Obavijesti

News

Komentari 105

'Kristiana su prebili u zatvoru, ne mislim da se sam ozlijedio'

'Kristiana su prebili u zatvoru, ne mislim da se sam ozlijedio'
1

KONAČNO STIGAO NALAZ OBDUKCIJE Kristianov otac Stipan nam je rekao kako je razgovarao s odvjetnikom te kako sad slučaj kreće u tužbu protiv Hrvatske zbog tretmana njegova sina

Brojni krvni podljevi, smrt mozga, edem i upala pluća, dekubitus, zatajenje srca... Imamo uvid u potpune nalaze obdukcije Kristiana Vukasovića.

U zapisniku o obdukciji, koji potpisuje stalni sudski vještak dr. Antonio Alujević, navodi se kako je Kristian imao ojedine kože od 6:5 centimetara u području sedmog vratnog kralješka među lopaticama i 40:30 centimetara u području križne kosti. Trbuh mu je bio prekriven brojnim jajolikim krvnim podljevima modro-zelene i smeđe boje.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

Jedan podljev nalazio mu se na unutrašnjoj strani donje trećine desne natkoljenice, još jedan na prednjoj strani gornje trećine desne natkoljenice te četiri podljeva duž prednje strane lijeve potkoljenice.

Stalo mu je srce 

U unutrašnjem nalazu precizno je opisano stanje Kristianovih unutarnjih organa. U njemu je navedeno kako je Kristian na glavi, na lijevoj strani tjemena, imao krvni podljev promjera pet centimetara.

Također, utvrđeno mu je opće omekšanje mozgovine - smrt mozga. U plućima su mu otkriveni edem, intraalveolarno krvarenje i početna upala pluća.

Strava u splitskoj ćeliji br. 46: Ovako je umro mladi Kristian
Strava u splitskoj ćeliji br. 46: Ovako je umro mladi Kristian

Kao uzrok smrti navodi se “najvjerojatnije zatajenje srca zbog iznenadnog zastoja”, odnosno zbog “zloćudne aritmije - poremećaja ritma rada srca”. U stručnom mišljenju, dr. Alujević navodi da je utvrđeno kako je Kristian umro prirodnom smrću.

Podljeve na trbuhu stare nekoliko tjedana opisuje kao laku tjelesnu ozljedu koja je mogla nastati samoozljeđivanjem (štipanjem i sl.). Šest krvnih podljeva starosti od nekoliko dana na nogama opisuje također kao laku ozljedu koja je mogla nastati udarcima tupo tvrdim sredstvom silom srednjeg intenziteta ili udarcem nogu ili zapinjanjem, odnosno posrtanjem, o tupo tvrdo sredstvo.

Dr. Alujević naglašava kako se sve utvrđene i opisane ozljede ne mogu sa sigurnošću dovesti u uzročno posljedičnu vezu s Kristianovom smrti.

Otac ne namjerava odustati 

Kristianov otac Stipan nam je rekao kako je razgovarao s odvjetnikom te kako sad slučaj kreće u tužbu protiv Hrvatske zbog tretmana njegova sina.

Osvrnuo se na svjedočenje Nikice Jakšića, zatvorenika koji nam je opisao okolnosti Kristianove smrti.

Obdukcija pokazala: Problemi s mozgom i srcem te niz ozljeda
Obdukcija pokazala: Problemi s mozgom i srcem te niz ozljeda

Podsjetimo, Jakšić tvrdi kako je prošlo 15 minuta od trenutka kad je Vukasoviću pozlilo do dolaska čuvara. Ispričao nam je i kako je Kristiana oživljavao cimer iz ćelije osuđen zbog ubojstva na splitskoj Zapadnoj obali.

- Nisam znao za to. Nemam informaciju ni tko ga je odveo iz ćelije, trebaju mi snimke nadzorne kamere. Ne vjerujem u priču o štipanju i samoozljeđivanju, ali ako je već sam sebe tukao, kako to da ga nisu čuvali? Kako nisu primijetili? Kristian je prebijen u zatvoru - uvjeren je Stipan Vukasović.