Obavijesti

News

Komentari 41

Sudac i suradnica izvlačenje novca iz tvrtki u stečaju vodili su kao obiteljske poslove

Sudac i suradnica izvlačenje novca iz tvrtki u stečaju vodili su kao obiteljske poslove

Mihaelu Kovačiću pomagali su žena Ivanka, brat Jurica, sin Patrik, sestrin partner Krunoslav Haramustek, Ivankin nećak Ivan Prpić, a Aleksandri Mažić muž Andrija, mama Branka Rajković i brat Nenad

VIDEO

Mihael Kovačić je kao stečajni sudac Trgovačkog suda u Sisku, a zatim i Trgovačkog suda u Zagrebu, od 2009. zlorabio svoj položaj i ovlasti te je iz tvrtki čije je stečaje vodio izvlačio novac. U posao je uključio i suprugu Ivanku, brata Juricu, sina Patrika, sestrinog  partnera Krunoslava Haramusteka i nećaka sučeve žene Ivana Prpića.

Članovi obitelji suca su preko svojih tvrtki izvlačili milijune iz tvrtki koje su bile u stečajevima
Članovi obitelji suca su preko svojih tvrtki izvlačili milijune iz tvrtki koje su bile u stečajevima

No u izvlačenju novca ne bi uspio bez pomoći stečajnih upravitelja Branka i Ive Petanjek  te svoje suradnice sa suda  Aleksandre Mažić. Ona je po istom modelu u posao uključila muža Andriju, mamu Branku Rajković i brata Nenada. USKOK je od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu zatražio da Kovačića , njegovu suradnicu i stečajne upravitelje pošalje u istražni zatvor na mejsec dana što je on i prihvatio. Kovačić je u Remetincu završio kako ne bi mogao ponoviti kazneno djelo, a ostalo troje zbog toga , ali i kako ne bi mogli utjecati na svjedoke. 

Kovačić je odobravao isplatu vjerovnicima i nalagao računovodstvu trgovačkih suda odnosno javnim bilježnicima neosnovani prijenos novca s računa sudskog ili javnobilježničkih depozita na privatne bankovne račune okrivljenika te bankovne račune s njima povezanim fizičkim i pravnim osobama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pucao iz ilegalnog pištolja 2015. u dvorištu, policiji odbili nalog za pretragu automobila i kuće
Pucao iz ilegalnog pištolja 2015. u dvorištu, policiji odbili nalog za pretragu automobila  i kuće

Kovačić je, na primjer, 25. travnja 2019., kao sudac zadužen za vođenje postupka nad stečajnim dužnikom Tempo d.d. sa stečajnom upraviteljicom Ivom Petanjek te u dogovoru s Vlastom Jagarčec Gajda naložio računovodstvu suda da iz depozitnih sredstava stečajnog dužnika 1,7 milijuna kuna uplate na račun tvrtke Seget najam plovila koju je vodila Gajda.

Tempo na ime nepostojećih zaštitara oštetili za 1,7 milijuna kuna

Stečajna upraviteljica je, kako bi opravdala isplatu, u svom izvješću o tijeku stečajnog postupka i stanju stečajne mase neistinito prikazala vjerovnicima da iznos od 1,7 milijuna kuna predstavlja trošak zaštitarske službe koja je osiguravala objekt Tempa koji je prodan na javnoj dražbi. Time je Tempo oštećen za 1,7 milijuna kuna. Novcem izvučenim preko tvrtke Seget najam plovila sudac je iskoristio i za kupnju stana na zagrebačkom Vrbiku vrijednom oko 790.000 kuna. Od veljače do ožujka 2019. tamo je, piše u kaznenoj prijavi, živjela sučeva kćer, da bi zatim Vlasta Jagarčec Gajda, stan darovala Udruzi Piko. U računovodstvu je to bilo proknjiženo kao donacija. Riječ je o udruzi ljubitelja životinja i mladih koju je u srpnju 2019. osnovao sučev sin Patrik.

Branka Rajković i Vlasta Jagarčec Gajda preuzele su funkcije odgovornih osoba tvrtki Sikon, MAK konzalting, Prizma vitalis i Seget najam plovila radi primitka neosnovanih isplata iz imovine stečajnih dužnika na bankovne račune tih društava. Ostali su davali brojeve svojih bankovnih računa na koje su primali novac na teret stečajnih dužnika. Isplate su disperzirali na veći broj računa kako bi osigurali kontinuitet uzimanja novca i smanjili mogućnosti da ih uoče.

DORH objavio detalje suca Kovačića: Izvlačio novac iz firmi, kupovao kuće, aute, dionice ...
DORH objavio detalje suca Kovačića:  Izvlačio novac iz firmi, kupovao kuće, aute, dionice ...

Na sličan način oštećene su i Željezara Sisak, Kutina-Kristal, Komunalac-Hrvatska Dubica, Srce-Gvozd, Ekosant, Brodoremont, Proizvodnja-Regeneracija, Adriatic jahte, Biro-form, NIK d.o.o., Pamučna predionica Glina, Zavod za poslovna istraživanja, Slavijatrans d.d., TVIM, Emporion plus….

Okrivljenici te s njima povezane pravne i fizičke osobe “zaradili “su najmanje 20,3 milijuna kuna dok su stečajni dužnici oštećeni za najmanje 22,5 milijuna kuna, naveo je USKOK. Sam sudac u džep je strpao 1,3 milijuna kuna, a ostatak je išao ostalim okrivljenicima i s njima povezanim pravnim i fizičkim osobama. Od toga 10,1 milijun kuna u korist sedam tvrtki koje su osnovana, preuzete ili korištena kako bi se isplatama preko njihovih računa prikrilo nezakonito porijeklo novca.

Kovačevićeva kolegica još čeka na suđenje

Na zagrebačkom Trgovačkom sudu, podsjećamo, 2017. je uhićena i sutkinja i s njom povezan stečajnu upravitelj Pero Hrkać. Optužnica je podignuta tek lani, a suđenje im nije započelo. Hrkaća, sutkinju Malenicu, Hrkaćevu suradnicu Tatjane Kušec te poduzetnike Miroslava Mitaka, Milana Lučića i Josipa Debića terete da su, djelujući kao zločinačko udruženje, zaradili više od 13 milijuna kuna, oštetivši tvrtke u stečaju za više od 45 milijuna kuna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović