News

Komentari 1

Kraljica pečatirala zakon, a s dužnosti odlazi šef parlamenta

Kraljica pečatirala zakon, a s dužnosti odlazi šef parlamenta

Nakon što zastupnici kasnije u ponedjeljak glasaju o njegovu prijedlogu za prijevremene izbore, Johnson je najavio da će suspendirati parlament do sredine idućega mjeseca.

Britanska kraljica Elizabeta odobrila je u ponedjeljak zakon kojim se sprječava neuređen Brexit, a John Bercow, predsjednik donjeg doma parlamenta, objavio je da odstupa s dužnosti.

Bercow je pomogao da se parlamentarna procedura prilagodi tako da zastupnici koji se protive 'tvrdom' Brexitu spriječe izlazak iz EU-a 31. listopada bez sporazuma. 

Rekao je da se neće kandidirati na idućim izborima ako parlament kasnije u ponedjeljak glasa za prijevremene izbore što predlaže premijer Boris Johnson.

Ako, kao što se očekuje, zastupnici odbace Johnsonov prijedlog, Bercow je rekao da će svejedno odstupiti 31. listopada.

Bio je izložen žestokim kritikama zagovornika Brexita koji su ga optuživali da je pristran oko izlaska iz Unije.

U emotivnom govoru pred zastupnicima, Bercow je rekao da je ponosan što je branio interese predstavnika naroda.

- U svom sam mandatu pokušavao ojačati autoritet ovoga doma i za to se ne namjeravam ispričati apsolutno nikome, nigdje i nikada - istaknuo je.

U međuvremenu, kraljica Elizabeta odobrila je zakon koji sprječava Johnsona da zemlju 31. listopada izvede iz EU-a bez sporazuma.

Taj potez, poznat kao 'kraljevski pristanak' zapravo je pečat monarha na zakon koji je parlament donio prošlog tjedna, unatoč protivljenju vlade.

Nakon što zastupnici kasnije u ponedjeljak glasaju o njegovu prijedlogu za prijevremene izbore, Johnson je najavio da će suspendirati parlament do sredine idućega mjeseca.

On će po drugi put pokušati sazvati izbore kako na snagu ne bi stupila odgoda Brexita, ali mu to vjerojatno opet neće uspjeti jer oporbeni zastupnici žele osiguranje da Johnson ne izvede Veliku Britaniju iz EU-a bez sporazuma.

Bez većine u parlamentu Johnson želi izbore kako bi ispunio obećanje o napuštanju EU-a 31. listopada, sa sporazumom ili bez njega.

Njegov glasnogovornik ponovio je da vlada ne želi nikakvo besmisleno produženje roka, nego glasanje o prijevremenim izborima kojima Johnson želi riješiti nastalo stanje.

Za raspisivanje izbora Johnsonu treba podrška dvije trećine donjeg doma, pa se očekuje da ju, kao i prošli tjedan, u ponedjeljak neće skupiti.  

Britanski premijer je rekao da bi radije "skončao u jarku" nego tražio odgodu. 

Sjednica Donjeg doma na kojoj će se glasati o Johnsonovom prijedlogu počela je u ponedjeljak poslijepodne.

Najčitaniji članci