Obavijesti

News

Komentari 111

'Kriteriji su utvrđeni. Želimo da Srbija napreduje prema EU'

'Kriteriji  su utvrđeni. Želimo  da Srbija napreduje prema EU'
1

"Srbija sad ima šansu napredovati, sve je na Srbiji. Kriteriji su ustanovljeni i nadamo se da smo svojim doprinosom pokazali da vjerujemo u EU i proces proširenja"

VIDEO

Ministar vanjskih i europskih poslova, Miro Kovač, obratio se javnosti na temu pregovora Srbije i Europske unije.

"Bili smo jučer u Parizu na konferenciji posvećenoj Berlinskom procesu, bilo je vrlo pozitivno. Već smo jučer navečer naznačili da smo što se tiče proširenja na pragu jednog pomaka, jednog malog uspjeha. Naime, mi smo uspjeli, nakon intenzivnih pregovora, razgovora, dogovora, doći do usuglašenog teksta zajedničke pozicije Europske unije, što se tiče Srbije i poglavlja posvećenog pravosuđu i temeljnim pravima. Ja sam sretan da nam je uspjelo sa suradnicima u MVEP-u i u Vladi, naravno uz dogovor s Predsjednicom RH, sve ono što je važno za vladavinu prava, za nas u Hrvatskoj, za EU, ugraditi u tu zajedničku poziciju EU što se tiče poglavlja 23, koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava, na neki način najznačajnijeg poglavlja u pregovorima EU i zemlje kandidatkinje. Nama je uspjelo da među mjerilima, kriterijima te zajedničke pozicije, bude puna suradnja Srbije s haškim sudom, što uključuje priznavanje svih odluka i presuda haškog suda. Isto tako, potreba izbjegavanja sukoba jurisdikcija, nadležnosti pravosuđa, što se tiče procesuiranja ratnih zločina, tj., da zakon koji se provodi u Srbiji, ne može biti važeći za Hrvatsku. Isto tako se traži od Srbije da primjenjuje svoj pravni okvir koji se tiče manjinskih prava, što uključuje i međudržavni sporazum o zaštiti manjina između Srbije i Hrvatske. Od Srbije se očekuje i konstruktivna suradnja sa susjedima po pitanju nestalih osoba, što uključuje i brzu razmjenu informacija. Srbija mora osigurati prava žrtava i njihov pristup pravdi i pravosuđu, bez diskriminacije, a to znači i pravo na odštetu za žrtve rata", kazao je Kovač, a javlja N1.

"Želimo da Srbija napreduje prema članstvu u EU. Sad su poznati kriteriji za ovo poglavlje, utvrđeni su i svakih će se 6 mjeseci verificirati", kazao je Kovač.

"Srbija sad ima šansu napredovati, sve je na Srbiji. Kriteriji su ustanovljeni i nadamo se da smo svojim doprinosom pokazali da vjerujemo u EU i proces proširenja. Sad sve ovisi o zemljama kandidatkinjama, u ovom slučaju Srbije, na Srbiji je da ispunjava kriterije", kazao je Kovač i pozvao na odgovornost u odnosima među dvjema državama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.