News

Komentari 3

Krivotvorio pečate Ministarstva financija, 'zaradio' 250.000 kn

Krivotvorio pečate Ministarstva financija, 'zaradio' 250.000 kn

Zagrebačka policija osumnjičila je 56-godišnjaka da je u posljednje četiri godine pribavio gotovo 250 tisuća kuna krivotvoreći pečate Ministarstva financija

Muškarac je pečatima Ministarstva financija ovjeravao zahtjeve za povrat PDV-a s pripadajućim računima raznih trgovačkih lanaca.

Uz 56-godišnjaka su osumnjičena još dvojica muškaraca u dobi od 26 i 35 godina, a tereti ih se za prijevaru, krivotvorenje isprava te izradu i uporabu sredstava za krivotvorenje.

Policija sumnja da je 56-godišnjak krivotvorenim pečatima ovjeravao zahtjeve za povrat PDV-a s pripadajućim računima raznih trgovačkih lanaca od kojih mu je zahtjeve za povrat PDV-a iz dva trgovačka centra prethodno dao osumnjičeni 26-godišnjak.

Jedan od zahtjeva za povrat poreza dao mu je 35-godišnjak, dok je preostale zahtjeve preuzimao od drugih zasad nepoznatih osoba iz raznih trgovačkih centara i lanaca.

Stariji muškarac potom je zahtjeve potvrđivao krivotvorenim pečatima i faksimilima u dijelu koji se odnosi na ovjeru carinarnice o iznošenju dobra te je na njih upisivao nepostojeći broj evidencije.

Na faksimile je stavljao imena osoba koji kao takvi ne postoje zavedeni u smislu ovlaštenih službenika uprave koja spada pod nadležno ministarstvo, utvrdila je policija.

Na teret mu stavljaju da je krivotvorio za sada neutvrđen broj zaprimljenih zahtjeva za povrat PDV-a koje je vraćao 26-godišnjaku i drugim nepoznatim osobama.

U policiji kažu da su te osobe stvarno kupovale robu, ali su fiktivno prikazivale da su je iznijeli iz Hrvatske pa im je na prodajnim mjesta isplaćivano 20 posto PDV-a za ukupan iznos računa nakon čega je 56-godišnjak od njih tražio postotak.

Osumnjičeni trojac terete da su zajedno oštetili državni proračun za neutvrđeni novčani iznos, dok je 56-godišnjak sebi pribavio korist od najmanje 246 tisuća kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 56-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Najčitaniji članci