu Stožera koronavirus dijagnosticiran sasvim slučajno, u sinjskoj dječjoj ambulanti. Vodio je dijete na pregled, a doktorice su uočile da je on taj koji previše kašlje i odlučile ga testirati. Kako su nalazi ispali pozitivni, tako je i dio osoblja te ambulante u samoizolaciji. 

Prave simptome član Stožera osjetio je tek dan-dva kasnije, preciznije, prošlu nedjelju. Pretpostavlja se da je druga zaražena osoba njegova supruga.  

Boksači se vratili iz Londona s korona virusom: Uh, nije lijepo
Boksači se vratili iz Londona s korona virusom: Uh, nije lijepo

Dobro upućeni izvor kaže da se zaraženi član Stožera najvjerojatnije inficirao kroz zadnjih desetak dana. I ne, nije bio na skijanju.  
- Budući da su drugi iz tima bili s njim u kontaktu, doktorica je čitavom civilnom Stožeru naredila da rade od kuće. To je više preporuka samoizolacije nego karantena. Radi se o mjeri predostrožnosti, ali nikad se ne zna, ipak su bili u kontaktu sa zaraženim - dodaje sugovornik. 

Među samoizoliranima, izuzev spomenutih djelatnica Dječje ambulante, ima još liječnika:

- Da, i doktor je u samoizolaciji. Stožer je inače imenovan po zakonu koji nalaže da bude sastavljen od predstavnika raznih institucija kao što su vatrogasci i hitna služba... - dodaje informirani Sinjanin

Virus 'sinjske proizvodnje'

A kad smo već kod hitne službe alkarskog grada, kažimo da je ona u subotu bila zatvorena. Srećom, samo na tri sata. Sumnjalo se da je ušetao čovjek s koronavirusom, što se naknadnim testovima pokazalo netočnim. 
Ono što se sigurno zna jest da je treći zaraženi djelatnik banke. Znamo i koje, ali nećemo reći. Da, da. Slobodno nas mrzite. Virus se širi, to je neminovno i nema potrebe za lovom na vještice kad smo svi potencijalni prijenosnici. Dodatan problem stvaraju i lavine dezinformacija nastalih pri igranju gluhog telefona.

Da se u Sinju atmosfera može rezati nožem, potvrđuju i objave s društvenim mreža gdje se već sada lažno okrivljuje oboljele da su zarazu donijeli iz dalekih država i da se nisu pridržavali izrečenih mjera. Jedan od oboljelih zbilja jest bio u inozemstvu, ali unatrag mjesec dana. Puno su veće šanse da je njegov Covid-19 sinjske proizvodnje. 

Nevjerojatno otporna: Korona preživjela na kruzeru 17 dana
Nevjerojatno otporna: Korona preživjela na kruzeru 17 dana

Na lavinu neprovjerenih podataka reagirala je i gradonačelnica. Otvorenim pismom upozorila je korisnike društvenih mreža da ne objavljuju laži. 

Kristinu Križanac upitali smo misli li da je virus u Sinju u slobodnom opticaju s čovjeka na čovjeka, odnosno da više nije isključivo iz uvoza? 

- Vjerujem da nije u slobodnom opticaju. Nepoštivanje mjera i preporuka predstavlja slobodni opticaj korona virusa - odgovara gradonačelnica. Građanima poručuje da ostanu pribrani, kod kuće i da slušaju mjere koje nalaže Nacionalni stožer. 

Na pitanje kako se nosi sa samoizolacijom i radom od kuće, odgovara da je "kao Gradonačelnica tijekom cijelog dana sam dostupna e-mailom":

- Koordiniram rad svih gradskih službi, a komunikacija sa Stožerom civilne zaštite je permanentna kao i sa županijskim te Nacionalnim stožerom. Organizirala sam i obiteljski život tako da bude što manje opterećen trenutnom situacijom vezanom za moju samoizolaciju - kaže Križanac.

Zamjenici su "nanjušili krv"

I dok prva žena Sinja smatra kako drži sve konce u rukama, njeni zamjenici Denis Glavan i Zlatko Ugrin uzvraćaju pismom u kojem "pozivaju Gradonačelnicu da napravi razumne korake i misli na dobrobit građana". Što time žele reći? 

- U ovoj neizvjesnoj situaciji koja moguće može i eskalirati stavljamo se na raspolaganje našim građanima i ističemo da smo u svakom trenutku spremni preuzeti odgovornost upravljanja Stožerom civilne zaštite i Gradom - apeliraju zamjenici.

Žele, kažu, ukazati da je "izuzetno problematično stanje u kojem Grad i Stožer ostaju bez vodstva zbog njihove samoizolacije":
- Sve to je dovelo do velikog broja poziva koji su nam upućeni ovih dana, neadekvatne reakcije nadležnih, zabrinutih komentara po društvenim mrežama, nevjerodostojnih snimaka koji se razmjenjuju putem mobilnih telefona i situacije u kojoj se među građane unosi nemir - potpisuju Glavan i Ugrin. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca