News

Komentari 9

Krizni stožer predstavio mjere opreza: 'Nema mjesta panici'

Krizni stožer predstavio mjere opreza: 'Nema mjesta panici'

Za skupinu kineskih turista koja je doputovala u Hrvatsku rekla je da su pregledani, nemaju simptome i pod kontrolom su. Klinička slika koronavirusa slična gripi, ali se ne širi tako efikasno kao gripa

Krizni stožer Ministarstva zdravstva predstavio je u ponedjeljak mjere prevencije širenja koronavirusa naglasivši kako nema mjesta za paniku i da su sve službe spremne za eventualnu pojavu oboljelih u Hrvatskoj.

Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Hrvatskoj Antoinette Kaić Rak istaknula je kako nema mjesta za paniku.

Sinhronizirani rad sanitarne inspekcije i kontrole na granicama

- Sanitarna inspekcija i kontrola na granicama u Hrvatskoj koordinirani su i sinhronizirano rade. U ovom momentu napravljeno je sve što je potrebno i panike nema - rekla je Kaić Rak na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva.

Dodala je kako SZO još nije proglasio javnozdravstvenu krizu od međunarodnog značaja zbog koronavirusa jer se Kina pokazala transparentnom i poduzela mjere suzbijanja širenja infekcije.

Kina je brzo uspjela sekvencionirati genom virusa i podijelila to sa SZO-om, zahvaljući čemu su slučajevi u drugim državama brzo dijagnosticirani.

Po zadnjim podacima, koji se stalno mijenjaju, potvrđeno je kako je 1320 osoba zaraženo koronavirusom, od toga su 23 potvrđena u devet drugih zemalja.

Teške kliničke simptome ima 240 osoba, a 41 je osoba preminula, i to uglavnom osobe starije dobi koje imaju i neke druge kronične bolesti i oslabljen imunitet.

- Još uvijek se radi o sporadičnim slučajevima - naglasila je Kaić Rak i dodala kako za sada nema zabrane putovanja niti trgovine.

Još se uvijek ne zna izvor koronavirusa, prijenos sa čovjeka na čovjeka potvrđen je u Kini ali u drugim državama, osim u jednom slučaju u Vijetnamu, takva transmisija nije dokazana.

Ne treba se bojati Kineza

Za skupinu kineskih turista koja je doputovala u Hrvatsku rekla je da su pregledani, nemaju simptome i pod kontrolom su. - Ne treba se bojati Kineza - kazala je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ističe kako je epidemiološka služba poduzela mjere primjerene situaciji, ostvarila niz kontakata i pripremila dokumente koji su potrebni za eventualnu pojavu slučajeva koronovirusa u Hrvatskoj.

- Pripremamo se za situaciju da se bolest pojavi kod nas, dogovorena je zaštitna oprema, prihvat na aerodromima, postupanje s oboljelima, provođenje dijagnostike i hospitalizacija - rekao je.

Voditelj epidemološke službe HZJZ-a Bernard Kaić napomenuo je kako je klinička slika koronavirusa slična gripi uz izraženije respiratorne simptome, ali se ne širi tako efikasno kao gripa.

Može rezultirati smrću kao i gripa, ali je kod koronavirusa smrtnost viša  - iznosi od 2 do 4 posto, dok je to kod gripe 0,1 posto.

Vjerojatnost pojave u Hrvatskoj umjerena

Vjerojatnost pojave koronavirusa u Hrvatskoj je umjerena, kao što je to i u Europi, ali ako širenje potraje postat će visoka. Informaciju o tome da virus mogu prenijeti osobe koja nemaju simptome bolesti, dodao je, još nema potvrde neovisnih institucija.

Pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić i Spomenka Uremović ispred Državnog inspektorata poručili su da su njihove službe poduzele sve potrebne mjere za prevenciju širenja koronavirusa.

Spreman je i Hrvatski zavod za hitnu medicinu, a njegova ravnateljica Maja Grba-Bujević ističe da se hitna služba svakodnevno susreće s virusima, tako da ima zaštitnu opremu i jasne protokole.

Najčitaniji članci