Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
94 komentara

'Kraljevski par': Od kad je tata premijer postali su - milijunaši

Ráhel Orbán, hrvatskoj javnosti poznata od jučer kad je pelenu bacila uz cestu umjesto u kantu za smeće, zadnjih nekoliko godina zajedno sa svojim suprugom sudjeluje u važnim državnim poslovima

94 komentara

Kći mađarskog premijera Viktora Orbana, prvo od petero djece koje je dobio u braku sa pravnicom Anikó Lévai, već je godinama fokusu mađarskih medija. 

Ráhel (29) i njezinog tri godine starijeg supruga Istvána Tiborcza u Mađarskoj nazivaju 'kraljevski par'. Ne baš kraljevske manire pokazali su u Hrvatskoj kada su prljavu pelenu bacili na cestu umjesto u koš za smeće.

Foto: Profimedia

Ráhel je jedna od četiri Orbanove kćeri. Studirala je ekonomiju i turizam u Švicarskoj, a za izabranika svog srca mladog i poduzetnog Istvána Tiborcza udala se 2013. godine. Mediji su događaj okarakterizirali kao 'kraljevsko vjenčanje'.

Državna tiskovna agencija objavila je slike sa vjenčanja iako nije bilo nikakvih službenih emisija na državnoj televiziji. Orban je najavio da mu se kćer udaje nekoliko tjedana ranije u najčitanijem mađarskom tabloidu te je nakon vjenčanja objavio nekoliko fotografija i na svojoj Facebook stranici.

Na vjenčanju su bili gradonačelnik Budimpešte, guverner Narodne banke, ministar unutarnjih poslova... Mladenci su se vozili u srebrenom Jaguaru. Na vjenčanju je bilo 300 gostiju, a na meniju su bili tradicionalna mađarska jela. Mladenka je nosila svilenu vjenčanicu mađarske dizajnerice Nore Sarman.  

MAĐARSKI TURIST: 'Sramota! Orbanova kći bacila je pelenu uz cestu u Hrvatskoj'

Ráhel i Tiborcz prije dvije godine dobili su kćerkicu, rođenu u bolnici u Budimpešti, a sad su opet u iščekivanju prinove. Viktor Orban tako bi uskoro trebao postati djed drugi put.

Novci iz EU fondova u zetovim firmama

Otkad se vjenčao sa premijerovom kćeri mladi poduzetnik István Tiborcz, iako su mu tek 32 godine, već je skupio poprilično bogatstvo.

Nitko nema ništa protiv toga, navode neovisni mađarski mediji, što je premijerov zet uspješan poslovni čovjek nego što njegov uspjeh najvjerojatnije nema nikakve veze s s njegovom poslovnom sposobnošću.

Prije nego što je Orban postao premijer mladić je vodio elektroničku tvrtku a skromnim prihodima - sa 8 milijuna u 2009. da bi 2011. prihodi porasli na 3 milijarde. Njegov punac došao je na vlast 2010. godine. I od tada kritizira Bruxelles i zamjera mu na svemu uspoređujući ga čak sa sovjetskim politbiroom, a sebe proglašava braniteljem europskog kršćanstva zatvaranjem mađarske granice za izbjeglice.


No protiv novca koji dolazi iz EU nema ništa protiv. Iz izdašnih fondova Bruxellesa obitelj i suradnici mađarskog premijera imaju i te kako veliku korist. Pogotovo njegova kćer i zet.

Samo 2016. godine iz Bruxellesa je u Budimpeštu otišlo 4,5 milijardi eura. Dio tih europskih fondova, zasigurno 40 milijuna eura, završilo je u tvrtkama koje kontrolira István Tiborcz. O tome je izvijestio OLAF (europski ured za borbu protiv prijevara). No, ta vijest i nije imala nekog odjeka u Mađarskoj jer većinu medija kontrolira Orbánova stranka Fidesz.

Ilegalno prisvojio milijune eura

Dvije godine ranije, točnije 2014. i 2015. njegova tvrtka još je od države dobila posao za ugradnju LED-rasvjete, ugovore vrijedne 65 milijuna eura. Postavljena LED-rasvjeta ispostavila se 65 posto skupljom od tržišnih cijena. 

List Spiegel je tada pisao da je Orbanov zet kroz nepravilnosti vezane za promjene javne rasvjete u mađarskim gradovima ilegalno prisvojio milijune eura. 

Antikorupcijski ured EU-a OLAF i tada je pokrenuo istragu, pri čemu su nepravilnosti i, kako se navodi, 'organizirani oblici korupcije' zabilježeni u slučajevima 17 od 35 navedenih gradova. Tiborcz je nakon toga ekspresno prodao svoje udjele u kompaniji.

Mnogi nisu zaboravili ni aferu u kojem je Tiborcz 2013. godine gradio solarne panele, a kooperante nije plaćao.

'Sami prosperiramo, svojim snagama'

Zadnje tri godine Orbanov zet i kćer našli su nove izazove u sektoru nekretnina. Po medijima se spominjalo kako su osnovali grupu tvrtki koje kupuje vrijedne nekretnine, kako su kupili luku na jezeru Balaton te kako surađuju s turskim i jordanskim milijarderima...

Kako bi zlobnicima zatvorila usta Orbanova kćer 2014. godine je rekla:

 - Moj muž i ja smo obitelj koja stoji na svojim vlastitim nogama, živimo svoj život, a prosperiramo u životu zahvaljujući svojim sposobnostima i snazi.

Mađarski neovisni mediji otkrili su da su Ráhel, koju inače opisuju kao arogantnu i bahatu, i njezin suprug u rujnu 2015. putovali u Bahrein, malu otočnu državu u jugozapadnoj Aziji, odnosno u Perzijskom zaljevu. Tamo su se sastali sa ministrom energetike.

Sastanak između Ráhel Orbán, ministra energetike Bahreina i Abdula Hussaina bin Ali Mirze u uredu državne tvrtke National Oil and Gas Authority (NOGA) održan je u tajnosti jer čak ni mađarski ministar vanjskih poslova nije o njemu imao nikakvih informacija.

Nakon što je objavljena vijest o susretu, prvorođena kćer mađarskog premijera je pojasnila. Ona i suprug su tamo bili samo na odmoru. Sve druge optužbe su 'laž'.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message