News

Komentari 27

Kovačićeva piramida prevare

Kovačićeva piramida prevare

Sudac Mihael Kovačić, u Remetincu je završio samo zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok su njegova suradnica sa suda te stečajni upravitelji pritvoreni kako ne bi utjecali na svjedoke i ponoviti djela

Mihael Kovačić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, tijekom ispitivanja u Uskoku sve je priznao pa zbog toga tužiteljstvo nije tražilo da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

U Remetincu je završio samo zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok su njegova suradnica sa suda Aleksandra Mažić te stečajni upravitelji Iva i Branko Petanjek pritvoreni kako ne bi utjecali na svjedoke i kako ne bi mogli ponoviti kaznena djela. A njih je bilo pregršt. Od zloporabe položaja do pranja novca.

Terete se i da su na teret sredstava Željezare Sisak u stečaju isplatili najmanje 1,6 milijuna kuna za gradnju, adaptaciju i uređenje stečenih nekretnina te podmirenje drugih privatnih obveza Mihaela Kovačića, Aleksandre Mažić, Branka Petanjeka, Ive Petanjek, Ivanke Kovačić i Andrije Mažića, navodi Uskok.

Za Andriju Mažića su kupili obiteljsku kuću i dvorište u Staroj Drenčini. S računa Željezare prodavatelju su doznačili 210.440 kuna, s time da su na njegov račun uplatili 73.200 kuna, a 137.400 kuna za njegov kredit u banci.

Mihael i Ivanka Kovačić stekli su na račun Željezare Sisak kuću u Ulici lipa u Sisku. U svibnju i lipnju 2010. Branko Petanjek je u dogovoru s Kovačićima, vlasnicima kuće, s depozitnog računa javnobilježničkog pologa stečajne mase Željezare u stečaju isplatio 653.180 kuna neistinito to prikazavši kao isplatu prema vjerovnicima Željezare.

Izvlačeći novac iz Željezare Sisak, Ivi Petanjek plaćena je gradnja stambenog objekta u Dijanovićevoj u Samoboru površine 259 četvornih metara i kuće u istoj ulici površine 153 metra četvornih.

Branko Petanjek se i sam okoristio nekretninom. Tijekom 2012. je, jer sredstva iz Željezare Sisak nisu bila dostatna za kupnju kuće u Tribunju vrijedne oko 1,5 milijuna kuna, na koju se namjerio, naložio bilježniku da 400.000 kuna iz pologa Željezare Sisak prebaci na njegov račun, a zatim je još dodatnih 400.000 kuna skupio na isti način, nalozima iz depozita Emporion plusa, Slavijatransa, a to je knjižio kao pozajmnicu.

S tih 800.000 kuna plaćeno je pola kuće. Druga polovica, tvrdi Uskok, od 742.043 kune plaćena je u sredstvima koja je nalogom Petanjek prebacio iz depozita tvrtki NIK d.d. i TVIM, da bi kupoprodaja bila finalizirana u veljači 2013. 

Najčitaniji članci